H χρονιά του Ντόναλντ: Όλα όσα έγιναν στο συνέδριο που του χάρισε το χρίσμα
Ήταν τέσσερις μέρες που έφερε στον επιχειρηματία το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και σε όλους τους άλλους ανάμεικτα συναισθήματα. Από τη μία οι φανατισμένοι οπαδοί που θύμισαν σέχτα και από την άλλη οι υπόλοιποι που προσπάθησαν να επεξεργαστούν όλα όσα συνέβησαν μέσα σε 96 ώρες στο Κλίβελαντ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ αποδέχτηκε και επίσημα το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη χθεσινοβραδινή και τελευταία) ημέρα του συνεδρίου με το Πεκίνο, αλλά και το ΝΑΤΟ να ακούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όλα όσα είπε από το βήμα ο Ντόναλντ Τραμπ.
Χαρίζοντας πολλές στιγμές ανθολογίας όπως η λογοκλοπή της Μελάνια Τραμπ ή ο ναζιστικός χαιρετισμός της ραδιοφωνικής παραγωγού και υποστηρίκτριας του υποψήφιου προέδρου, Λάουρα Ίνγκραχαμ, το συνέδριο έδωσε γενναίες δόσεις ουσιαστικής ανησυχίας .
Aυτά είναι όλα όσα αξίζει να γνωρίζετε για το μέλλον του πλανήτη όπως θα είναι εάν και εφόσον ο Τραμπ νικήσει το αντίπαλο δέος του, τη Χίλαρι Κλίντον που κάποτε ήταν φίλοι και σήμερα μόνο εχθροί.
“Κληρονομιά θανάτου, καταστροφής και τρομοκρατίας”
Ο Τραμπ κατηγόρησε ευθέως τη Χίλαρι Κλίντον για κληρονομιά “θανάτου, καταστροφής, τρομοκρατίας και αδυναμίας,” κατά τη θητεία στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Παράλληλα, τόνισε ότι ο ίδιος θα είναι σκληρός με τους παράνομους μετανάστες, αλλά και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, αποδεχόμενος επίσημα το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Η ομιλία του Τραμπ είχε διάρκεια πάνω από μία ώρα και ήταν δομημένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να δώσει τον τόνο της διεξαγωγής της γενικής προεκλογικής εκστρατείας μέχρι τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.
“Kλείδωσε την”
Aυτό, ανάμεσα σε άλλα, ήταν το σύνθημα των υποστηρικτών του Τραμπ φώναζαν, αναφερόμενοι στο ενδεχόμενο καταδίκης της Χίλαρι Κλίντον για τη διαχείριση του ηλεκτρονικού της ταχυδρομείου, όταν υπηρετούσε στο αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών, ο Τραμπ συμπλήρωσε με νόημα: “Ας τη νικήσουμε το Νοέμβριο!”
Ιβάνκα Τραμπ για Πρόεδρος
Δεν είναι λίγοι αυτοί στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα που συμφωνούν ότι η χθεσινή τελευταία βραδιά της κεντρικής διάσκεψης του κόμματος ήταν η βραδιά της Ιβάνκας Τραμπ, της μεγαλύτερης κόρης του Ντόναλντ Τραμπ, που φαίνεται ότι “έκλεψε την παράσταση” με την ομιλία που έκανε για τον πατέρα της.
Όπως μαρτυρούν και οι αναζητήσεις στη μηχανή της Google καταγράφηκαν περισσότερες έρευνες για την Ιβάνκα Τραμπ, παρά για τον πατέρα της, ο οποίος αποδέχτηκε επίσημα το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Η 34χρονη επιχειρηματίας και πρώην μοντέλο μίλησε για την επιθυμία του πατέρα της να κάνει την Αμερική καλύτερη, να βελτιώσει τις παροχές για τα παιδιά, τις αμοιβές των γυναικών, αλλά κι άλλα θέματα, με τέτοιο τρόπο, ώστε πολλοί χαρακτήρισαν την εικόνα της, ως “θετική” για το Λευκό Οίκο. Πολλοί μάλιστα αναρωτήθηκαν γιατί η ίδια δεν έβαλε υποψηφιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ.
“Μία από τις καλύτερες ομιλίες, αν όχι η καλύτερη ομιλία στην αποψινή συνεδρίαση,” δήλωσε ο Κρις Χέροντ σύνεδρος από τη Γιούτα, που εργάστηκε στην καμπάνια του ανταγωνιστή του Τραμπ, Γερουσιαστή από το Τέξας Τεντ Κρουζ.
Οι ηχηρές απουσίες
Στη διάρκεια των τετραήμερων εργασιών του συνεδρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να εμφανιστεί ενωτικός και να επουλώσει τα πολιτικά ρήγματα που προκάλεσαν στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα οι εξαγγελίες του για την απέλαση των παράνομων μεταναστών, αλλά και η γενικότερη επιθετική ρητορική του στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για το προεδρικό χρίσμα.
Είναι αξιοσημείωτο να αναφερθεί ότι στο συνέδριο δε συμμετείχαν ηγετικές μορφές των Ρεπουμπλικάνων όπως ο Μιτ Ρόμνεϊ, προεδρικός υποψήφιος το 2012, αλλά και μέλη της οικογένειας Μπους, από την οποία προήλθαν οι δύο τελευταίοι Ρεπουμπλικάνοι πρόεδροι.
Οι απουσίες αυτές τόνισαν τις ουσιαστικές διαχωριστικές γραμμές που έχει προκαλέσει η προεδρική υποψηφιότητα του Τραμπ στο κόμμα και οι οποίες δεν έχουν επουλωθεί για την έναρξη της γενικής προεκλογικής εκστρατείας.
“Επιδημία” οι παράνομοι μετανάστες
Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο Τραμπ στην ομιλία του, οι παράνομοι μετανάστες “έχουν αφεθεί κατά δεκάδες χιλιάδες στις τοπικές κοινωνίες μας,” όπου οι οικονομικοί πόροι είναι περιορισμένοι, ενώ παίρνουν τις δουλειές από τους Αμερικανούς και σε κάποιες περιπτώσεις διαπράττουν εγκλήματα.
Στην ομιλία του, ο Τραμπ γνωστοποίησε ελάχιστες λεπτομέρειες για τις πολιτικές που θα υλοποιήσει, ενώ προσπάθησε να παρουσιάσει τον εαυτό του ως μια ζωντανή εναλλακτική λύση έναντι των παραδοσιακών “συστημικών” πολιτικών της Ουάσιγκτον.
Έδωσε επίσης έμφαση στη θέλησή του να ακολουθήσει νέες προσεγγίσεις στην επίλυση προβλημάτων, αλλά και να βοηθήσει την εργατική τάξη που αισθάνεται απομονωμένη από τα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ουάσιγκτον.
Από το κακό, στο χειρότερο
Παρουσιάζοντας τα θετικά στοιχεία της υποψηφιότητάς του έναντι της Χίλαρι Κλίντον, τάχθηκε κατά της υλοποίησης πολιτικών επιλογών που οδήγησαν τις ΗΠΑ σε μακρόχρονες πολεμικές περιπέτειες και εμπλοκές, χωρίς ωστόσο, ν' αναφερθεί ονομαστικά στον πρόεδρο Τζορτζ Μπους το νεότερο. Ωστόσο, δεν αναφέρθηκε περαιτέρω στους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.
Από την άλλη μεριά, άσκησε κριτική κατά της Κλίντον για τις προσπάθειες μεταπολεμικής ανασυγκρότησης κρατών στο Ιράκ, στη Λιβύη, στην Αίγυπτο και τη Συρία, οι οποίες όπως υποστήριξε έκαναν μια κακή κατάσταση, ακόμη χειρότερη.
Επιπλέον ο Τραμπ κατηγόρησε τη Χίλαρι Κλίντον για την αύξηση του αριθμού των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, ενώ επέκρινε τη θέλησή της να υποδεχτεί χιλιάδες προσφύγων από τη Συρία.
“Μετά από 15 χρόνια πολέμων στη Μέση Ανατολή, μετά από τρισεκατομμύρια δολάρια που ξοδεύτηκαν, αλλά και την απώλεια χιλιάδων στρατιωτών, η κατάσταση είναι σήμερα χειρότερη από οποιαδήποτε άλλη χρονική περίοδο. Αυτή είναι η κληρονομιά της Χίλαρι Κλίντον: θάνατος, καταστροφή, τρομοκρατία και αδυναμία,” τόνισε με έμφαση ο Τραμπ.
O Ντόναλντ Τραμπ βούτυρο στο ψωμί του Βλάντιμιρ Πούτιν
Οι βετεράνοι σε θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αλλά και ανεξάρτητοι ειδικοί εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι η εξαγγελία του Τραμπ, για ενδεχόμενη εγκατάλειψη από τις ΗΠΑ του δόγματος συλλογικής ασφάλειας που ακολουθεί το ΝΑΤΟ μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες για το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.
Σύμφωνα με τις απόψεις που εκφράζονται στους ηγετικούς κύκλους των Ρεπουμπλικάνων, το ΝΑΤΟ είχε θετική συνεισφορά στη διατήρηση της ειρήνης για 66 χρόνια, ενώ λειτούργησε αποτρεπτικά έναντι της ρωσικής απειλής.
“Δηλώσεις όπως αυτή, καθιστούν πιο επικίνδυνο το σημερινό κόσμο, ενώ μειώνουν το αίσθημα ασφάλειας στις ΗΠΑ,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ από τη Νότια Καρολίνα, ο οποίος ασκεί κριτική στον Τραμπ, ενώ συμμετέχει στην Επιτροπή Άμυνας της Γερουσίας.
“Μπορώ να φανταστώ πώς θα αισθάνονται οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ και ειδικότερα στις βαλτικές δημοκρατίες, μετά τις δηλώσεις αυτές του Ντόναλντ Τραμπ. Είμαι σίγουρος 100% για το πώς αισθάνεται ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Είναι ευτυχισμένος,” ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γερουσιαστής.
“Τα σχόλια του Τραμπ στη συνέντευξή του στην εφημερίδα The New York Times θα τον τοποθετήσουν στην ίδια σελίδα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν,” δηλώνει στο Reuters ο Ρίτσαρντ Άρμιτατζ, αναπληρωτής υπουργός των Εξωτερικών στη διακυβέρνηση του Τζορτζ Μπους.
Στη συνέντευξή του, ο Τραμπ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενη κλιμάκωση της ρωσικής επιθετικότητας στην περιοχή της Βαλτικής, δήλωσε ότι στην περίπτωση που οι χώρες της περιοχής δεχτούν επίθεση από τη Μόσχα, τότε θ' αποφασίσει να τις βοηθήσει αφού εξετάσει εάν “οι χώρες της Βαλτικής έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους, απέναντί μας. Στην περίπτωση που έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους, τότε, η απάντησή μου θα είναι θετική,” τόνισε ο Τραμπ.
Αντιδράσεις μέρος Α’
“Πρόκειται για το τέλος του ΝΑΤΟ. Ο πυρήνας της συμμαχίας εντοπίζεται στη δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια των 27 κρατών-μελών,” δηλώνει στο Reuters ο Ρόμπερτ Χάντερ πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ επί προεδρίας του Μπιλ Κλίντον.
Ερωτηθείσα σχετικά με τις δηλώσεις του Τραμπ, η υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι τόνισε ότι η ΕΕ γνωρίζει “πως είναι αναγκαίο να συνεργαστούμε στις αμυντικές μας ικανότητες.”
Πρόσθεσε ωστόσο, ότι οι ΗΠΑ χρειάζεται να διατηρήσουν την αλληλεγγύη τους έναντι των συμμάχων τους. “Είναι πολύ απλό ν' αναγνωρίσει κάποιος ότι στο σημερινό κόσμο, που είναι ιδιαίτερα πολύπλοκος και επικίνδυνος, έχεις ανάγκη από φίλους,” τόνισε η Μογκερίνι μιλώντας στην Ουάσιγκτον.
Αντιδράσεις μέρος Β’
Σε επιστολή που υπογράφουν 39 ειδικοί στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, διευκρινίζεται ότι η “επιθετική ρητορική” του Ντόναλντ Τραμπ δεν εκπροσωπεί τα αμερικανικά συμφέροντα εθνικής ασφάλειας.
“Η δύναμη των συμμαχιών που έχουν συνάψει, βρίσκεται στον πυρήνα αυτών των συμφερόντων,” δηλώνει η αναφερόμενη ομάδα των ειδικών. Στην ομάδα αυτή, συμμετέχουν σημαντικές προσωπικότητες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, μεταξύ των οποίων και ο πρώην υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Μάικλ Τσέρτοφ, αλλά και ο Έλιοτ Κοέν αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους έναντι “όλων των συμμάχων, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας,” αναφέρει η επιστολή.
Αντιδράσεις μέρος Γ’
Αντιδρώντας στην πρόταση του Τραμπ ότι οι αποφάσεις του για παροχή βοήθειας από τις ΗΠΑ στις χώρες που ενδεχόμενα δεχτούν επίθεση από τη Ρωσία, θα εξαρτηθεί από το αν έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις του έναντι του ΝΑΤΟ, ο πρώην διπλωμάτης και πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (CFR) Ρίτσαρντ Χάας τονίζει ότι είναι σημαντικό να μην εξετάζει κανείς το ΝΑΤΟ ή οποιαδήποτε άλλη συμμαχία, μόνο με οικονομικούς όρους.
“Είναι πιο σημαντικό το καθαρό όφελος που οι ΗΠΑ έχουν από τη σταθερότητα και την ασφάλεια μιας χώρας ή περιοχής. Το όφελος αυτό, πρέπει να συγκριθεί με το οικονομικό κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν οι ΗΠΑ για την αποκατάσταση της σταθερότητας ή των συμφερόντων που θα πληγούν από ενδεχόμενη επιθετική ενέργεια επί τη απουσία του ΝΑΤΟ,” διευκρινίζει ο Αμερικανός διπλωμάτης.
Γιατί όλοι μιλάνε για το Άρθρο 5
Το Άρθρο 5 της Συμφωνίας της Ουάσιγκτον που αποτελεί τη νομική βάση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, επί του οποίου ιδρύθηκε το ΝΑΤΟ το 1949, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του δόγματος της συλλογικής ασφάλειας. Επίκληση του άρθρου αυτού, έγινε μόνο μία φορά μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, για την άμυνα των ΗΠΑ.
Μετά την εκδήλωση των πολλαπλών τρομοκρατικών πληγμάτων στο έδαφος των ΗΠΑ, τον ΝΑΤΟ κινητοποίησε τα αεροσκάφη εναέριας επιτήρησης (AWACS) για την προστασία του εναερίου χώρου των ΗΠΑ. Τα πληρώματα των αεροσκαφών αυτών, συγκροτήθηκαν με προσωπικό 800 στελεχών από 13 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, τα οποία πραγματοποίησαν 360 αποστολές.
Στο πλαίσιο υλοποίησης των μέτρων ασφάλειας που είχαν αποφασιστεί το ΝΑΤΟ έστειλε ναυτικές μονάδες (Standing Naval Forces) για την υλοποίηση αποστολών ναυτικής επιτήρησης στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ μερικούς μήνες αργότερα, η αποστολή αυτή επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.
Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ “ανέπτυξε το 1/3 των στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν για περισσότερο από μια δεκαετία. Περισσότεροι από 1.000 στρατιώτες από χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ εκτός των ΗΠΑ, έχασαν τη ζωή τους στην αποστολή αυτή,” τόνισε ο ίδιος.
Ο Κουρτ Βόλκερ που διετέλεσε πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ υπό τη διακυβέρνηση του Τζορτζ Μπους, αλλά και του Μπαράκ Ομπάμα, τόνισε ότι είναι αδόκιμο να δημιουργούνται αμφιβολίες για τις συνέπειες που θ' αντιμετωπίζουν κάποιοι αν εισβάλουν σε άλλες χώρες.
“Ο Πούτιν το λατρεύει αυτό,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βόλκερ. Ωστόσο σημείωσε ότι “Όλοι γνωρίζουν ότι πρόκειται για μια προεκλογική εκστρατεία. Δε σημαίνει απαραίτητα ότι ξεκαθαρίζεται η στάση που θα τηρήσει η νέα αμερικανική κυβέρνηση,” εξήγησε ο ίδιος.
Η χρονιά του Ντόναλντ;
Η ολοκλήρωση του κεντρικού συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων επιβεβαίωσε τις αρχικές εκτιμήσεις που το θεωρούσαν ως το προσωπικό συνέδριο του Ντόναλντ Τραμπ.
Ουσιαστική παραφωνία, η ομιλία του Τεντ Κρουζ που αποφάσισε να ρισκάρει να μην υποστηρίξει επίσημα την προεδρική υποψηφιότητα του Τραμπ, ώστε σε περίπτωση που ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος δεν εκλεγεί, τότε, ο Τεξανός γερουσιαστής να έχει την κατάλληλη πολιτική δυναμική να σταθεί απέναντι από την ηγεσία του κόμματος, με το βλέμμα πάντοτε, στο Λευκό Οίκο.
Η χθεσινοβραδινή ομιλία του Τραμπ προκάλεσε ανησυχία τόσο στο ΝΑΤΟ, όσο και στην Κίνα, καθώς οι εξαγγελίες του γίνονται με επιθετικό τόνο, ενώ τα δεδομένα παραμένουν αμετάβλητα.
Η εκάστοτε αμερικανική διακυβέρνηση αναλαμβάνει δράση υπό την υφιστάμενη διεθνή κατάσταση και υπό τις προτεραιότητες που δρομολογούνται.
Επιβεβαιώνεται επίσης, το πολιτικό συμπέρασμα ότι ρεαλιστικά οι τοποθετήσεις του Τραμπ έχουν κεντρικό βαθμό ουσίας, ο ίδιος όμως, είναι ο λάθος άνθρωπος για τις εξαγγείλει και κυρίως για να τις υλοποιήσει.
Ισχύει επίσης και η δόση πολιτικής υπερβολής ότι πρόκειται για προεκλογικό αγώνα, ενώ οι διαχωριστικές γραμμές εντός των Ρεπουμπλικάνων παραμένουν.
Καθώς τα φώτα στο στάδιο του Κλίβελαντ έσβησαν, το πεδίο του πολιτικού ενδιαφέροντος μετατοπίζεται στους Δημοκρατικούς, που έχουν διαμορφώσει σημαντικό πλεονέκτημα πολιτικής στρατηγικής, καθώς οι εξελίξεις στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων προηγήθηκαν και παγιώθηκαν.
Με μια συναρπαστική εβδομάδα προεκλογικών εξελίξεων στην Αμερική να ακολουθεί και τις ισορροπίες στην παγκόσμια σκακιέρα των υπερδυνάμεων να αλλάζουν ρότα, ο Τραμπ προδιέγραψε το πολιτικό ύφος του γενικού προεκλογικού αγώνα και αυτό είναι ένα.
Πόλεμος.
Φωτογραφίες: Reuters