ΚΟΣΜΟΣ

Εκτόξευση πυραύλου από τη Β.Κορέα: Έντονες αντιδράσεις από την παγκόσμια κοινότητα

Εκτόξευση πυραύλου από τη Β.Κορέα: Έντονες αντιδράσεις από την παγκόσμια κοινότητα
Στιγμιότυπο από την εκτόξευση του πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα EPA- KCTV

Αντιμέτωπη με την διεθνή κατακραυγή βρίσκεται η Βόρεια Κορέα μετά την εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς τα ξημερώματα της Κυριακής.

«Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε με επιτυχία έναν πύραυλο προς το διάστημα», ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση της ασιατικής χώρας, μια πράξη που καταδικάστηκε άμεσα από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως «αποσταθεροποιητική και προκλητική».

kimYongOun


Πηγή: EPA/RODONG SINMUN

Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από το Διαστημικό Κέντρο Sohae στις 9 το πρωί τοπική ώρα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA. Ο δορυφόρος Kwangmyongsong-4 τέθηκε σε τροχιά εννέα λεπτά και 46 δευτερόλεπτα μετά την απογείωση, υπό τις διαταγές και τη διεύθυνση του «μεγάλου ηγέτη Κιμ Γιόνγκ Ουν», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

koreatv


Πηγή:EPA/KIM HEE-CHUL

Παρόλο που η Βόρεια Κορέα υποστηρίζει ότι η εκτόξευση έγινε για επιστημονικούς και ειρηνικούς σκοπούς, προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες εκτοξεύσεις δορυφόρων, άλλα κράτη όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα εξέλαβαν αυτή την κίνηση ως νέα πρόκληση, μόλις ένα μήνα μετά την δοκιμή βόμβας υδρογόνου από την Πιόνγιανγκ.

Αμερικανός αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας είπε ότι «ο πύραυλος κατευθύνθηκε προς το διάστημα και δεν αποτέλεσε απειλή για τις ΗΠΑ ή για τους συμμάχους μας», ωστόσο ΗΠΑ, Ιαπωνία και Νότια Κορέα ζήτησαν να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Κυριακή, σύμφωνα με όσα δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος στο CNN.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν καταδίκασε με έντονο τρόπο τη νέα εκτόξευση πυραύλου της Βόρειας Κορέας και την κάλεσε να «σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες».

«Είναι βαθιά λυπηρό το ότι (η Βόρεια Κορέα) διεξήγαγε μια εκτόξευση χρησιμοποιώντας βαλλιστική πυραυλική τεχνολογία κατά παραβίαση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας (...) παρά την ομόφωνη έκκληση της διεθνούς κοινότητας να μην προβεί σε μια τέτοια ενέργεια», αναφέρει η ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το γραφείο του Μπαν.

Για μεγάλη πρόκληση μιλούν ΗΠΑ, Νότια Κορέα, Ιαπωνία και Κίνα

SinzoAbe


Άμεση και σφοδρή ήταν η αντίδραση των κυβερνήσεων των ΗΠΑ, Νότιας Κορέας, Ιαπωνίας και Κίνας στη νέα εκτόξευση πυραύλου από την Πιονγιανγκ.

«Είναι η δεύτερη φορά μόλις σε ένα μήνα που η Βόρεια Κορέα επιλέγει να προχωρήσει σε μια μεγάλη πρόκληση, απειλώντας όχι μόνο την ασφάλεια στην κορεατική χερσόνησο, αλλά και στην επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

Η πρόεδρος της Νότιας Κορέας από την πλευρά της, Παρκ Γκέουν Χίε, χαρακτήρισε «απειλή για την παγκόσμια ειρήνη» την νέα εκτόξευση πυραύλου, ενώ νοτιοκορεάτης υπουργός εκτίμησε ότι αυτό θα προκαλέσει μείωση προσωπικού στην κοινή βιομηχανική ζώνη Καεσόνγκ για λόγους ασφαλείας.

"Η Κίνα εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι η Βόρεια Κορέα, παρά την έντονη αντίθεση της διεθνούς κοινότητας, επέμεινε στη χρήση τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων για να πραγματοποιήσει μια εκτόξευση", τόνισε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ.

Η Κίνα είναι η κύρια σημαντική σύμμαχος και ο κύριος εμπορικός εταίρος της Βόρειας Κορέας, αλλά οι διμερείς σχέσεις είναι τεταμένες τα τελευταία χρόνια λόγω του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγκγιάνγκ.

Πηγή:EPA/FRANCK ROBICHON

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε από την πλευρά του χαρακτήρισε απαράδεκτη αυτή την κίνηση της Βόρειας Κορέας, κάνοντας λόγο για ξεκάθαρη παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προανήγγειλε τη λήψη αποφασιστικών μέτρων σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα.

Μάλιστα οι Ιάπωνες ισχυρίζονται ότι κομμάτια του πυραύλου έπεσαν σε τέσσερις περιοχές εντός των ιαπωνικών χωρικών υδάτων.

Συνομιλίες για ανάπτυξη αντιπυραυλικού συστήματος στην κορεατική χερσόνησο

Οι αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ για την Άμυνα αποφάσισαν να αρχίσουν επίσημες συνομιλίες για την ανάπτυξη στην κορεατική χερσόνησο ενός αμερικανικού αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος -ένα ενδεχόμενο στο οποίο αντιτίθεται έντονα η Κίνα- για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης απειλής από τα οπλικά συστήματα της Βόρειας Κορέας, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Σεούλ.

"Αποφασίστηκε να ξεκινήσουμε επισήμως συνομιλίες για την πιθανότητα να αναπτυχθεί το σύστημα (THAAD, Terminal High Altitude Area Defense) στο πλαίσιο των προσπαθειών για να ενισχυθεί η αντιπυραυλική άμυνα της συμμαχίας της Νότιας Κορέας/ΗΠΑ", δήλωσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Σεούλ Ράι Τζε-Σέουνγκ.

"Αν το THAAD αναπτυχθεί στην κορεατική χερσόνησο, θα λειτουργήσει μόνον κατά της Βόρειας Κορέας", σημείωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Τόμας Βάνταλ, διοικητή αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στη Νότια Κορέα.

Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η ανάπτυξη αυτού του εξελιγμένου αμυντικού συστήματος είναι κάτι που χρειάζεται να γίνει στη Νότια Κορέα, η οποία αντιμετωπίζει την απειλή του πυραυλικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, το οποίο προχωράει όλο και περισσότερο.

Λίγο νωρίτερα σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, η οποία αντιτίθεται σφόδρα στην ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος στην Νότια Κορέα, είχε εκφράσει τη λύπη του για την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα και είχε καλέσει όλες τις πλευρές να δράσουν προσεκτικά και να απέχουν από τη λήψη μέτρων που θα μπορούσαν να οξύνουν περαιτέρω τις εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο.

Η Πιονγκγιάνγκ "έχει το δικαίωμα σε μια ειρηνική χρήση του διαστήματος, αλλά το δικαίωμα αυτό περιορίζεται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ", είχε σημειώσει εξάλλου.

U.S., other nations condemn North Korean launch of long-range rocket
By Ralph Ellis, K.J. Kwon and Tiffany Ap

Διαβάστε ακόμη

Β. Κορέα: Εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς προκαλεί διεθνείς αντιδράσεις