ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτικό πανδαιμόνιο στη Βρετανία - Χωρίς πλειοψηφία ο Τζόνσον

Πολιτικό πανδαιμόνιο στη Βρετανία - Χωρίς πλειοψηφία ο Τζόνσον
AP

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις προκαλεί στη Βρετανία η απόφαση σήμερα του Συντηρητικού πρώην υφυπουργού Φίλιπ Λι να προσχωρήσει στους Φιλελεύθερους καθώς αυτή ανατρέπει την πλειοψηφία της μιας έδρας που είχε ο Μπόρις Τζόνσον στη Βουλή.

Σε ανακοίνωσή του ο κ. Λι - ο οποίος σηκώθηκε και κάθισε στην πτέρυγα των Φιλελευθέρων μόλις ξεκίνησε ο πρωθυπουργός την ομιλία του - επισήμανε ότι η κίνησή τους οφείλεται στην «επιθετική επιδίωξη ενός επιζήμιου Brexit με ανήθικους τρόπους».

Πρόσθεσε ο κ. Λι ότι η στρατηγική αυτή των Συντηρητικών απειλεί με αδικαιολόγητο τρόπο την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου και υπονομεύει την οικονομία, τη δημοκρατία και τη θέση της χώρας.

Μετά από αυτή την εξέλιξη ο κ. Τζόνσον ηγείται στη Βουλή των Κοινοτήτων μιας κυβέρνησης μειοψηφίας ενώ είχε ήδη απειλήσει με διαγραφή βουλευτές που δεν θα τον υποστήριζαν στη σημερινή συζήτηση, κατά την οποία η αντιπολίτευση επεδίωκε να αποτρέψει νομοθετικά μιας εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δίχως συμφωνία.

Από τη μεριά του, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού πέτυχε να εδραιώσει μια «πραγματική δυναμική» στις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία και θα αναχαιτιστεί εφόσον ψηφιστεί νόμος που θα μπλοκάρει ένα Brexit δίχως συμφωνία.

Αυτή η προοπτική είναι το αποτέλεσμα συμμαχίας που καλλιεργήθηκε τις προηγούμενες μέρες μεταξύ βουλευτών της αντιπολίτευσης και των αντιφρονούντων Συντηρητικών στο κόμμα του Τζόνσον.

Ο εκπρόσωπος του κ. Τζόνσον προανήγγειλε την καταφυγή στην εκλογική λύση λέγοντας πως εφόσον οι βουλευτές καταψηφίσουν σήμερα την κυβέρνηση, τότε ο βρετανικός λαός θα πρέπει να αποφασίσει ποιος διαπραγματεύεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Βουλή αργότερα σήμερα το βράδυ αναμένεται ότι θα αποφανθεί με ψήφιση επί του νομοσχεδίου που συνέταξε η συμμαχία ενώ και ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, κατά την ομιλία του, δήλωσε έτοιμος για μια εκλογική μάχη προτάσσοντας ως προτεραιότητα την αποτροπή ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

«Δεν θέλουμε εκλογές, αλλά συμφωνία»

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή περιέγραψε με μελανά χρώματα τις εξελίξεις που θα έφερνε μια τέτοια προοπτική λέγοντας ότι ένα τέτοιο νομοσχέδιο «θα μας αναγκάσει να ικετεύουμε, για μια ακόμη φορά, μια ανούσια αναβολή».

Και πρόσθεσε ότι «αν αυτό συμβεί, όλη η πρόοδος που έχουμε κάνει, θα έχει γίνει για το τίποτε… θα καταστρέψει κάθε ευκαιρία διαπραγματεύσεων».

Στον απόηχο κλίματος που τον φέρνει έτοιμο ούτως ή άλλως να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, ο κ. Τζόνσον επιχείρησε να διασαφηνίσει ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν επιθυμεί εκλογές αλλά την επίτευξη μιας συμφωνίας, εκτιμώντας ότι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η «στήριξη στην κυβέρνηση στην κοινοβουλευτική αίθουσα σήμερα το βράδυ».

Υπό αυτό το πρίσμα, κάλεσε εκ νέου τους βουλευτές να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για την παρεμπόδιση ενός Brexit δίχως συμφωνία.

Ολοταχώς για εκλογές

Χαρακτηριστικό του κλίματος πολιτικής αβεβαιότητας στο οποίο εισέρχεται η Βρετανία είναι η απάντηση του κ. Τζόνσον σε ερώτηση βουλευτή των Εργατικών για το τι θα πράξει η κυβέρνησή του και εάν θα συμμορφωθεί στον νόμο αυτό για την αποφυγή ενός «no-deal Brexit» εφόσον ψηφιστεί.

«Βεβαίως θα τηρήσουμε το Σύνταγμα και θα υπακούσουμε στον νόμο», απάντησε και ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί τη Δευτέρα στο Δουβλίνο με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ στο πλαίσιο των προσπαθειών της επίτευξης μιας συμφωνίας με την ΕΕ.

Επί της ουσίας, βεβαίως, κάτι τέτοιο θα ήταν πολιτικά μη βιώσιμο γι' αυτό και η ψήφιση ενός τέτοιου νόμου αυξάνει κατακόρυφα την πιθανότητα να προκηρυχθούν εκλογές.

Ήδη ο κ. Τζόνσον απείλησε πάντως πως αν ο νόμος υπερψηφιστεί, δεν θα διστάσει να προκηρύξει εκλογές για τις 14 Οκτώβρίου, τρεις ημέρες πριν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Η προκήρυξή τους πάντως απαιτεί πλειοψηφία των 2/3 του συνολικού αριθμού των βουλευτών, την ώρα που και το Εργατικό Κόμμα ανακοίνωσε πως θα καταψηφίσει το ενδεχόμενο εκλογών εφόσον αυτές γίνουν πριν την 31η Οκτωβρίου.

Η κίνησή αυτή των πολιτικών του αντιπάλων έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στην Ντάουνινγκ Στριτ, με τον πρωθυπουργό να διατρανώνει σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να ζητήσει παράταση από τις Βρυξέλλες.

Την αβεβαιότητα και το «σκληρό πολιτικό πόκερ» επιτείνει και το γεγονός ότι ο κ. Τζόνσον προπορεύεται μεν του Τζέρεμι Κόρμπιν σε όλες τις δημοσκοπήσεις αλλά γνωρίζει ότι όπως κατέδειξαν οι εκλογἐς του 2017 οι σφυγμονετρήσεις είναι κάτι το ρευστό.

Ενώ σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές.

«Βουτιά» η στερλίνα

Σε επίπεδα που είχαν να σημειωθούν για περισσότερο από δυόμιση χρόνια υποχωρεί σήμερα η στερλίνα, μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Το βρετανικό νόμισμα υποχωρεί κάτω από το ψυχολογικό όριο του 1,20 δολαρίου, στο 1,1994 δολ.- το χαμηλότερο σημείο από τον Ιανουάριο του 2017.

Αναλυτές εξηγούν ότι πρόκειται για μια φυσιολογική αντίδραση των αγορών καθώς βρίσκονται ενώπιων κινδύνων που εγκυμονεί μιας έξοδος της Βρετανίας χωρίς συμφωνία.