ΚΟΣΜΟΣ

Κοροναϊός: Τους 25 έφτασαν οι νεκροί στην Κίνα - 830 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Κοροναϊός: Τους 25 έφτασαν οι νεκροί στην Κίνα - 830 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα
AP Photo/Ahn Young-joon

Οι Αρχές της Κίνας αναθεώρησαν την Παρασκευή σε 25 τους νεκρούς και 830 τα κρούσματα που έχουν προσβληθεί από την πνευμονία που αποδίδεται στον μυστηριώδη νέο κοροναϊό.

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας, εξετάζονται επίσης 1.072 πιθανά κρούσματα του ιού, που ξέσπασε στην πόλη Ουχάν (κεντρική Κίνα) της επαρχίας Χουμπέι.

Ο κοροναϊός εκδηλώθηκε στα τέλη της περασμένης χρονιάς και μέχρι στιγμής κρούσματά της έχουν εντοπιστεί σε άλλες κινεζικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων του Πεκίνου και της Σαγκάης, καθώς και σε άλλες τέσσερις χώρες — στις ΗΠΑ, την Ταϊλάνδη, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα

Το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε στο αρχιπέλαγος δεύτερο κρούσμα του νέου κοροναϊού.

Ο δεύτερος ασθενής είναι 40 ετών, κάτοικος της Ουχάν, πόλης της κεντρικής Κίνας που αποτελεί την εστία της επιδημίας.

«Εμφάνισε πυρετό τη 14η Ιανουαρίου, επισκέφθηκε γιατρό στην Κίνα τη 15η και τη 17η και ως εκείνο το στάδιο δεν εμφάνιζε καμιά ένδειξη πνευμονίας», διευκρίνισε το υπουργείο.

Ο άνδρας αφίχθη στην Ιαπωνία τη 19η Ιανουαρίου, είδε γιατρό την επομένη, χωρίς και πάλι να διαγνωστεί πνευμονία. Αυτό συνέβη «την 22η. Νοσηλεύεται στο Τόκιο», κατά την ίδια πηγή.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων που επιβεβαίωσαν πως πράγματι προσβλήθηκε βγήκαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή.

Ο ασθενής διαβεβαίωσε ότι δεν πήγε στην αγορά της Ουχάν, αρχική εστία της μόλυνσης, ούτε είναι «σίγουρο» πως ήρθε σε επαφή με οποιονδήποτε φορέα. Φορούσε συνεχώς μάσκα, συμπλήρωσε.

Τα πρώτο κρούσμα στην Ιαπωνία εντοπίστηκε πριν από μία εβδομάδα. Ήταν ένας 30χρονος Ιάπωνας που είχε επισκεφθεί την Ουχάν. Πήρε εξιτήριο αφού του προσφέρθηκαν φροντίδες.

Στη Σεούλ, το Κορεατικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC) ανακοίνωσε επίσης ότι εντοπίστηκε δεύτερο κρούσμα του νέου κοροναϊού στη Νότια Κορέα.

Επιβεβαιώθηκε δεύτερος θάνατος

Οι αρχές της Κίνας επιβεβαίωσαν ένα δεύτερο θάνατο ασθενούς που είχε προσβληθεί από το νέο κοροναϊό σε μεγάλη απόσταση από την περιοχή που εμφανίστηκε ο ιός.

Ο άνθρωπος αυτός πέθανε στη Χέιλοτζιανγκ, στα βορειοανατολικά της χώρας, σε μια επαρχία που γειτονεύει με τη Ρωσία, 1.800 χιλιόμετρα από την Ουχάν, την πόλη όπου καταμετρώνται τα περισσότερα θύματα και τα περισσότερα κρούσματα του νέου κοροναϊού.

ΠΟΥ: Νωρίς για να τεθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε διεθνές επίπεδο

Ο νέος κοροναϊός δεν συνιστά ακόμα κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε διεθνές επίπεδο, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μετά την έκτακτη συνεδρίαση για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα για το εν λόγω θέμα στη Γενεύη.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της επιτροπής Dr. Didier Houssin, μετά το τέλος της συνεδρίασης, «είναι πολύ νωρίς για να θεωρηθεί ότι το γεγονός αυτό αποτελεί επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος». Παρόλα αυτά, εξήγησε ότι η επιτροπή παρέμενε διχασμένη -σχεδόν 50/50- κατά τη διάρκεια της διήμερης συνεδρίασης.

«Μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία, είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Κίνα. Αλλά δεν είναι ακόμη μια κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμια κλίμακα. Ίσως και να εξελιχθεί έτσι», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη ο διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους.

Ο διευθυντής του ΠΟΥ δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος «καμιά απόδειξη» μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο εκτός της Κίνας.

Νέος κοροναϊός: Ποια είναι τα συμπτώματα του ιού - Πώς μεταδίδεται

«Ξέρουμε ότι υπάρχει μια μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο στην Κίνα, αλλά επί του παρόντος αυτή η μετάδοση δείχνει να περιορίζεται σε ομάδες οικογενειών και σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που φροντίζουν ασθενείς προσβεβλημένους από τον ιό. Επί του παρόντος δεν υπάρχει καμιά απόδειξη μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο εκτός της Κίνας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να εξελιχθεί έτσι», τόνισε.

Ο ΠΟΥ ορίζει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος ως «έκτακτο γεγονός» που συνιστά «κίνδυνο δημόσιας υγείας για άλλα κράτη μέσω της διεθνούς εξάπλωσης της νόσου» και «ενδεχομένως να απαιτεί συντονισμένη διεθνής αντίδραση». Προηγούμενες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης περιλάμβαναν τον έμπολα, τον ιό ζίκα και την H1N1.

Τρεις ερευνητικές ομάδες θα ξεκινήσουν να εργάζονται για την ανακάλυψη εμβολίων, ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, ο Συνασπισμός για Καινοτομίες Επιδημικής Ετοιμότητας. Το σχέδιο είναι να υπάρξει τουλάχιστον ένα εμβόλιο σε κλινικές δοκιμές έως τον Ιούνιο.

Αλλαγή στάσης στην εποχή των social media

Όπως είχε συμβεί και με το SARS, αυτή η νέα ασθένεια εμφανίσθηκε στην Κίνα, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και ανήκει στην οικογένεια των κοροναϊών.

Όμως το Πεκίνο έχει αλλάξει στάση σε σύγκριση με την επιδημία του 2002-2003 (774 νεκροί στον κόσμο, από τους οποίους 349 στην ηπειρωτική Κίνα και 299 στο Χονγκ Κονγκ). Η στάση της τότε είχε προκαλέσει τις επικρίσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

coronavirus2


Πηγή: AP Photo/Kin Cheung

«Οι κινεζικές αρχές εκφράζουν τη βούληση να συνεργασθούν με πιο διαφανή τρόπο και πιο γρήγορα απ' ό,τι είχαν κάνει κατά την επιδημία του SARS», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αντουάλ Φλαό, διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Γενεύης.

«Είναι μια στάση ριζικά διαφορετική σε σχέση με το 2003, έστω κι αν εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτηματικά σχετικά με τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων και το ενδεχόμενο ο αριθμός αυτός να έχει υποεκτιμηθεί».

Την εποχή του SARS, οι κινεζικές αρχές είχαν χρειαστεί μήνες για να ειδοποιήσουν για τη νόσο και είχαν αρχικά εμποδίσει την πρόσβαση ειδικών του ΠΟΥ στη νότια επαρχία Γκουανγκντόνγκ, όπου αυτή είχε εμφανισθεί.

Το Πεκίνο, αντιλαμβανόμενο ότι η στάση του θα συγκριθεί με εκείνη που είχε τηρήσει τότε, φαίνεται αποφασισμένο να μην επαναλάβει τα λάθη του 2003.

Τα ίδια τα κρατικά μέσα ενημέρωσης αναγνωρίζουν πως στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης «οι κυβερνητικές υπηρεσίες δεν μπορούν να κρύβουν την πληροφορία, ακόμη κι αν το επιθυμούν».