ΚΟΣΜΟΣ

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας το Βατικανό μετά το μακελειό στο Παρίσι

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας το Βατικανό μετά το μακελειό στο Παρίσι
Reuters/Tony Gentile

Το Βατικανό μετατράπηκε σε απόρθητο φρούριο μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι.

Η προσέλευση των πιστών στην πλατεία του Αγίου Πέτρου κατά την εβδομαδιαία ακρόαση της Τετάρτης ήταν εμφανώς μειωμένη, ενώ οι έλεγχοι σε όλους όσοι προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα του κρατιδίου για να δουν από κοντά τον Πάπα Φραγκίσκο ήταν αυστηροί.

Ειδικότερα, από εξονυχιστική έρευνα με ανιχνευτές μετάλλων περνούσαν όλοι όσοι προσπάθησαν να περάσουν τα σιδερένια κιγκλιδώματα, που βρίσκονται απέναντι από την πρόσοψη της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου. Αυστηρός ήταν ο έλεγχος σε ένα νεόνυμφο ζευγάρι που ήθελε να περάσει στην πρωτεύουσα του μικρότερου κρατιδίου του κόσμου για να φωτογραφηθεί αλλά και σε καθολικές μοναχές.

Εκτός από την Piazza San Pietro (Πλατεία του Αγίου Πέτρου) που οδηγεί στον πόλη του Βατικανό, η είσοδος Arco delle Campane (Αψίδα των Καμπάνων) και η αντίστοιχη των βορείων τειχών προς τα μουσεία του Βατικανού, ήταν καλά φυλασσόμενες.

Ο Πάπας εμφανώς συγκινημένος μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, κρατούσε μια σημαία του κρατιδίου στο οποίο είχε τοποθετηθεί ως ένδειξη πένθους μια μαύρη κορδέλα.

«Υπάρχουν κάποια μέρη στα οποία οι πόρτες κλειδώνονται, ενώ σε πολλά άλλα οι θωρακισμένες πόρτες έγιναν ο κανόνας... Δεν πρέπει να δεχθούμε την ιδέα ότι θα είμαστε αναγκασμένοι να εφαρμόσουμε το σύστημα αυτό –που αφορά, βέβαια, και την ασφάλεια– στο σύνολο της ζωή μας. Στην οικογένειά μας, στην πόλη, στην κοινωνία και, ακόμη περισσότερο, στη ζωή της Εκκλησίας. Θα ήταν φοβερό. Στην Εκκλησία δεν πρέπει να υπάρχουν θωρακισμένες πόρτες, όλα πρέπει να είναι ανοικτά», πρόσθεσε ο ποντίφικας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ η πλατεία ήταν άδεια τουλάχιστον κατά το ήμισυ και οι πιστοί δεν ξεπερνούσαν τις 20.000, ενώ, συνήθως, ο αριθμός τους είναι περίπου διπλάσιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ