ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντίστροφη μέτρηση για τη διενέργεια νέου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες

Αντίστροφη μέτρηση για τη διενέργεια νέου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες
EUROKINISSI

Στην τελική ευθεία μπήκε πλέον η αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών μετά και την υπερψήφιση της σχετικής τροπολογίας του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως είπε ο υπουργός από το βήμα της Βουλής, είναι θέμα ημερών η δημοσίευση της προκήρυξης του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες που θα διεξαχθεί μέχρι το τέλος του έτους ώστε να βγει το τηλεοπτικό τοπίο της χώρας από τη ντροπή, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Παρουσιάζοντας την τροπολογία, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κάλεσε τα κόμματα να τη στηρίξουν καθώς αποτελεί μια ευκαιρία για μεγάλη τομή ευρύτατων πολιτικών συναινέσεων. Ο κ. Παππάς εξήρε τη στάση του ΕΣΡ που έκανε, όπως είπε, πολύ περισσότερα βήματα από όσα είχαν γίνει στις προηγούμενες δεκαετίες, θωρακίζοντας τη διαδικασία με τις ομόφωνες αποφάσεις τους για τον αριθμό των αδειών και το ύψος του τιμήματος. «Το θέμα αυτό δεν προσφέρεται για τη μέθοδο βρίζω και ψηφίζω, λίγος σεβασμός δεν θα έβλαπτε», κάρφωσε την αντιπολίτευση.

Ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμη, και στην τροπολογία που αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση για τη διάσωση του Ταμείου των Δημοσιογράφων, τον ΕΔΟΕΑΠ, λέγοντας ότι σώζεται με βάση την κυβερνητική πρόταση και «ας αντιδρούν και ας εκβιάζουν κάποιοι εκδότες που είχαν συνταχθεί με το τσάμπα άδειες και τσάμπα εισφορές, χρησιμοποιώντας ως ασπίδα τους εργαζόμενους. Σημείωσε ακόμη, ότι «δεν είναι δυνατόν να δίνουμε τέτοια μάχη με τους θεσμούς και να κλείνουμε το μάτι σε αυτές τις λογικές, ούτε η σιωπή είναι χρυσός θέλει ξεκάθαρες τοποθετήσεις».

Τι προβλέπει η τροπολογία

Τα σημαντικότερα σημεία της τροπολογίας είναι έξι.

Αρχικώς, καταργείται η κατηγορία «ενημερωτικού προγράμματος θεματικού περιεχομένου». Οι άδειες ενημερωτικού προγράμματος που θα δημοπρατηθούν από ΕΣΡ θα είναι μόνο γενικού περιεχομένου.

Η τροπολογία επανακαθορίζει τη νομική μορφή και την έδρα των εταιρειών που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία. Η πρόβλεψη αφορά, πλέον, ανώνυμες εταιρείες της ημεδαπής ή κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ). Η τροποποίηση γίνεται για λόγους ευχέρειας ελέγχου και συμμόρφωσης των υποψηφίων με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Καθιερώνεται υποχρέωση του ΕΣΡ για επαναπροκήρυξη, σε περίπτωση που απονεμηθούν λιγότερες από επτά άδειες, εφόσον υποβληθεί αίτηση από ενδιαφερόμενο που συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή (ισόποση με εκείνη που είχε οριστεί για τη συμμετοχή στην προηγούμενη αδειοδοτική διαδικασία).

Απαγορεύεται ρητά η προκήρυξη επιπλέον αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για όλη τη χρονική διάρκεια ισχύος των δημοπρατούμενων αδειών.

Οι λειτουργούντες πάροχοι περιεχομένου που δεν θα συμμετάσχουν σε προκηρυχθείσα αδειοδότηση για την εμβέλεια και τον τύπο προγράμματος που αφορά η σημερινή λειτουργία τους, όπως και εκείνοι που θα συμμετάσχουν ανεπιτυχώς, μπορούν να συνεχίσουν να εκπέμπουν έως τρεις μήνες μετά τη δημοσίευση της προκήρυξης και την ανακήρυξη των οριστικών υπερθεματιστών αντίστοιχα.

Και τέλος απαγορεύεται η εκτός αδειοδοτικής διαδικασίας μεταβολή της φυσιογνωμίας προγράμματος και της εμβέλειας εκπομπής των λειτουργούντων παρόχων περιεχομένου.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Το ”ράβε ξήλωνε” του νόμου Παππά συνεχίζεται», σχολίασε από τη ΝΔ ο Χρήστος Μπουκώρος. «Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του κ. Παππά», σχολίασε ο Ανδρέας Λοβέρδος από τη ΔΗΣΥ, εκτιμώντας ότι θα υπάρξουν κι άλλες αλλαγές στο νόμο μέχρι τη διαγωνιστική διαδικασία. «Θετικά» βλέπει το Ποτάμι την τροπολογία όπως είπε ο Γιώργος Αμυράς, ενώ όπως είπε από το ΚΚΕ ο Ν. Καραθανασόπουλος η ρύθμιση εντάσσεται στο πλαίσιο της διαπάλης για τον έλεγχο των ΜΜΕ.

Διευκρινίσεις στις ενστάσεις Λοβέρδου

«Οι δύο βελτιώσεις που ζήτησε ο κ. Λοβέρδος, προκειμένου να υπερψηφίσει η ΔΗΣΥ, καλύπτονται ήδη από τον νόμο, όπως ήταν ψηφισμένος (και πριν τη σημερινή τροπολογία δηλαδή)». Αυτό σημείωναν κύκλοι του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, σε συνέχεια της «εξαιρετικής», όπως την χαρακτήριζαν, απάντησης που έδωσε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΔΗΣΥ ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος. Συνεπώς, «έπρεπε να υπερψηφίσουν την τροπολογία», συμπέραιναν πηγές του αρμόδιου Υπουργείου.

Τα δύο επίμαχα σημεία είναι τα εξής:

-Έχουν ήδη προβλεφθεί δύο έλεγχοι πόθεν έσχες, για την κάλυψη του μετοχικού κεφαλαίου ως προϋπόθεση συμμετοχής στο διαγωνισμό αφενός, μετά την ανακήρυξη υπερθεματιστών για την κάλυψη του ποσού της προσφοράς αφετέρου. Προφανώς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν μπορεί να τεθεί εκ των προτέρων θέμα ελέγχου πόθεν έσχες για την προσφορά, αφού δεν είναι γνωστό σε ποιο ύψος θα φθάσει τελικώς το τίμημα.

-Η προκήρυξη έχει την αρμοδιότητα, εκ του νόμου, να θέσει τις προϋποθέσεις συμμετοχής (άρα και την εγγυητική συμμετοχής στο διαγωνισμό).

«Αυτά προβλέπονταν ήδη από το νόμο. Και πριν από σήμερα», σημείωναν εν κατακλείδι κύκλοι του ΨΗΠΤΕ.

Πώς ψήφισαν τα κόμματα στην Ολομέλεια

Με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων «πέρασε» από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία Παππά για την προκήρυξη των επτά αδειών πανελλαδικής εμβέλειας.

Την κυβερνητική ρύθμιση καταψήφισε η ΝΔ, ενώ Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι δήλωσαν «παρών», καθώς δεν έγιναν αποδεκτές οι δύο προϋποθέσεις που έθεσαν, αφενός για τον προληπτικό έλεγχο του πόθεν έσχες των υποψηφίων για απόκτηση τηλεοπτικής άδειας και την προϋπόθεση της εγγυητικής επιστολής.

Από πλευράς κυβέρνησης ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος έκανε γνωστές τις θέσεις του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, ότι δηλαδή, προβλέπεται ήδη στο νόμο έλεγχος για την κάλυψη του μετοχικού κεφαλαίου και επιπλέον έλεγχος μετά την ανακήρυξη του υπερθεματιστή. Σε ότι αφορά, στο δεύτερο αίτημα, ο κ. Φάμελλος είπε ότι κι αυτό προβλέπεται από το νόμο και επομένως και τα «δύο ζητήματα ανταποκρίνονται στις κατευθύνσεις του νόμου».

Καταψήφισε και το ΚΚΕ, ενώ «παρών» δήλωσε και η Ένωση Κεντρώων.