ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Νέα έκτακτα μέτρα στην Ιταλία - Κλείνουν τα καταστήματα

Κορωνοϊός: Νέα έκτακτα μέτρα στην Ιταλία - Κλείνουν τα καταστήματα

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης ότι θα κλείσουν όλα τα καταστήματα στη χώρα, εκτός από τα φαρμακεία και τα καταστήματα τροφίμων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Κόντε, θα κλείσουν μπαρ, κομμωτήρια σε όλη την Ιταλία. Επίσης, λουκέτο θα μπει και σε εστιατόρια που δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι θα τηρείται απόσταση ενός μέτρου μεταξύ των πελατών.

«Προχωρούμε βαθμιαία και τώρα κάνουμε νέο βήμα. Η Ιταλία μένει μια ενιαία ζώνη, αλλά θα κλείσουν όλα τα καταστήματα, με μόνη εξαίρεση στα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία. Θα μπορούν, όμως, να γίνονται παραδόσεις κατ΄οίκον. Ζητάμε την αύξηση της τηλε-εργασίας, ενώ οι βιομηχανίες πρέπει να εφαρμόσουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι δημόσιες μεταφορές και άλλες βασικές υπηρεσίες, όπως τα ταχυδρομεία. Ο κανόνας παραμένει ο ίδιος: περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας όσο μπορούμε. Βέβαια, έχουμε επίγνωση ότι μόλις αρχίσαμε να αλλάζουμε τις συνήθειές μας και ότι για να δούμε αποτέλεσμα, θα χρειαστούν περίπου δυο εβδομάδες. Ακόμη και αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων, δεν σημαίνει ότι πρέπει να λάβουμε και άλλα μέτρα. Σύντομα, δε, θα ορίσω ειδικό επίτροπο για την διαχείριση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στον τομέα της υγείας. Αν όλοι μας σεβαστούμε τους κανόνες αυτούς, θα βγούμε πιο γρήγορα από την κατάσταση συναγερμού. Η συλλογικότητα είναι και η δύναμη της χώρας μας».

Νωρίτερα, ο Ιταλός πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα διαθέσει συνολικά 25 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης από τον κορωνοϊό.

«Το ποσό αυτό δεν θα χρησιμοποιηθεί αμέσως, αλλά θα χρησιμεύσει για τη συνολική αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης», εξήγησε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Με τα κονδύλια αυτά θα βοηθηθούν οι επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και η δημόσια υγεία.

Μεθαύριο η ιταλική κυβέρνηση θα αναλύσει τον τρόπο με τον οποίο θα διατεθούν τα πρώτα 12 από τα συνολικά 25 δισεκατομμύρια ευρώ για την στήριξη του παραγωγικού ιστού της χώρας.

H κατάσταση στη χώρα είναι δραματική καθώς καθημερινά σημειώνεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων από τον κορωνοϊό.

Μέχρι την Τρίτη, σε όλη την Ιταλία είχαν επιβεβαιωθεί 827 νεκροί, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται πλέον στις 12.462, από 10.149 την Τρίτη.

Μόνο στη Λομβαρδία ανακοινώθηκαν σήμερα, Τετάρτη, 1.500 κρούσματα, ενώ ο αριθμός των θανάτων ανέρχεται σε 617, μια αύξηση 149 θανάτων μέσα σε μια μέρα (468 χθες, Τρίτη).

Ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας Ατίλιο Φοντάνα σήμανε και πάλι συναγερμό:

«Σήμερα έχουμε άλλα 1.500 κρούσματα κορωνοϊού μόνον στην Λομβαρδία», ανέφερε και επανέλαβε ότι χρειάζεται η λήψη ακόμη αυστηρότερων μέτρων.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης του Βένετο, Λούκα Τζάια, υπογράμμισε ότι σε πέντε ημέρες οι μονάδες εντατικής θεραπείας θα είναι, πιθανότατα, υπερπλήρεις. Πρόσθεσε, δε, ότι μέχρι τις 15 Απριλίου, μόνο στην περιφέρεια Βένετο, αν δεν ανακοπεί ο μέχρι τώρα ρυθμός διάδοσης του ιού, τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν τα δυο εκατομμύρια.

Ο Τζάια έκανε γνωστό, επίσης, ότι στην περιφέρειά του, το τελευταίο εικοσιτετράωρο τα νέα κρούσματα του ιού είναι 1023, ενώ άλλα 30 άτομα έχασαν την ζωή τους.

Ο Αλμπέρτο Τσίριο, περιφερειάρχης της ευρύτερης περιοχής του Τορίνο (Πεδεμόντιο), ζήτησε από την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε να υιοθετήσει ακόμη αυστηρότερα μέτρα κατά του κορωνοϊού.

Ο Τσίριο θεωρεί ότι πρέπει να διακοπεί κάθε εμπορική δραστηριότητα και να παραμείνουν σε λειτουργία μόνο κάποιες βασικές δημόσιες υπηρεσίες, μέσα μεταφοράς και τα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Το ίδιο αίτημα προβάλλουν με έμφαση ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας Ατίλιο Φοντάνα, και του Βένετο Λούκα Τζάια.

Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, τις ώρες αυτές, εξετάζει την δυνατότητα να ληφθούν -σχετικά σύντομα- νέα, πιο αυστηρά μέτρα απομόνωσης για τις περιοχές της Λομβαρδίας, Βένετο και Πεδεμόντιο.

Ολόκληρη η χώρα έχει τεθεί πρακτικά σε καραντίνα, που συνοδεύεται από άμεσους περιορισμούς στις μετακινήσεις των πολιτών: στρατιωτική αστυνομία, υπάλληλοι υγείας και άλλες Αρχές πραγματοποιούν ελέγχους σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, μεγάλους αυτοκινητόδρομους και αστικούς δρόμους προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν ταξιδεύει χωρίς ειδική άδεια. Τα σχολεία παραμένουν κλειστά, δημόσιοι χώροι όπως σινεμά, μουσεία και θέατρα έχουν βάλει λουκέτο και οι συνήθως πολύβουοι χώροι όπως οι πλατείες των πόλεων είναι άδειες καθώς ο κόσμος μένει στο σπίτι του.