ΚΟΣΜΟΣ

Δεκαέξι συλλήψεις στις Βρυξέλλες - Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού η πόλη

Δεκαέξι συλλήψεις στις Βρυξέλλες - Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού η πόλη
Η βελγική αστυνομία στους δρόμους των Βρυξελλών REUTERS/Yves Herman

Η αστυνομία του Βελγίου συνέλαβε 16 άτομα κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Δεκεμβρίου αλλά δεν κατάφερε να εντοπίσει τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ, τον υπ’αριθμόν ένα καταζητούμενο αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, τον Βέλγο υπήκοο που θεωρείται ότι έπαιξε κεντρικό ρόλο στη Γαλλία.

Σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού εισαγγελέα σήμερα το πρωί, κατά τη διάρκεια 19 επιδρομών στις Βρυξέλλες, η αστυνομία πυροβόλησε κατά αυτοκινήτου ωστόσο δεν έγινε γνωστό αν οι επιβαίνοντες στο όχημα είχαν κάποια σύνδεση με τους καταζητούμενους.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι εκτός από την πρωτεύουσα, έρευνες έγιναν και σε τρία σπίτια στην πόλη Σαρλρουά.

"Μπορούμε να δηλώσουμε κατηγορηματικά ότι δεν βρέθηκαν όπλα ή εκρηκτικά. Ο Αμπντεσλάμ Σαλάχ δεν βρέθηκε κατά τις επιδρομές," είπε ο εισαγγελέας Έρικ βαν ντερ Σίπτ, προσθέτοντας ότι "δεκαέξι άτομα είναι υπό κράτηση. Ο δικαστής θα αποφασίσει αύριο αν θα παραμείνουν υπό κράτηση."

Χθες, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, μιλώντας μετά από συνάντηση των επικεφαλής δυνάμεων ασφαλείας για την επανεξέταση του επίπεδου συναγερμού στο οποίο βρίσκονται οι Βρυξέλλες, ανακοίνωσε ότι η πόλη θα συνεχίσει να βρίσκεται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού από φόβο ότι μπορεί να υποστεί μια επίθεση σαν εκείνη του Παρισιού.

Υπ΄αριθμόν ένα δημόσιος εχθρός

Παρά τους ταχείς ρυθμούς της έρευνας, ο Αμπντεσλάμ είναι άφαντος.
Ο 26χρονος Γάλλος που κατοικεί στο Βέλγιο, είχε τουλάχιστον επιμελητειακό ρόλο στις επιθέσεις στο Παρίσι. Ο αδελφός του Μπραχίμ ανατινάχτηκε μέσα σε εστιατόριο στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου.

"Υπ΄αριθμόν ένα δημόσιος εχθρός" για τον βελγικό Τύπο, ο Αμπνεσλάμ φέρεται να εισήλθε στο Βέλγιο λίγες ώρες μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, σύμφωνα με δύο άνδρες που λένε ότι τον βοήθησαν.
Ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο Μοχάμεντ, σε συνέντευξη χθες στην τηλεόραση, τον κάλεσε να παραδοθεί.

Η γαλλική αστυνομία από την πλευρά της εξέδωσε έκκληση για μαρτυρίες, μαζί με μια φωτογραφία, για να ταυτοποιήσει τον τρίτο καμικάζι της επίθεσης έξω από το Σταντ ντε Φρανς. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο ύποπτος πέρασε από τη Λέρο, μαζί με τον δεύτερο καμικάζι που ανατινάχθηκε στο Σταντ ντε Φρανς και πήραν μαζί τον δρόμο των προσφύγων μέσω της Σερβίας.

Μέχρι τώρα, μόνο ένας από τους τρεις δράστες των επιθέσεων αυτοκτονίας κοντά στο στάδιο έχει ταυτοποιηθεί: είναι ο Χάντφι Μπιλάλ, ένας 20χρονος Γάλλος που κατοικούσε στο Βέλγιο.

Στο Βέλγιο, τρίτος ύποπτος που συνελήφθη κατηγορήθηκε στα τέλη εβδομάδας για τρομοκρατία. Βρέθηκαν όπλα στο σπίτι του αλλά όχι εκρηκτικά.

Η έρευνα είναι επίσης σε εξέλιξη στην Τουρκία, όπου ένας Βέλγος μαροκινής καταγωγής, ο 26χρονος Αχμαντ Νταμάνι, ύποπτος ότι παρείχε βοήθεια στον εντοπισμό στόχων για τις επιθέσεις στο Παρίσι, συνελήφθη.

Διπλωματικός μαραθώνιος

Στο κλίμα αυτό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε ότι θα μεταβεί στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Παρίσι (COP 21) που αρχίζει στις 30 Νοεμβρίου και κάλεσε τους ηγέτες όλων των χωρών να πράξουν το ίδιο για να δείξουν ότι ο κόσμος δεν φοβάται τους "τρομοκράτες".

Στο διπλωματικό μέτωπο, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ άρχισε σήμερα ένα μαραθώνιο διαβουλεύσεων σε μια προσπάθεια να σχηματιστεί ευρύς συνασπισμός κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Δέχεται στο Μέγαρο των Ηλυσίων σήμερα τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, πριν συναντηθεί αύριο με τον Ομπάμα στην Ουάσινγκτον, μεθαύριο με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και την Πέμπτη με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα.

Social Media

Λίγο πριν ξεκινήσει η αστυνομία τις έρευνες και τις επιδρομές, ενημέρωσε ότι μια μεγάλη επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη και ζήτησε από τους Βέλγους πολίτες να τηρήσουν σιγή ασυρμάτου και να μην χρησιμοποιούν τα social media για την κοινοποίηση φωτογραφιών και πληροφοριών. Από τα μέσα ενημέρωσης ζήτησε να μην σχολιάζουν απευθείας τις εν εξελίξει ενέργειες της αστυνομίας αναφέροντας τοποθεσίες.

Οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων ανταποκρίθηκαν αμέσως, χρησιμοποιώντας το hashtag #BrusselsLockdown (οι Βρυξέλλες υπό πολιορκία) αποκλειστικά και μόνο δημοσιεύοντας φωτογραφίες από γάτες!