G20: Μέι και Ομπάμα τα είπαν για το Brexit
Η βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα ότι συζήτησε με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και ότι θα έχει μαζί του διαβουλεύσεις για να εξασφαλίσουν ότι οι δύο χώρες τους θα έχουν τη στενότερη δυνατή εμπορική σχέση.
Ο Ομπάμα δήλωσε από την πλευρά του πως η Μέι προωθεί τη σταθερότητα σε μια περίοδο μετάβασης και πως οι ΗΠΑ έχουν κάθε πρόθεση να διασφαλίσουν ότι η αμερικανο-βρετανική σχέση θα συνεχιστεί μετά το Brexit.
Η Μέι και ο Ομπάμα συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην ανατολική κινεζική πόλη Χανγκτζόου.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο Ομπάμα δήλωσε επίσης πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τη Βρετανία όσον αφορά τις απειλές στον κυβερνοχώρο, το Ισλαμικό Κράτος και την Ουκρανία.
Νωρίτερα η Τερέζα Μέι είχε δηλώσει ότι η οικονομία της Βρετανίας θα πληγεί ως αποτέλεσμα της απόφασης για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις ενδείξεις στα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία που φανερώνουν ότι η επίδραση του Brexit δεν ήταν τόσο σοβαρή όσο είχε προβλεφθεί.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός επισήμανε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου υπέρ του Brexit θα πλήξει την οικονομία και τόνισε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα οικονομικά δεδομένα τους επόμενους μήνες, πριν καθορίσει τα δημοσιονομικά μέτρα που θα λάβει για την προστασία της οικονομίας αργότερα αυτό το χρόνο.
"Προμηνύονται δύσκολες εποχές", δήλωσε η Μέι στους δημοσιογράφους από το Χανγκτσόου της Κίνας όπου βρίσκεται για τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 (G20).
"Έχουμε δει τα στοιχεία που δίνουν κάποια διαφορετικά μηνύματα σε σχέση με την οικονομία αυτή την στιγμή. Πιστεύω πως η αντίδραση της οικονομίας ήταν καλύτερη από όσο κάποιοι προέβλεπαν πριν την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, αλλά δεν θα προσποιηθώ ότι όλα εξελίσσονται ομαλά", τόνισε.
Μαζί με την Μέι βρισκόταν ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ που ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα μια δέσμη οικονομικών κινήτρων και προέβλεψε πως η κατάσταση της οικονομίας θα παραμείνει στάσιμη για το υπόλοιπο διάστημα του χρόνου καθώς και ο υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Χάμοντ, που έχει επισημάνει την ανάγκη λήψης μέτρων δηµοσιονοµικής τόνωσης για την προστασία της ανάπτυξης.
Σε ερώτηση που τέθηκε στην Βρετανίδα πρωθυπουργό, σχετικά με την άποψη της για "επανεκκίνηση της οικονομίας" –μια φράση που χρησιμοποίησε ο Χάμοντ σε ένα ξεχωριστό ταξίδι του στην Κίνα τον Ιούλιο – η Μέι τόνισε πως η αντίδραση της κυβέρνησης δεν έχει οριστικοποιηθεί.
"Θα εξετάζουμε αυτό το θέμα", σημείωσε. "Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας όλα τα δεδομένα. Μέχρι την δημοσίευση του προϋπολογισμού το φθινόπωρο, θα υπάρχουν περισσότερα δεδομένα στη διάθεση μας. Θα έχουμε καλύτερη εικόνα για το τι συμβαίνει", πρόσθεσε.