ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής: Αυστηρή προειδοποίηση σε Τουρκία με «στοχευμένα μέτρα» για την κυπριακή ΑΟΖ

Σύνοδος Κορυφής: Αυστηρή προειδοποίηση σε Τουρκία με «στοχευμένα μέτρα» για την κυπριακή ΑΟΖ
EUROKINISSI

Ηχηρή απάντηση στην Τουρκία δίνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο προχώρησε ένα βήμα πιο μπροστά την απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Έτσι, στο κείμενο που εγκρίθηκε, όχι μόνο υιοθετήθηκε σε επίπεδο ηγετών η εν λόγω απόφαση, αλλά επιπλέον γίνεται λόγος και για «στοχευμένα μέτρα», πέραν της καταδίκης της Τουρκίας και της υποστήριξης της πρόσκλησης για επιβολή «κατάλληλων μέτρων» και κατά προσώπων, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, εκφράζει την ανησυχία του για τη μη ανταπόκριση της Άγκυρας στα μηνύματα να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες, επισημαίνει τις άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που θα έχουν αυτές στις ευρωτουρκικές και καλεί την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναλαμβάνει να παρακολουθεί το θέμα το οποίο αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα συγκληθεί εντός του Ιουλίου.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και και θέματα άμυνας, Φεντερίκα Μογκερίνι, είπε στον κ. Τσίπρα ότι έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται την έκθεση που θα υποβάλουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και σε αυτή γίνεται λόγος για "στοχευμένα μέτρα" κατά της Τουρκίας.

Το ζήτημα έθεσε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ευχαρίστησε τους Ευρωπαίους ηγέτες για την αλληλεγγύη τους, αναφέρθηκε σε όλες τις ενέργειες της Τουρκίας και ειδικά τις τελευταίες μέρες στην Κυπριακή ΑΟΖ και τόνισε πως αν δεν υπάρξει ένα σαφές μήνυμα δεν θα λάβει η Τουρκία τα μηνύματα που πρέπει.

Στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία και αν δεν υπάρξει αντίδραση αυτές οι συμπεριφορές θα συνεχιστούν και θα επεκταθούν.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο κ. Τσίπρας παρατήρησε πως δεν είναι δυνατό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να παίρνει μέτρα και να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία για την Ουκρανία, να παίρνει μέτρα για τη Βενεζουέλα και το Ιράν και να μην παίρνει μέτρα όταν παραβιάζεται η κυριαρχία ενός κράτους μέλους, δηλαδή η ευρωπαϊκή κυριαρχία.

Τόνισε πως η Ελλάδα και η Κύπρος δεν έκλεισαν ποτέ την πόρτα του διαλόγου και δήλωσε τη διάθεση να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η κ. Μογκερίνι επιβεβαίωσε τις ανησυχίες για ευρύτερους κινδύνους και ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τα επόμενα βήματα.

Το κείμενο υποστηρίχθηκε από μεσογειακές χώρες (Γαλλία, Ιταλία), ενώ διαφωνίες, κυρίως ως προς το λεκτικό, διατυπώθηκαν από τη Γερμανία και την Ολλανδία, αλλά στο τέλος έγινε αποδεκτό από όλους.

Μέτρα και κυρώσεις ζήτησε ο Τσίπρας

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε πως ελπίζει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πάρει σήμερα «δύο ξεκάθαρες αποφάσεις».

Πρώτον, τόνισε, «να αποκλείσουμε την πιθανότητα να είναι για τα επόμενα 5 χρόνια επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ένας πολιτικός που δεν ενώνει αλλά διχάζει την Ευρώπη».

Δεύτερο, τόνισε, πρέπει να δοθεί «ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει αμέσως την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, τις παράνομες δραστηριότητες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι «θα εξετάσουμε κάθε πιθανότητα ώστε στον βαθμό που δεν υπάρξει άμεσος τερματισμός αυτών των παραβιάσεων να υπάρξουν τα κατάλληλα μέτρα και κυρώσεις».

Υπέρ της υποψηφιότητας Τίμερμανς

Ο Πρωθυπουργός συμμετείχε νωρίτερα στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κομματος. Στο πρώτο μέρος της Συνόδου συμμετείχαν αποκλειστικά οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, με τον Τσίπρα να εκφράζει εκ νέου τη στήριξή του στην υποψηφιότητα του Φρανς Τίμερμανς για την προεδρία της Κομισιόν.

Ο Πρωθυπουργος κατέστησε επιπλέον σαφές ότι δεν μπορεί να βρεθεί κανένα πλαίσιο συναίνεσης για την υποψηφιότητα του Μάνφερτ Βέμπερ, η οποία διχάζει αντί να ενώνει.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή από τους προοδευτικούς ηγέτες της ΕΕ ένας υποψήφιος που έχει εκφραστεί με ακραίο τρόπο εναντίον χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, αλλά και εναντίον των κοινών μας αξιών όπως η αλληλεγγύη και η κοινωνική σύγκλιση.

Τέλος ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Τίμερμανς και το PES για τις δηλώσεις υποστήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας και ζήτησε τη συμπαράσταση των προοδευτικών ηγετών στην προσπάθειά του σήμερα να υπάρξει σαφής καταδίκη και ανάληψη συγκεκριμένων μέτρων από πλευράς ΕΕ εναντίον της παράνομης δραστηριότητας της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συναντήσεις με Μογκερίνι και Αναστασιάδη

Στο μεταξύ, συναντήσεις με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και θέματα Άμυνας, Φεντερίκα Μογκερίνι, και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, είχε στις Βρυξέλλες, για το ζήτημα των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας

Η συνάντηση με την κα. Μογκερίνι έγινε στο περιθώριο της προπαρασκευαστικής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES). Ο Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένα σαφές μήνυμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Τουρκία και στοχευμένα μέτρα αν δεν σταματήσει άμεσα τις προκλήσεις.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές συζήτησαν και ποια μπορεί να είναι τα πιο αποτελεσματικά μέτρα.

Με τον κ. Αναστασιάδη συναντήθηκε λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και συζήτησαν τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν την επόμενη περίοδο.