ΚΟΣΜΟΣ

Την παραίτηση του Αμερικανού προέδρου ζητά ο Ντόναλντ Τραμπ για το μακελειό στο Ορλάντο

Την παραίτηση του Αμερικανού προέδρου ζητά ο Ντόναλντ Τραμπ για το μακελειό στο Ορλάντο
Ο Ρεπουμπλικανός υποφήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ χειρονομεί, καθώς μιλά σε προεκλογική συγκέντρωση στο Πίτσμπουργκ (Pittsburgh) της Πενσυλβάνια (Pennsylvania), το Σάββατο 11 Ιουνίου 2016 REUTERS/Aaron Josefczyk

Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump) προκάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα (Barack Obama) να αναγνωρίσει ότι το μακελειό στο Ορλάντο ήταν «ισλαμική τρομοκρατία», καλώντας τον ειδάλλως να παραιτηθεί.

«Θα αναφέρει, τελικά, ο πρόεδρος Ομπάμα τις λέξεις ριζοσπαστική ισλαμική τρομοκρατία; Αν δεν το κάνει, τότε πρέπει άμεσα να παραιτηθεί με ατιμωτικό τρόπο», έγραψε ο μεγιστάνας στον επίσημο λογαριασμό του στον λογαριασμό του στο Twitter.

Νωρίτερα, στο πεντάλεπτο τηλεοπτικό του διάγγελμα από τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε κάνει λόγο για «τρομοκρατική ενέργεια και ενέργεια μίσους», ωστόσο απέφυγε να συνδέσει το τραγικό περιστατικό με το εξτρεμιστικό Iσλάμ.

Όπως τονίζουν πολλοί σχολιαστές, δεν έχει προς το παρόν αποδειχθεί η άμεση σύνδεση του 29χρονου δράστη με το Ισλαμικό Κράτος –πέραν από την ιδεολογική κατά τα φαινόμενα ταύτισή του με την τρομοκρατία και μία έμμεση ανάληψη ευθύνης από τον ISIS, που ελέγχεται σε όλα τα επίπεδα.

Επιπλέον, με τις δημόσιες τοποθετήσεις του –από τα γεγονότα του Νοεμβρίου στο Παρίσι ως τους πυροβολισμούς στο Σαν Μπερναρντίνο (San Bernardino) τον περασμένο Δεκέμβριο, όπου οι δράστες είχαν παρόμοιο προφίλ– ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δείξει ότι δεν είναι σε καμία περίπτωση διατεθειμένος να στιγματίσει τη μουσουλμανική κοινότητα εντός και εκτός Ηνωμένων Πολιτειών, γνωρίζοντας πως η ιδεολογική σύγκρουση με τον Τραμπ πρέπει να είναι απόλυτη, αν οι Δημοκρατικοί θέλουν να σπάσουν την αρνητική παράδοση, εκλέγοντας για τρίτη συνεχή θητεία πρόεδρο από τις τάξεις τους.

Ο Τραμπ απασφάλισε

Απέναντι στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε με το γνωστό ύφος ότι «είχε δίκιο», προσπαθώντας με μπαράζ δημοσίων μηνυμάτων να επιβάλλει το πλαίσιο της συζήτησης, που αναπόφευκτα ξεκινά εν όψει της τελικής αναμέτρησης του Νοεμβρίου, γύρω από τα θέματα ασφάλειας.

Μέσω Twitter, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος ευχαρίστησε τους πολίτες «για τα συγχαρητήρια που του έδωσαν επειδή είχε δίκιο στο θέμα της ριζοσπαστικής ισλαμικής τρομοκρατίας».

«Όμως δεν θέλω συγχαρητήρια, θέλω σκληρότητα και επαγρύπνηση. Πρέπει να είμαστε έξυπνοι», έγραψε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στα αντανακλαστικά του μέσου ρεπουμπλικανού ψηφοφόρου, που βλέπει η «χειρότερη μαζική δολοφονία στην ιστορία των ΗΠΑ» –όπως κατά κόρον επαναλαμβάνεται σήμερα στα ρεπορτάζ– να λαμβάνει χώρα στο τέλος της εποχής Ομπάμα.

Η παρέμβασή του Τραμπ προκάλεσε θύελλα επικρίσεων, με τους πολέμιούς του να του καταλογίζουν πολιτική σκοπιμότητα, στην προσπάθειά του να τραβήξει τα φώτα πάνω του λίγες ώρες μετά το μακελειό.

Κλίντον–Σάντερς καταδικάζουν

Στο δημοκρατικό στρατόπεδο, η Χίλαρι Κλίντον (Hillary Clinton) χαρακτήρισε το μακελειό στο Ορλάντο της Φλόριντα «τρομοκρατική ενέργεια», η οποία επιτάσσει τον διπλασιασμό των προσπαθειών, ώστε να εμποδιστούν παρόμοιες επιθέσεις στο μέλλον.

«Προς την κοινότητα LGBT: σας παρακαλώ να ξέρετε ότι έχετε εκατομμύρια συμμάχους σε ολόκληρη την χώρα. Εγώ είμαι μία εξ αυτών», επισήμανε η επικρατέστερη για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών σε αντίστοιχα μηνύματά της σε Facebook και Twitter, όπου οι εναλλαγές των μηνυμάτων ήταν χαρακτηριστικές της αγωνίας των προεδρικών υποψηφίων να δώσουν σαφές πολιτικό στίγμα.

Στο ίδιο πνεύμα, ο έτερος υποψήφιος των Δημοκρατικών Μπέρνι Σάντερς (Bernie Sanders) δήλωσε ότι «όλοι οι Αμερικανοί είναι τρομοκρατημένοι, αποτροπιασμένοι και θλιμμένοι από την τρομακτική θηριωδία στο Ορλάντο», εκφράζοντας την υποστήριξή του σε ολόκληρη την κοινότητα των LGBT του Ορλάντο.

Το τραγικό γεγονός δεν αποκλείεται να επιταχύνει τις ζυμώσεις, που γίνονται στο παρασκήνιο, ώστε οι Δημοκρατικοί να μην εμφανιστούν διαιρεμένοι στο εθνικό συνέδριο της Φιλαδέλφια στις 25-28 Ιουλίου, καθώς η ανάδειξη κοινωνικών ζητημάτων στο δίπολο προοδευτικών–συντηρητικών αξιών (οπλοκατοχή, δικαιώματα μειονοτήτων κ.α.) μοιάζει ως ο μόνος τρόπος για να συγκαλυφθούν οι διαφορές Κλίντον–Σάντερς στην οικονομία.