ΚΟΣΜΟΣ

Μανιφέστο Γιούνκερ για την Ευρώπη (vid)

Μανιφέστο Γιούνκερ για την Ευρώπη (vid)
REUTERS/Vincent Kessler

Περισσότερη ευελιξία στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ζήτησε από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, παρουσιάζοντας τη «νέα Ευρώπη», στην ομιλία του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε μια προσπάθεια να δώσει ώθηση στην ενότητα και μια νέα πνοή στην Ένωση μετά και το ηχηρό ράπισμα του Brexit.

Όπως υποστήριξε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, το Σύμφωνο Σταθερότητας θα πρέπει να εφαρμόζεται «ευρηματικά» και προς όφελος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να μην πλήττεται η οικονομική ανάπτυξη.

Σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη ομιλία, ο πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε πως «είμαι τόσο νέος, όσο και η ιδέα της Ευρώπης... για την ακρίβεια, είμαι λίγο μεγαλύτερος... Η Ευρώπη έχει μία αποστολή τόσο στο εσωτερικό της, όσο και το εξωτερικό... Η Ιστορία δεν θα θυμάται τα ονόματά μας... Η Ιστορία θα θυμάται την αποφασιστικότητα απέναντι στις πεποιθήσεις μας ...και τα σφάλματά μας... Θα κριθούμε για τη δύναμη της θέλησής μας και των πεποιθήσεών μας».

Κριτική στον λαϊκισμό και θετική ατζέντα για την οικονομία

«Προτείνω μία θετική ατζέντα για τους επόμενους δώδεκα μήνες. Για να ξεπεράσουμε τις διαιρέσεις και να δείξουμε στην Ευρώπη ότι μπορούμε να δράσουμε από κοινού», είπε ο κ. Γιούνκερ τονίζοντας με νόημα πως «ο λαϊκισμός δεν επιλύει προβλήματα, δημιουργεί προβλήματα. Οφείλουμε να επιδείξουμε ευρηματική ευελιξία στην εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να μην πλήξουμε την οικονομική ανάπτυξη».

2016 09 14T090516Z 762866630 LR1EC9E0P8HN3 RTRMADP 3 EU JUNCKER

REUTERS/Vincent Kessler

Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος της Κομισιόν έκανε γνωστή την πρόταση για τον διπλασιασμό της διάρκειας και των πόρων του προγράμματος επενδύσεων της ΕΕ που φέρει το όνομά του, στα 630 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2022. Κατά την εκκίνησή του το 2015, το πακέτο Γιούνκερ προέβλεπε πόρους ύψους 315 δισεκατομμυρίων ευρώ για τριετή περίοδο.

Αναφερόμενος στην Ένωση Κεφαλαιαγορών, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη την επιτάχυνση των εργασιών για τη δημιουργία της, προσθέτοντας πως «η Κομισιόν θέτει σήμερα στο τραπέζι ένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη για αυτό», εκτιμώντας ότι οι κεφαλαιαγορές θα καταστήσουν το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα πολύ πιο ανθεκτικό.

Οι χώρες της ευρωζώνης εξοικονόμησαν 50 δισεκ. ευρώ φέτος χάρη στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, δήλωσε ο Γιούνκερ και επεσήμανε πως θα πρέπει να απαντήσουμε δραστικά στο ντάμπινγκ όπως κάνουν οι ΗΠΑ ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να υπερασπιστεί τη δική της βιομηχανία χάλυβα.

Αναφερόμενος στην εμπορική συμφωνία με τον Καναδά, τη χαρακτήρισε ως την «καλύτερη συμφωνία που έχουμε επιτύχει».

Ανεργία και χρέος

Η ανεργία παραμένει πολύ υψηλή στην Ευρώπη, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι και το χρέος συνεχίζει να είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. «Δεν μπορώ να δεχθώ η γενιά Υ να είναι η πρώτη γενιά που θα είναι φτωχότερη από τους γονείς της. Δεν μπορώ και δεν θέλω να δεχθώ η Ευρώπη να είναι μία ήπειρος σημαδεμένη από την ανεργία των νέων», είπε ο κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε:

«Πρέπει να επενδύσουμε στην αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών κρίσεων στην Ευρώπη. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, οφείλουμε να επενδύσουμε στους νέους».

Επιπλέον, ο κ. Γιούνκερ ξεκαθάρισε πως οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης στην εσωτερική αγορά της ΕΕ, η Ευρώπη δεν είναι «άγρια Δύση» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως κάθε εταιρία στην Ευρώπη οφείλει να πληρώνει τους φόρους της εκεί όπου έχει τα κέρδη της.

Υλοποίηση του Brexit το συντομότερο

Το Brexit πρέπει να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν, ώστε οι σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ να λάβουν μορφή, είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφερόμενος στο πρόσφατο δημοψήφισμα στη Βρετανία.

«Δεν μπορεί να υπάρχει "α λα καρτ" πρόσβαση στην ενιαία αγορά», προειδοποίησε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως «σεβόμαστε την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ και τη σεβόμαστε... Η ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν απειλείται από το Brexit».

Το όραμά του για την Ευρώπη

Ο κ. Γιούνκερ έκανε λόγο για ανάγκη «να χτίσουμε μια καλύτερη Ευρώπη, μια Ευρώπη οικοδομημένη με τα κράτη - μέλη και όχι εναντίον τους», προσθέτοντας πως «η ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι προς το συμφέρον των κρατών - μελών».

2016 09 14T090022Z 1975211392 LR1EC9E0P0BMT RTRMADP 3 EU JUNCKER

REUTERS/Vincent Kessler

Μάλιστα προειδοποίησε ότι η Ευρώπη δεν θα πρέπει να επιλέξει το μονοπάτι του εθνικισμού: «Πρέπει να επιταχύνουμε τις προσπάθειες ενοποίησης και να περιορίσουμε τον χώρο ανάπτυξης του λαϊκισμού».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι αρκετά κοινωνική. Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε», είπε ακόμη ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Δεν είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιο περίπλοκη», πρόσθεσε.

Σύσταση Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης

Στην ομιλία του ενώπιον των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη, η οποία πρέπει να προσφέρεται εθελοντικά, δεν είναι κάτι που μπορεί να επιβληθεί», τονίζοντας ότι «προτείνουμε τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού σώματος αλληλεγγύης, το οποίο θα απαρτίζεται από 100.000 μέλη».

Στο πλαίσιο αυτό και αναφερόμενος στο ζήτημα του προσφυγικού, ο κ. Γιούνκερ ζήτησε από την Ελλάδα να προστατεύσει τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που βρίσκονται στο έδαφός της.

Ανάγκη για Ευρωπαίο υπουργό Εξωτερικών

Ιδιαίτερη μνεία στην ασφάλεια των συνόρων έκανε στη διάρκεια της ομιλίας του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθιστώντας σαφές πως «οποιοσδήποτε εισέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή φεύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταγράφεται».

2016 09 14T084623Z 1431110136 LR1EC9E0OD0MB RTRMADP 3 EU JUNCKER

REUTERS/Vincent Kessler

Η ασφάλεια των συνόρων σημαίνει ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών και μεγαλύτερο ρόλο της Europol, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός ευρωπαίου υπουργού Εξωτερικών.

Επιπλέον πρότεινε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αμυντικού ταμείου, ενώ αναφερόμενος στη στρατιωτική δύναμη της ΕΕ, σημείωσε πως αυτή θα πρέπει να δρα συμπληρωματικά στο ΝΑΤΟ. «Πρέπει να έχουμε ένα ευρωπαϊκό στρατηγείο για μια κοινή στρατιωτική δύναμη της ΕΕ», είπε ο κ. Γιούνκερ.

Επανένωση της Κύπρου, τώρα

Ειδική αναφορά στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού έκανε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εκφράζοντας την πεποίθηση πως «η επανένωση της Κύπρου πρέπει να γίνει και πρέπει να γίνει τώρα», ενώ ξεκαθάρισε πως ο ίδιος παρέχει τη στήριξή του και στους δύο ηγέτες του νησιού. «Ευρώπη σημαίνει ειρήνη και γι’ αυτό θα κάτσουμε στο τραπέζι των συζητήσεων με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές», είπε χαρακτηριστικά.

Επενδυτικό σχέδιο για την Αφρική

Ξεκινάμε ένα επενδυτικό σχέδιο για την Αφρική, αντλώντας ενδεχομένως 44 δισ. ευρώ σε επενδύσεις, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνοντας πως το επενδυτικό σχέδιο για την Αφρική θα αντιμετωπίσει τις βασικές αιτίες της μετανάστευσης.