Σεισμός Αλβανία: Θρήνος και απόγνωση μετά τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ
Στους 25 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στην Αλβανία. Τα σωστικά συνεργεία επιχειρούσαν όλη τη νύχτα για τη διάσωση εγκλωβισμένων κάτω από τα συντρίμμια, ενώ οι συγγενείς των αγνοουμένων φώναζαν τους δικούς τους με την ελπίδα να είναι ακόμη ζωντανοί. Η κυβέρνηση κήρυξε τη σημερινή ως ημέρα εθνικού πένθους.
Στρατιωτικοί, αστυνομικοί και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας επιχειρούσαν κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας, με τη βοήθεια και των δυνάμεων που κατέφτασαν στη χώρα από το εξωτερικό. Στις έρευνες συμμετέχουν και δύο ομάδες από την ΕΜΑΚ.
Ο μαραθώνιος των σωστικών επιχειρήσεων δεν έχει τελειώσει, όμως. Οι διασώστες, με φακούς φορεμένους στα κεφάλια, δεν σταματούν τις προσπάθειες να εντοπίσουν και να ανασύρουν επιζήσαντες.
Ο σεισμός 6,4 βαθμών ήταν ο ισχυρότερος που έχει πλήξει τη χώρα των Δυτικών Βαλκανίων εδώ και πολλές δεκαετίες, προκάλεσε την κατάρρευση αρκετών κτηρίων, την ώρα που οι ένοικοι κοιμόντουσαν.
«Χάσαμε πολλές ανθρώπινες ζωές, αλλά σώσαμε επίσης πολλές», είπε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο νοσοκομείο των Τιράνων για να δει τραυματίες. «Δυστυχώς, ο απολογισμός των απωλειών δεν είναι ο οριστικός», προειδοποίησε, πριν ανακηρύξει την Τετάρτη «ημέρα εθνικού πένθους».
Οι νεκροί
Οι περισσότεροι νεκροί είναι στην παραθαλάσσια τουριστική πόλη του Δυρραχίου, καθώς και στο Θουμάνι, βόρεια της πρωτεύουσας.
Στον απολογισμό συμπεριλαμβάνονται ένας άνδρας που σκοτώθηκε όταν μέσα στον πανικό του πήδησε από ύψος από το σπίτι του στην πόλη Κούρμπιν, καθώς κι ένας άνδρας που επέβαινε σε αυτοκίνητο που ενεπλάκη σε δυστύχημα όταν το τμήμα του δρόμου στο οποίο κινείτο καταστράφηκε. Μέλη ενός σωστικού συνεργείου αφηγήθηκαν σε αλβανικά ΜΜΕ ότι ένα από τα θύματα ήταν μια ηλικιωμένη που έκανε το σώμα της ασπίδα για να σώσει τον εγγονό της. Μεταξύ των 23 νεκρών είναι και τουλάχιστον δύο παιδιά κάτω των 10 ετών.
Μία 30χρονη γυναίκα παρέμεινε θαμμένη στα συντρίμμια επί 14 ώρες και ανασύρθηκε ζωντανή, ωστόσο άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο. Δύο ώρες νωρίτερα, όμως, οι διασώστες είχαν βγάλει νεκρή την 8χρονη κόρη της. Ακολουθεί το βίντεο από τη διάσωσή της.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, περίπου 600 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους με ελαφρά τραύματα, εισήχθησαν και νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία. Η κατάσταση, ωστόσο, ορισμένων τραυματιών κρίνεται ως κρίσιμη.
Ο δήμαρχος Τιράνων Εριόν Βελίαϊ ανέφερε ότι πάνω από 500 κτήρια στην πρωτεύουσα υπέστησαν ζημιές. Χιλιάδες είναι οι κάτοικοι που αδυνατούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και θα αναγκαστούν να περάσουν την νύχτα στην ύπαιθρο, ενώ ο στρατός επιχειρεί από το απόγευμα να κατασκευάσει κέντρα στέγασης σε ανοιχτούς χώρους κυρίως σε γήπεδα.
Ο Ντουλεϊμάν, 50 ετών, περιμένει με αγωνία νέα για τη μητέρα του, 70 ετών, και την ανιψιά του, έξι ετών: «Δεν ξέρω αν είναι νεκρές ή ζωντανές. Φοβάμαι γι’ αυτές... Ακούστηκαν φωνές, μόνο ο Θεός ξέρει».
«Είναι τρομερό, είναι φρικτό. Ελπίζουμε ότι θα βγουν ζωντανοί», είπε με δάκρυα στα μάτια ο Αστρίτ, 25 ετών, κάτοικος της πόλης, αναφερόμενος στις προσπάθειες των διασωστών να βγάλουν από τα χαλάσματα εννέα άτομα, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά.
Στο Θουμάνι, η Μαριάνα Γκιόκα, 48 ετών, κοιμόταν στο διαμέρισμά της στον τέταρτο όροφο μιας πενταόροφης πολυκατοικίας, όταν τα πάντα άρχισαν να τρέμουν.
«Το ταβάνι έπεσε στο κεφάλι μας και δεν ξέρω πώς γλιτώσαμε. Μας βοήθησε ο Θεός», είπε η γυναίκα. Στο σπίτι την ώρα εκείνη βρίσκονταν τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και η τρίχρονη ανηψιά της.
Πολλοί είναι οι κάτοικοι που πέρασαν το βράδυ τους στο γήπεδο ποδοσφαίρου του Δυρραχίου, μη μπορώντας να επιστρέψουν στις οικίες τους.
Με κάθε διάσωση, πλήθος ανθρώπων ξεσπά σε ζητωκραυγές και επευφημίες προς τα σωστικά συνεργεία, όπως στη διάσωση ενός νεαρού από τα συντρίμμια κτηρίου που μετατράπηκε σε σωρό συντριμμιών κοντά σε μια παραλία στο Δυρράχιο.
Ευρωπαϊκή βοήθεια
Περίπου 300 στρατιωτικοί και 1.900 αστυνομικοί συμμετέχουν στις έρευνες. Βοήθεια έστειλαν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες - επιχειρούν ομάδες των υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστροφών από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Ρουμανία, την Κροατία, ενώ αναμένονται περίπου 100 Γάλλοι στρατιωτικοί και πολίτες ειδικευμένοι σε επιχειρήσεις διάσωσης που κινητοποίησε το Παρίσι. Ειδικούς έστειλαν επίσης η Σερβία, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο και η Τουρκία.
Ο Αλβανός σεισμολόγος Ράπο Ορμένι τόνισε ότι ο χθεσινός σεισμός ήταν ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στην περιοχή του Δυρραχίου από το 1926.
Ακολουθήθηκε από 250 και πλέον μετασεισμικές δονήσεις, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.
Η κύρια δόνηση έγινε αισθητή σε μεγάλο μέρος των Βαλκανίων, ως το Σαράγεβο της Βοσνίας, σε απόσταση σχεδόν 400 χιλιομέτρων, ακόμη και στο Νόβι Σαντ της Σερβίας, σε απόσταση περίπου 700 χιλιομέτρων.
Η Αλβανία είναι η φτωχότερη χώρα στην Ευρώπη, σύμφωνα με δεδομένα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με το κατά κεφαλήν εισόδημα να μην ξεπερνά το 25% του μέσου όρου των 27 κρατών μελών της ΕΕ.