ΚΟΣΜΟΣ

Κοροναϊός: Δραματική αύξηση των θυμάτων – Ποινικές διώξεις σε όσους μεταδίδουν επίτηδες τον ιό

Κοροναϊός: Δραματική αύξηση των θυμάτων – Ποινικές διώξεις σε όσους μεταδίδουν επίτηδες τον ιό
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των θανάτων που οφείλονται σε επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι το σύνολο των νεκρών αυξήθηκε κατά 38 για να φθάσει τους 170 ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 1.700 και πλέον.

Η επιτροπή διευκρίνισε σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ότι έχουν επιβεβαιωθεί 7.711 κρούσματα και υπάρχουν επίσης άλλα 12.167 ύποπτα κρούσματα.

Ποινικές διώξεις σε όσους μεταδίδουν τον ιό εν γνώσει τους

Όσοι έχουν νοσήσει από τον κοροναϊό και φτύνουν σε δημόσιους χώρους της Γιουχάν θα είναι πλέον αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή τους οι τοπικές Αρχές ανέφεραν ότι όσοι κάνουν κάτι τέτοιο είναι ουσιαστικά αποτελούν απειλή για τη δημόσια ασφάλεια.

Επιπλέον, αντιμέτωποι με ποινική δίωξη θα είναι και όσοι δεν επιθυμούν να εξεταστούν, να τεθούν σε καραντίνα ή να νοσηλευτούν.

Αυστηρές ποινές για παράλειψη καθήκοντος ή κακοδιαχείριση κονδυλίων

Η υπηρεσία δίωξης της διαφθοράς της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα επιβληθούν αυστηρές ποινές στους αξιωματούχους και τους δημόσιους λειτουργούς για παραμέληση ή παράλειψη καθηκόντων τους στην καταπολέμηση του ιού.

Η Κεντρική Επιτροπή Πειθαρχικού Ελέγχου ανέφερε σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της ότι όποιος δημόσιος λειτουργός δεν εκτελεί αποτελεσματικά τις εντολές του προέδρου Σι Τζινπίνγκ για την αντιμετώπιση του ιού, θα τιμωρείται.

Η Επιτροπή ανέφερε ότι θα επιβάλλονται επίσης ποινές σε όσους κακοδιαχειρίζονται κονδύλια για την αντιμετώπιση της επιδημίας καθώς και υλικό.

Έκτακτη συνεδρίαση του ΠΟΫ

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΫ) ανακοίνωσε την Τετάρτη, ότι θα συγκαλέσει εκ νέου την Πέμπτη, και για τρίτη φορά σε μία εβδομάδα, την Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης για τον νέο κοροναϊό που εμφανίστηκε στην Κίνα, προκειμένου να αποφανθεί εάν η επιδημία αποτελεί ή όχι απειλή διεθνούς ανησυχίας.

«Αποφάσισα να συγκαλέσω εκ νέου αύριο την Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού για τον νέο #κοροναϊό (2019-nCoV) προκειμένου να με ενημερώσει εάν η υφιστάμενη επιδημία συνιστά μια έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας» έγραψε ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, σε ένα tweet.

Η περίοδος επώασης είναι κατά μέσο όρο 5,2 ημέρες

Η περίοδος επώασης του νέου κοροναϊού είναι της τάξης των 5,2 ημερών κατά μέσο όρο, ωστόσο ποικίλει ανάλογα με τον ασθενή, σημειώνουν Κινέζοι ερευνητές που εκπόνησαν μια από τις πιο εκτεταμένες μελέτες για την επιδημία ιογενούς πνευμονίας που έχει δημοσιευθεί μέχρι σήμερα.

Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εκτίμηση είναι ακόμη προκαταρκτική και «ανακριβής» και παρουσιάζει σημαντικές αυξομειώσεις δικαιολογεί «μια περίοδο παρακολούθησης ή καραντίνας διάρκειας 14 ημερών για τα πρόσωπα που έχουν εκτεθεί», κατά τη μελέτη, που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ιατρικής επιθεώρησης New England Journal of Medicine (NEJM).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΫ) αναφέρθηκε σε δελτίο του που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα σε ένα φάσμα 2 ως 10 ημερών για την εμφάνιση συμπτωμάτων (πυρετός, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή ως και οξεία αναπνευστική δυσχέρεια).

Η εκτίμηση των Κινέζων επιστημόνων για την περίοδο επώασης του 2019-nCoV βασίζεται στην παρατήρηση 10 ασθενών. Πάντως, οι 12 ερευνητές μελέτησαν τα 425 πρώτα κρούσματα για να εξακριβώσουν τα βασικά χαρακτηριστικά της επιδημίας.

Αφότου ξέσπασε στην Γιουχάν τον Δεκέμβριο, ο αριθμός των κρουσμάτων της επιδημίας διπλασιάζεται ανά 7,4 ημέρες, υποδεικνύουν τα δεδομένα τους.

Υπολογίζουν επίσης ότι κάθε ασθενής μολύνει κατά μέσο όρο 2,2 ανθρώπους· το μέγεθος αυτό αποκαλείται ρυθμός αναπαραγωγής, ή R0. Δεν αποτελεί καθεαυτού πρόβλεψη για το εύρος μιας επιδημίας, πάντως είναι χρήσιμη παράμετρος. Εν προκειμένω, είναι συγκριτικά χαμηλό, πιο κοντά στην απλή χειμωνιάτικη γρίπη (≈1,3) από ό,τι για παράδειγμα στην εξαιρετικά μολυσματική ιλαρά (≈12+), και συγκρίσιμο με τον κοροναϊό που προκάλεσε την επιδημία του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου, ή ΣΟΑΣ, από το 2002 (≈3).

Οι Κινέζοι επιστήμονες επισημαίνουν στην ανάλυσή τους ότι η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο «άρχισε μεταξύ στενών επαφών στα μέσα Δεκεμβρίου 2019».

Δύο άλλες αναλύσεις που δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη κάνουν λόγο για περίοδο επώασης μόλις μερικών ημερών: 5,8 ημερών με βάση την παρατήρηση των δεδομένων 34 ασθενών από ερευνητές στην Ολλανδία· και τριών επιπλέον ημερών στην περίπτωση ενός 27χρονου Βιετναμέζου που μολύνθηκε από τον πατέρα του, που είχε επιστρέψει από την Γιουχάν, σύμφωνα με επιστολή που δημοσιεύεται επίσης στο NEJM.

xartiscoronavirus

Στη μελέτη που έγινε στην Κίνα, οι μισοί από τους 425 ασθενείς ήταν από 60 ετών και πάνω, ενώ κανένας δεν ήταν κάτω από 15 ετών.

Τρεις από τους 206 ανθρώπους που επαναπατρίστηκαν στην Ιαπωνία έχουν μολυνθεί

Τρεις από τους 206 Ιάπωνες που επαναπατρίστηκαν με πτήση τσάρτερ από την Γιουχάν την Τετάρτη έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό, ο οποίος εμφανίστηκε σε αυτή την πόλη της κεντρικής Κίνας, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας.

Τα θετικά αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων προστέθηκαν στα οκτώ κρούσματα που έχουν ήδη καταγραφεί στη χώρα.

Δύο από τους τρεις ασθενείς δεν έχουν εμφανίσει κανένα σύμπτωμα.

Δεν έχουν γίνει ακόμη ιατρικές εξετάσεις σε άλλους 210 Ιάπωνες οι οποίοι επαναπατρίστηκαν το πρωί της Πέμτης.

Οι Αρχές επιβεβαίωσαν την Τρίτη το πρώτο κρούσμα μετάδοσης του νέου κοροναϊού από άνθρωπο σε άνθρωπο στην Ιαπωνία. Επρόκειτο για 60άρη οδηγό που μετέφερε τουρίστες από την περιοχή της Γιουχάν με αυτοκίνητο. Μια τουριστική οδηγός, που επέβαινε στο όχημα, επίσης μολύνθηκε.

Ινδονησία και Ν. Ζηλανδία απομακρύνουν υπηκόους τους από την Γιουχάν

Η κυβέρνηση της Ινδονησίας προετοιμάζεται να απομακρύνει υπηκόους τους από την Γιουχάν, εστία της ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός και σκοπεύει να τους θέσει σε απομόνωση για τουλάχιστον 14 ημέρες για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ρέτνο Μαρσούντι.

Η Μαρσούντι εξήγησε ότι η Τζακάρτα συνεργάζεται με το Πεκίνο στην οργάνωση της επιχείρησης αυτής, διευκρινίζοντας πως συνολικά 243 Ινδονήσιοι βρίσκονται σε περιοχές όπου επιβάλλονται αυστηροί περιορισμοί στην κίνηση των προσώπων, στην πλειονότητά τους στην Γιουχάν.

Η πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι είναι το επίκεντρο της επιδημίας η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 170 ανθρώπους και έχει πάνω από 7.700 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Αλλά και η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε ότι θα μισθώσει αεροσκάφος 300 θέσεων για να απομακρύνει υπηκόους της από την Γιουχάν.

Επισήμως, 53 Νεοζηλανδοί έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία τους σε αυτή την κινεζική μεγαλούπολη, αλλά ο πραγματικός αριθμός τους ενδέχεται να είναι διπλάσιος.

Ο Ουίνστον Πίτερς, ο υπουργός Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας, διευκρίνισε ότι η νεοζηλανδική θα προσφέρει τις κενές θέσεις σε υπηκόους νησιωτικών κρατών του Ειρηνικού και της Αυστραλίας «κατά προτεραιότητα», σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι για την απομάκρυνση των ανθρώπων αυτών απαιτείται η έγκριση των κινεζικών αρχών.

Πρόκειται για «περίπλοκη επιχείρηση» όμως σε κάθε περίπτωση «στόχος μας είναι το αεροσκάφος να φύγει το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε ο Νεοζηλανδός ΥΠΕΞ.

Την Τετάρτη η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν είχε ανακοινώσει πως η κυβέρνησή της συνεργάζεται με αυτή της Αυστραλίας για να οργανωθεί η απομάκρυνση Αυστραλών και Νεοζηλανδών πολιτών από την Γιουχάν.

Αλλά, η πρόθεση της Καμπέρας να βάλει τους ανθρώπους αυτούς σε καραντίνα στο Νησί των Χριστουγέννων, στον Ινδικό Ωκεανό, δεν βρήκε ακριβώς σύμφωνους τους Νεοζηλανδούς. Ο Πίτερς είπε ότι μελετάται πλέον οι επαναπατρισθέντες να τεθούν σε καραντίνα στη νεοζηλανδική επικράτεια.

Όλοι οι επιβάτες στο αεροσκάφος που θα μισθώσει η κυβέρνηση από την Air New Zealand, της οποίας το κράτος είναι μέτοχος, θα τεθούν σε απομόνωση για δύο εβδομάδες μετά την επιστροφή τους.

Δεν έχει επιβεβαιωθεί κανένα κρούσμα του κοροναϊού στη Νέα Ζηλανδία ως αυτό το στάδιο. Όμως ένας φοιτητής έχει τεθεί σε απομόνωση στο νοσοκομείο του Όκλαντ καθώς υπάρχουν υποψίες πως έχει μολυνθεί. Υποβάλλεται σε εξετάσεις.

Live η εξάπλωση του ιού:

Αναβάλλονται όλες οι ποδοσφαιρικές διοργανώσεις στην Κίνα

Όλοι οι αγώνες των κινεζικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου αναβάλλονται εξαιτίας, όπως ανακοίνωσε η κινεζική ποδοσφαιρική ομοσπονδία.

Η έναρξη της σεζόν 2020 αναβάλλεται «για όλους τους τύπους» διοργανώσεων, σε «όλα τα επίπεδα», προκειμένου να προστατευθούν οι παίκτες και οι φίλαθλοι, εξήγησε η κινεζική ομοσπονδία ποδοσφαίρου.

Η κινεζική Σούπερ Λίγκα (CSL, πρώτη κατηγορία) επρόκειτο να αρχίσει την 22η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ.