ΗΠΑ: Στη δημοσιότητα το περιεχόμενο της συζήτησης Τραμπ - Ζελένσκι
Λεπτομέρειες σχετικά με το τηλεφώνημα της 25ης Ιουλίου μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και του Ουκρανού ομολόγου του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο.
Συγκεκριμένα, η απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας δείχνει ότι ο Τραμπ άσκησε πιέσεις στον Ζελένσκι, προκειμένου το Κίεβο να ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του Χάντερ Μπάιντεν, του δεύτερου γιου του Δημοκρατικού πολιτικού, ο οποίος εργαζόταν από το 2014 για έναν ουκρανικό όμιλο φυσικού αερίου.
Η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών στις 25 Ιουλίου έγινε αφού ο Αμερικανός πρόεδρος διέταξε την αναστολή της καταβολής στρατιωτικής βοήθειας -ύψους 391 εκατομμυρίων δολαρίων- στην Ουκρανία, όπως προκύπτει από την απομαγνητοφώνηση, γεγονός το οποίο ο ίδιος ο Τραμπ είχε αρνηθεί στο παρελθόν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε παραδεχθεί ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζελένσκι ανέφερε το όνομα του βασικού πολιτικού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν -φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020- τον οποίο μαζί με τον γιο του, επιχειρεί να εμπλέξει σε υπόθεση διαφθοράς στην Ουκρανία.
Aνώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου διευκρινίζει ότι τα πρακτικά της τηλεφωνικής συνομιλίας που δόθηκαν στη δημοσιότητα δεν είναι πλήρη και πως έχουν προκύψει από λογισμικό φωνητικής αναγνώρισης.
Τραμπ: Δεν άσκησα την παραμικρή πίεση στον Ζελένκσι
Η συνομιλία Τραμπ - Ζελένσκι
Παρόλο που στο αντίγραφο που δημοσιεύθηκε από τον Λευκό Οίκο, δεν καταγράφεται το πλήρες περιεχόμενο της συζήτησης Τραμπ – Ζελένσκι, ο Αμερικανός πρόεδρος λέει στο Ουκρανό ομόλογό του ότι «οι ΗΠΑ έχουν υπάρξει πολύ πολύ καλές» με την Ουκρανία.
«Πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι έτσι, γι’ αυτό νομίζω ότι είναι κάτι που θέλετε να εξετάσετε, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν πολύ πολύ καλές στην Ουκρανία. Δεν θα έλεγα ότι είναι απαραιτήτως αμοιβαίο, επειδή συμβαίνουν πράγματα που δεν είναι καλά, αλλά οι ΗΠΑ ήταν πολύ πολύ καλές στην Ουκρανία».
Ο Ζελένσκι συμφώνησε και απάντησε στον Τραμπ ότι οι ΗΠΑ είναι ένας «πολύ μεγαλύτερος εταίρος» στην Ουκρανία από ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αναφορικά με τις κυρώσεις προς τη Ρωσία.
Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος τότε είπε: «Θα ήθελα να μας κάνεις μια χάρη όμως, επειδή η χώρα μας έχει περάσει πολύ και η Ουκρανία ξέρει πολλά γι’ αυτό», ζητώντας τη συνεργασία των Ουκρανών αξιωματούχων με τον Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ, προκειμένου να ερευνήσουν την Crowdstrike, την εταιρεία που προσλήφθηκε για να ερευνήσει το χακάρισμα στην Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών κατά τη διάρκεια των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2016, στον σέρβερ της οποίας ο Τραμπ είπε ότι είχαν πρόσβαση οι Ουκρανοί.
Στο χαρακτηριστικό αποσπασμα για τον γιο του Μπάιντεν, ο Τραμπ λέει ότι θα ζητήσει από τον δικηγόρο του, Ρούντι Τζιουλάνι, που υπήρξε και δήμαρχος της Νέας Υόρκης, να τον πάρει τηλέφωνο μαζί με τον Γενικό Εισαγγελέα για τον γιο του Μπάιντεν.
«Γίνεται πολύ κουβέντα για τον γιο του Μπάιντεν, ότι ο Μπάιντεν σταμάτησε τη δίωξη και πολύ άνθρωποι θέλουν να μάθουν γι΄αυτό ό,τι μπορείς να κάνει με τον Γενικό Εισαγγελέα θα ήταν τέλειο. Ο Μπάιντεν γύριζε και καυχιόταν ότι σταμάτησε τη δίωξη γι' αυτό αν μπορείς να το ψάξεις... Μου φαίνεται απαίσιο».
Ο Ζελένσκι του απαντά ότι γνωρίζει την περίπτωση και ότι από τη στιγμή που έχει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή ο επόμενος γενικός εισαγγελέας θα είναι 100% δικός του υποψήφιος και ότι θα αναλάβει τον Σεπτέμβριο.
«Αυτός ή αυτή θα διερευνήσουν την κατάσταση, ειδικά στην εταιρεία που ανέφερες. Το ζήτημα της έρευνας της υπόθεσης είναι για την ακρίβεια το ζήτημα να διασφαλίσουμε την επανάκτηση της ειλικρίνειας έτσι θα το φροντίσουμε και θα εργαστούμε για τη διερεύνηση».
Οι πρώτες αντιδράσεις από Κλίντον και Πελόζι
«Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών πρόδωσε τη χώρα μας. Δεν πρόκειται για μια πολιτική δήλωση, είναι μια σκληρή πραγματικότητα και πρέπει να δράσουμε. Είναι (σ.σ. ο Τραμπ) ένας σαφής επικίνδυνος για τα πράγματα που μας κρατούν δυνατούς και ελεύθερους. Στηρίζω την δίωξη», ήταν το πρώτο σχόλιο της Χίλαρι Κλίντον, αντιπάλου του Ρεπουμπλικανού προέδρου κατά τις αμερικανικές εκλογές του 2016.
Από την πλευρά της, η επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, επανέλαβε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «δεν είναι υπεράνω του νόμου».
«Το γεγονός είναι ότι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, παραβιάζοντας τις συνταγματικές του υποχρεώσεις, ζήτησε από μια ξένη κυβέρνηση να τον βοηθήσει στην πολιτική του εκστρατεία εις βάρος της εθνικής μας ασφάλειας, καθώς και να υπονομεύσει την ακεραιότητα των εκλογών μας», σχολίαζε χαρακτηριστικά μετά τη δημοσιοποίηση των συνομιλιών.
Την Τρίτη, ο Τραμπ δήλωσε ότι ενέκρινε να κυκλοφορήσει η απομαγνητοφώνηση της τηλεφωνικής συνομιλίας, δηλώνοντας ότι «δεν είχε κάτι μεμπτό».
Υπενθυμίζεται ότι αργά τα μεσάνυχτα της Τρίτης, η Πελόσι, ανακοίνωσε ότι στηρίζει τη διενέργεια επίσημης έρευνας για παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ, για την υπόθεση, μετά την καταγγελία ανώνυμου πληροφοριοδότη περί τηλεφωνικής επικοινωνίας Τραμπ - Ζελένσκι.