ΚΟΣΜΟΣ

Η ιστορία μιας φωτογραφίας: Μαύρος μεταφέρει λευκό τραυματία στα επεισόδια του Λονδίνου

Η ιστορία μιας φωτογραφίας: Μαύρος μεταφέρει λευκό τραυματία στα επεισόδια του Λονδίνου
AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Θα αποτελέσει σίγουρα μία από τις φωτογραφίες της χρονιάς: Ένας μαύρος διαδηλωτής μεταφέρει στον ώμο του έναν λευκό τραυματισμένο άνδρα, λίγα λεπτά μετά τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των ομάδων τους στο Λονδίνο το Σαββατοκύριακο

Το ενσταντανέ απαθανατίστηκε το Σάββατο σε δρόμο του Λονδίνου, όταν οι ειρηνικές αντιρατσιστικές διαδηλώσεις μετατράπηκαν σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αντιδιαδηλωτών στην περιοχή.

Μέσα από το πλήθος προβάλει ένας ογκώδης μαύρος διαδηλωτής μεταφέροντας έναν τραυματισμένο λευκό άνδρα πάνω από τον ώμο του, με μια «λαβή πυροσβέστη».

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ο λευκός άνδρας ήταν μέλος ακροδεξιάς οργάνωσης, ωστόσο προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί η ταυτότητα ή οι πολιτικές του πεποιθήσεις.

Αμέσως η φωτογραφία που τράβηξε ο φωτογράφος του Reuters Dylan Martinez έγινε viral στα social media ενώ φιλοξενήθηκε σε πολλά δημοσιογραφικά άρθρα, αποτυπώνοντας μία στιγμή υψηλού δράματος, μία από τις πολλές που γεννήθηκαν μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και τις κινητοποιήσεις του κινήματος «Black Lives Matter».

«Είδα μια αψιμαχία και κάποιον να πέφτει στο έδαφος», θυμάται ο Μαρτίνεζ τη στιγμή κοντά στη Γέφυρα του Βατερλό, στο κέντρο του Λονδίνου, καθώς κάλυπτε τις αντιρατσιστικές διαμαρτυρίες που έχουν ξεσπάσει στην πόλη.

Τότε οι δύο άνδρες εμφανίστηκαν μέσα από το πλήθος.

«Το πλήθος έκανε στην άκρη ακριβώς μπροστά μου. Ήμουν στο σωστό σημείο τη σωστή στιγμή και απίστευτα τυχερός γι’ αυτή την οπτική γωνία. Ήρθε προς το μέρος του περπατώντας γρήγορα».

Ο φωτογράφος λέει ότι ο λευκός άνδρας είχε τραύματα στο πρόσωπό του και δημοσιογράφοι του Reuters που βρίσκονταν στο σημείο είπαν ότι είχε πέσει θύμα ξυλοδαρμού κατά τη διάρκεια της αψιμαχίας με διαδηλωτές κατά του ρατσισμού.

Κάποιοι φώναξαν ότι το θύμα της επίθεσης ήταν μέλος ακροδεξιάς οργάνωσης. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν μπορεί να αποδειχτεί από την αστυνομία.

Τα βρετανικά ΜΜΕ ταυτοποίησαν τον μαύρο άνδρα ως τον Πάτρικ Χάτσινσον, γυμναστή στο επάγγελμα. Στο λογαριασμό του στα social media, έγραψε: «Σήμερα σώσαμε μία ζωή».

«Εν μέσω όλης της ασχήμιας, μία όμορφη στιγμή ανθρωπιάς», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο βρετανός δημοσιογράφος Πιρς Μόργκαν.

Βίαιες συγκρούσεις

Παρά το γεγονός ότι υπήρχε αυστηρή σύσταση από την αστυνομία σε πολλές ομάδες να μην διοργανώσουν διαμαρτυρίες μέσα στην ημέρα, η αγγλική πρωτεύουσα «φιλοξένησε» συγκρούσεις διαδηλωτών με τις αρχές σ' ένα σκηνικό που είχε επαναληφθεί και το προηγούμενο Σάββατο.

Στις διαδηλώσεις, πολλές εκ των οποίων είχαν το χαρακτήρα αντισυγκέντρωσης σ' αυτές του κινήματος Black Lives Matter, έδωσαν το παρόν Αγγλοι ακροδεξιοί υπό το πρόσχημα «της προστασίας των συμβόλων της βρετανικής αστυνομίας» τα οποία κατά τη γνώμη τους βρίσκονται σε κίνδυνο.

Εξ' ου και η συγκέντρωση γύρω από το άγαλμα του Ουίνστον Τσόρτσιλ το οποίο βρέθηκε στο στόχαστρο ακτιβιστών τις προηγούμενες ημέρες.

Μεταξύ των ακροδεξιών διαδηλωτών βρίσκονται, όπως βεβαιώνουν τα αγγλικά ΜΜΕ, και οπαδοί αγγλικών ομάδων ποδοσφαίρου. Επίσης, εθεάθη και ο αρχηγός της ακροδεξιάς ομάδας «Britain First» o οποίος αυτοπροσδιορίστηκε ως φύλακας των μνημείων.

Επιτροπή για την αντιμετώπιση του ρατσισμού

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε χθες Κυριακή τη δημιουργία μιας επιτροπής η οποία θα εξετάσει τον ρατσισμό και τις ανισότητες που αντιμετωπίζουν οι μειονοτικές ομάδες στην παιδεία, την υγεία και το δικαστικό σύστημα μετά τις διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει.

Ο Τζόνσον επεσήμανε ότι δεν μπορεί να αγνοήσει τις εκκλήσεις δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που διαδήλωσαν σε πολλές πόλεις της Βρετανίας μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολις των ΗΠΑ κατά τη βίαιη προσαγωγή του από λευκούς αστυνομικούς τον προηγούμενο μήνα.

«Αυτό που θέλω πραγματικά να κάνω ως πρωθυπουργός είναι να αλλάξω τη ρητορική, ώστε να σταματήσουμε το αίσθημα της θυματοποίησης και των διακρίσεων», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

«Σταματάμε τις διακρίσεις, εξαλείφουμε τον ρατσισμό και αρχίζουμε να αποκτούμε μια πραγματική αίσθηση προσδοκίας για επιτυχία. Αλλά δεν θα είναι εύκολο. Πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά τον ρατσισμό και τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι», εκτίμησε ο Τζόνσον.

«Θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην ουσία του προβλήματος, όχι στα σύμβολα. Πρέπει να ασχοληθούμε με το παρόν, όχι να προσπαθήσουμε να ξαναγράψουμε το παρελθόν και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε και δεν θα πρέπει να συρθούμε σε μια ατέρμονη συζήτηση για το ποια ιστορική προσωπικότητα είναι αρκετά αγνή ή πολιτικά ορθή για να παραμείνει σε δημόσια θέα», έγραψε ο Τζόνσον σε ξεχωριστό άρθρο του στην εφημερίδα The Telegraph που δημοσιεύθηκε χθες στον ιστότοπό της.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναφερόταν στο άγαλμα του Ουίνστον Τσόρτσιλ το οποίο βρίσκεται κοντά στο κτίριο του κοινοβουλίου στο Λονδίνο και βανδαλίστηκε στο περιθώριο των αντιρατιστικών διαδηλώσεων την προηγούμενη εβδομάδα.

Πλέον το άγαλμα έχει τοποθετηθεί σε ένα μεταλλικό κουτί για να προστατευθεί. Χιλιάδες διαδηλωτές, έπειτα από την προτροπή ακροδεξιών οργανώσεων, συγκεντρώθηκαν το Σάββατο κοντά στο κοινοβούλιο για να «προστατεύσουν» το άγαλμα.

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ ακροδεξιών διαδηλωτών και της αστυνομίας, έγιναν 113 συλλήψεις.