Κορωνοϊός - Βρετανία: Οδηγίες στους γιατρούς για το ποιους ασθενείς να σώσουν
Νέες κατευθυντήριες οδηγίες που θα τους βοηθήσουν να αποφασίσουν ποιοι ασθενείς με κορωνοϊό θα μπορούσαν ενδεχομένως να ζήσουν ή να πεθάνουν αν εξαντληθούν οι μονάδες εντατικής θεραπείας θα λάβουν οι Βρετανοί γιατροί, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Independent.
Και αυτό γιατί πλέον αναγνωρίζεται ότι τα νοσοκομεία και οι γιατροί τις επόμενες εβδομάδες είναι πιθανό να βρεθούν αντιμέτωπα με κρίσιμες επιλογές, τις οποίες δεν θα έπρεπε να λάβουν μόνοι τους.
Τα κριτήρια πιθανότατα θα καλύπτουν ασθενείς με καταστάσεις όπως αναπνευστικές παθήσεις, καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και διαβήτη, αν και δεν είναι σαφές εάν θα οριστεί επίσης ένα όριο ηλικίας άνω του οποίου δεν θα γίνονται θεραπείες.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κάτι τέτοιο ενδεχομένως θα σήμαινε ότι ακόμα και ασθενείς που βρίσκονται ήδη σε αναπνευστήρα, θα απομακρύνονται για να μπουν στη θέση τους άλλοι που έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης.
Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το δημοσίευμα, θα υπάρξει μεγάλη πίεση στα κρεβάτια και σκέφτονται σοβαρά το όλο ζήτημα. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι οδηγίες έχουν ήδη σχεδιαστεί και αναμένεται να εκδοθούν σύντομα.
Ήδη ο χαμηλός αριθμός των αναπνευστήρων έχει προκαλέσει διαμάχη, αφού το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας διαθέτει μόλις 4.000, με την κυβέρνηση να απευθύνει απεγνωσμένα έκκληση για παραγωγή περισσότερων.
Επιπλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει μόλις 6,6 κρεβάτια εντατικής θεραπείας ανά 100.000 άτομα - το μισό από την Ιταλία και περίπου το ένα πέμπτο του συνόλου από τη Γερμανία.
Στο μεταξύ, άλλοι 53 άνθρωποι που είχαν διαγνωστεί με κορωνοϊό έχασαν τη ζωή τους στη Βρετανία, αυξάνοντας σε 220 τον συνολικό αριθμό των θανάτων στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS).
Οι ασθενείς που κατέληξαν ήταν ηλικίας μεταξύ 41 και 94 ετών και όλοι τους είχαν υποκείμενα νοσήματα.