Η Τουρκία μετά το πραξικόπημα, η Ευρώπη και στη μέση οι πρόσφυγες
Με τον φόβο ενός νέου προσφυγικού κύματος, που αυτή τη φορά δύσκολα θα μπορέσουν να ανακόψουν, ζουν το τελευταίο διάστημα οι Ευρωπαίοι.
Οι εκ νέου αυξανόμενες ροές προς τα ελληνικά νησιά συνιστά ανησυχητικό μήνυμα. Από τις 15 Ιουλίου (ημέρα του πραξικοπήματος) και μετά είναι προφανές ότι το τουρκικό «μπλόκο» χαλαρώνει, όπως ξεκάθαρα δείχνουν οι αριθμοί:
- Στις 20 Ιουλίου ο αριθμός εκείνων που έφτασαν στα ελληνικά νησιά ήταν μονοψήφιος.
- Από τις 21 έως και τις 29 Ιουλίου περίπου 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στην Ελλάδα.
Ήδη ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εκφράζει ανοιχτά του φόβους τους. Μίλησε στην εφημερίδα Kurier και δήλωσε πως η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας μπορεί από μέρα σε μέρα να καταρρεύσει πλήρως και τα φουσκωτά ν’ αρχίσουν ξανά να φέρνουν ταλαιπωρημένες ψυχές στα ελληνικά νησιά.
Τι θα μπορούσε ενδεχομένως να συγκρατήσει μια τέτοια εξέλιξη;
Το χρήμα -θα μπορούσε να είναι μία απάντηση- σε συνδυασμό με την κατάργηση της βίζας για τους τούρκους πολίτες.
Μέχρι στιγμής, από τα 3 δισ. ευρώ που έχει λαμβάνειν από τις Βρυξέλλες η Άγκυρα, στα ταμεία της έχουν φτάσει μόλις 229 εκατ. ευρώ.
Οπωσδήποτε, όμως, οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να ξαναδούν τα ατέλειωτα καραβάνια των προσφύγων να ξεκινούν το μακρύ ταξίδι προς την καρδιά της γηραιάς Ηπείρου. Γεγονός, επίσης, είναι πως μετά την -προβληματική, έστω- συμφωνία με την Τουρκία, οι προσφυγικές ροές μειώθηκαν κατά 84%, με μέσο ημερήσιο όρο -50 πρόσφυγες. Οι αυξημένοι αριθμοί των τελευταίων 24ώρων έχουν θορυβήσει την Ευρώπη, η οποία δεν αποκλείεται, εκτιμούν ορισμένοι, ν’ ανοίξει τους χρηματοδοτικούς της κρουνούς προς χάριν του Ερντογάν.