Μπαρνιέ: Εποικοδομητική η ομιλία της Μέι, αλλά θέλουμε μεγαλύτερη σαφήνεια
Παρότι επαίνεσε το περιεχόμενο της ομιλίας της πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι, σχετικά με το Brexit, ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το «διαζύγιο», Μισέλ Μπαρνιέ, σημείωσε την ανάγκη ύπαρξης μεγαλύτερης σαφήνειας σε ορισμένες εκ των ανακοινώσεών της.
Η ομιλία «δείχνει μια προθυμία να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, αφού ο χρόνος είναι ζωτικής σημασίας», ανέφερε ο Μπαρνιέ σε ανακοίνωσή του. «Οι δηλώσεις της πρωθυπουργού Μέι είναι ένα βήμα προς τα εμπρός, αλλά τώρα θα πρέπει να τις μεταφράσουμε σε μια συγκεκριμένη διαπραγματευτική θέση της βρετανικής κυβέρνησης», πρόσθεσε.
Ο Μπαρνιέ, που διαπραγματεύεται με το Λονδίνο εκ μέρους των 27 άλλων κυβερνήσεων της ΕΕ, σημείωσε ότι η Μέι δεν αναφέρθηκε στο ζήτημα των μελλοντικών σχέσεων της Βόρειας Ιρλανδίας με την Ιρλανδία. Είπε επίσης ότι θα πρέπει να συζητηθεί περαιτέρω η δήλωση της Μέι ότι η Βρετανία αναγνωρίζει πως καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν θα πρέπει να πληρώσει περισσότερα στον προϋπολογισμό της Ένωσης ή να λάβει λιγότερα λόγω του Brexit.
Πρόσθεσε ότι το αίτημα της Βρετανίας για διετή περίοδο προσαρμογής μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ, κατά την οποία το Λονδίνο θα διατηρήσει την πρόσβασή του στην ενιαία αγορά, θα μπορούσε να συζητηθεί μόλις υπάρξει κάποια συμφωνία γύρω από τις αρχές του «διαζυγίου».
Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι το αίτημα αυτό «θα μπορούσε να ληφθεί υπόψη». «Θα πρέπει να εξεταστεί υπό το πρίσμα των κατευθυντήριων γραμμών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2017: «Εάν προβλεφθεί μια περιορισμένη χρονικά παράταση του κοινοτικού κεκτημένου, αυτό θα απαιτήσει την εφαρμογή των υφιστάμενων ρυθμιστικών, δημοσιονομικών, εποπτικών, δικαστικών και εκτελεστικών εργαλείων και δομών της Ένωσης», σημείωσε ο Μ. Μπαρνιέ και κάλεσε σε γρήγορη συμφωνία για τους όρους του διαζυγίου.
«Όσο πιο σύντομα καταλήξουμε σε συμφωνία σχετικά με τους όρους της αποχώρησης στους διάφορους τομείς, τόσο πιο σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να διεξαγάγουμε μια εποικοδομητική συζήτηση για τη μελλοντική μας σχέση», είπε χαρακτηριστικά.
(Η Τερέζα Μέι κατά την διάκρεια της ομιλίας του/REUTERS/Maurizio Degl'Innocenti/Pool)
Οι αντιδράσεις της Ευρώπης στην ομιλία
Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ υποδέχτηκε «με επιφυλάξεις» την ομιλία της Τερέζα Μέι. «Πιστεύω ότι είναι μια πραγματική προσπάθεια της πρωθυπουργού να προχωρήσουν τα πράγματα και να επιτευχθεί πρόοδος» είπε ο Βαράντκαρ μιλώντας σε δημοσιογράφους.
«Φυσικά θα χρειαστούμε περισσότερη σαφήνεια και να κατανοήσουμε καλύτερα πώς θα λειτουργήσει αυτή η μεταβατική περίοδος. Αλλά το αίτημα για μια μεταβατική περίοδο είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», πρόσθεσε.
Ο Βαράντκαρ είπε ότι είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη δήλωση της Μέι ότι στηρίζει την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής για τη Βόρεια Ιρλανδία.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Κόνραντ Σιμάνσκι, σχολιάζοντας τις προτάσεις της Μέι, είπε ότι η προστασία των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια από τις βασικότερες προϋποθέσεις.
«Μπορούμε να συμφωνήσουμε να συζητήσουμε για μια μεταβατική περίοδο μόνο αν αυτό οδηγήσει στην πλήρη τήρηση των δεσμεύσεων της Βρετανίας απέναντι στην ΕΕ. Μια άλλη προϋπόθεση είναι η πλήρης προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών μας στο Η.Β. Η συμμετοχή του Η.Β. στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση σημαίνει και ρυθμιστικές και οικονομικές υποχρεώσεις του ΗΒ απέναντι στην ΕΕ», ανέφερε ο Σιμάνσκι σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.