Μπόρις Τζόνσον: Οι άνθρωποι - κλειδιά και τα επόμενα βήματα του νέου πρωθυπουργού
Νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας είναι και επίσημα ο Μπόρις Τζόνσον αφού η βασίλισσα Ελισάβετ του ανέθεσε το απόγευμα της Τετάρτης τον σχηματισμό κυβέρνησης, εντολή την οποία και αποδέχθηκε.
Στις πρώτες του δηλώσεις τόνισε ότι "εκείνοι που στοιχηματίζουν εναντίον της Βρετανίας θα χάσουν τα πάντα" ενώ αναφερόμενος στο Brexit, δεσμεύτηκε για άλλη μια φορά ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου, χωρίς «εάν» και «όμως». Και πρόσθεσε ότι δουλειά του είναι να κάνει τους δρόμους πιο ασφαλείς και να διασφαλίσω ότι τα παιδιά της χώρας θα λάβουν εξαιρετική παιδεία.
Πριν την αλλαγή της σκυτάλης, η Τερέζα Μέι είχε απαντήσει στις ερωτήσεις των βουλευτών στην τελευταία της συνεδρίαση ως πρωθυπουργού στην κατάμεστη αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων, όπου έγινε δεκτή με καταιγιστικά χειροκροτήματα και ιαχές από τους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος.
Εισερχόμενος πλέον ο κ. Τζόνσον στη Ντάουνινγκ Στριτ αμέσως μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του, θα έχει να ασχοληθεί κατόπιν με πολύ πιεστικά ζητήματα, αφού πρώτα ενημερωθεί για όλα όσα τον αφορούν στο νέο του πόστο.
Θα χρειαστεί κατόπιν να δώσει οδηγίες σχετικά με τι θα πρέπει να πράξουν τα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων της Βρετανίας εφόσον χρειαστεί ενώ θα πρέπει να κανονίσει ποιοι θα είναι οι σύμβουλοί του και τα πρώτα πολιτικά του ραντεβού.
Παράλληλα και ακόμα πιο άμεσα, θα χρειαστεί να σχηματίσει την κυβέρνησή του. Αυτή τη στιγμή, κανείς δεν γνωρίζει ποιους θα επιλέξει. Στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, είδε πολλούς θαυμαστές του από το Συντηρητικό κόμμα να τον περιτριγυρίζουν. Η φημολογία είναι έντονη αλλά η κοινή πεποίθηση στα δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία είναι ότι οι θέσεις θα είναι τελικά λιγότερες από τους επίδοξους μνηστήρες.
Αυτό σημαίνει πιθανότατα ότι ο Τζόνσον θα απογοητεύσει αρκετούς από τους συνεργάτες του από την πρώτη κιόλας εβδομάδα.
Οι επιλογές του αυτές, ωστόσο, φαίνεται ότι θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το είδος της πρωθυπουργίας που θα θελήσει να ασκήσει, ειδικότερα σε ό,τι έχει να κάνει με το Brexit.
Πληροφορίες για τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης
Για να υλοποιήσει το Brexit, ο νέος πρωθυπουργός θα διορίσει τον Ντόμινικ Κάμινγκς, το διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης (Vote Leave) σε θέση υψηλόβαθμου συμβούλου στην Ντάουνινγκ Στριτ. Ο Κάμινγκς, απόφοιτος της Οξφόρδης, γνωστός για το μαχητικό στιλ του, υποστηρίζει ότι το πολιτικό σύστημα στη Βρετανία έχει διαλυθεί και ότι οι διαπραγματεύσεις για το Brexit υπονομεύτηκαν από αξιωματούχους και πολιτικούς που διαστρέβλωσαν τη βούληση του λαού.
Ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζάβιντ αναμένεται ότι θα παραμείνει στην κυβέρνηση, ενδεχομένως όμως να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών. Ο διπλωμάτης καριέρας Ντέβιντ Φροστ πιθανολογείται ότι θα αναλάβει σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα Ευρώπης.
Στον υπουργό Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, τον αντίπαλο του Τζόνσον για την ηγεσία των Συντηρητικών, προσφέρθηκε το υπουργείο Άμυνας, όμως εκείνος το απέρριψε, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News TV.
Στο πλήθος που περίμενε τον Τζόνσον να μεταβεί στην Ντάουνινγκ Στριτ για την πρώτη του ομιλία, μετά την εντολή που του έδωσε η βασίλισσα Ελισάβετ, ήταν και η σύντροφός του, η Κάρι Σίμοντς.
Η 31χρονη Σίμοντς έχει κρατήσει χαμηλούς τόνους αφότου οι γείτονές της κάλεσαν την αστυνομία, τον περασμένο μήνα, αφού άκουσαν έναν έντονο διαπληκτισμό από το σπίτι της. Ο Τζόνσον, 55 ετών, έχει ζητήσει διαζύγιο από την δεύτερη σύζυγό του και απέφυγε να σχολιάσει αν η σύντροφός του θα μείνει μαζί του στην επίσημη πρωθυπουργική κατοίκια.
Είναι γνωστό ότι ο Τζόνσον θα επιθυμούσε ένα πολύ διαφορετικό πλαίσιο συμφωνίας με την ΕΕ για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από αυτό της Τερέσα Μέι. Έχοντας μάλιστα ήδη δεσμευτεί ότι θα αποχωρήσει, ακόμα και χωρίς συμφωνία, στις 31 Οκτωβρίου.
Οι δυο ερωτήσεις «κλειδιά» πάνω σε αυτό είναι πόσο διαφορετικό θα πρέπει να είναι αυτό το πλαίσιο αλλά και πόσο δεσμευμένος είναι ο ίδιος στην προοπτική να προχωρήσει ακόμα και χωρίς συμφωνία εν τέλει.
Η ευρεία συμμαχία που έφερε τον Τζόνσον στην εξουσία του κόμματός του αποτελείται επί της ουσίας από ανθρώπους που ήταν σταθερά προσηλωμένοι στην πιο ήπια προσέγγιση που είχε υιοθετήσει η Τερέζα Μέι στο θέμα του Brexit, αλλά και από άλλους που χαρακτηρίζονται ως οι μεγαλύτεροι ευρωσκεπτικιστές στις τάξεις του κόμματος. Η αλήθεια είναι ότι έχει πολλές επιλογές μπροστά του ενώ αυτές θα μπουν αμέσως στο μικροσκόπιο κυρίως των Βρυξελλών.
Ήδη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προειδοποίησε σήμερα το νέο πρωθυπουργό για τις "πολύ επιζήμιες οικονομικά συνέπειες" μιας αποχώρησης χωρίς συμφωνία της Βρετανίας από την ΕΕ.
Τα προβλήματα βέβαια που έχει να αντιμετωπίσει δεν είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που είχε ενώπιόν της, η Τερέσα Μέι.
Αρχικά, δεν έχει την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων. Το κόμμα του είναι διαιρεμένο γύρω από το θέμα του Brexit. Παράλληλα, οι πολίτες δείχνουν όλο και λιγότερη εμπιστοσύνη στους πολιτικούς και τους θεσμούς. Η αντιπολίτευση έχει θέσει ως προτεραιότητα να «ρίξει» τον Τζόνσον και να προκαλέσει εκλογές. Ενώ η Ευρώπη, με την οποία ελπίζει να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία, τον εμπιστεύεται ακόμα λιγότερο σε σχέση με την Τερέσα Μέι.
Επανέλαβε επίσης τη δυνατότητα για τροποποιήσεις στην κοινή πολιτική διακήρυξη για τη συμφωνία αποχώρησης που είχε δεχτεί το Λονδίνο, αλλά όχι στη συμφωνία του διαζυγίου.
Τα καλύτερα έρχονται για έναν άνθρωπο που πάντα ήθελε να γίνει πρωθυπουργός. Αυτό θα ήταν μια ασφαλής εκτίμηση. Το εύρος των αντιφάσεων της πολιτικής που ευαγγελίζεται ότι θα εφαρμόσει στέκονται ωστόσο ως ανυπέρβλητο για την ώρα εμπόδιο. Έχει άλλον άσο στο μανίκι; Αν ναι, θα έχει καταφέρει για ακόμα μια φορά να κερδίσει τις εντυπώσεις αλλά και την ουσία. Σε διαφορετική περίπτωση, θα χρειαστεί να κυβερνήσει ή να διεκδικήσει επανεκλογή σε αχαρτογράφητα - για τη χώρα του και τον υπόλοιπο κόσμο- ύδατα...
The Queen officially decides who becomes Prime Minister. Here's what else happens in the next few days, by Luke McGee, CNN