ΚΟΣΜΟΣ

Κιμ Γιονγκ Ουν: Τα μυστικά πίσω από την ανάληψη και τη διατήρηση της εξουσίας

Κιμ Γιονγκ Ουν: Τα μυστικά πίσω από την ανάληψη και τη διατήρηση της εξουσίας
Manan Vatsyayana/Pool Photo via AP

Απαντήσεις για το μυστήριο που καλύπτει τον Κιμ Γιονγκ Ουν επιχειρεί να δώσει η Anna Fifield μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της «The Great Successor».

Όπως γράφει, η πιο επικίνδυνη περίοδος για έναν ηγέτη ολοκληρωτικού καθεστώτος είναι τα δύο πρώτα έτη από την ανάληψη της εξουσίας. Πρέπει να αποφασίσει ποιους αξιωματούχους πρέπει να κρατήσει κοντά του και ποιους να «θυσιάσει» για να μην κινδυνεύσει η θέση του. Αυτή η χρονική περίοδος, άλλωστε, κρίνεται ως η πλέον κατάλληλη για κάθε προσπάθεια ανατροπής του εκάστοτε ηγέτη.

Όταν ανέλαβε, λοιπόν, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, χρησιμοποίησε το μοντέλο διακυβέρνησης του πατέρα και του παππού του: φρόντισε να κρατήσει ευχαριστημένη και πλούσια την ελίτ, που με την σειρά της θα του ήταν πιστή – άνευ όρων.

Όπως οι προκάτοχοί του, κατάφερε να διατηρήσει το απολυταρχικό καθεστώς στη χώρα, επιβάλλοντας τη θέληση των λίγών στους πολλούς.

Την περίοδο της διαδοχής, προτεραιότητά του ήταν να επιλέξει τα πρόσωπα που θα απάρτιζαν τον στενό του κύκλο. Κανείς δεν ήταν ασφαλής, ακόμη και οι άνθρωποι που τον είχαν στηρίξει – ιδίως αυτοί.

Ένας, ένας άρχισαν να εξαφανίζονται. Άλλοι για πάντα, άλλοι για κάποιο χρονικό διάστημα. Όταν επέστρεφαν, όμως, φαινόταν πως είχε αλλάξει η γενικότερη στάση τους. Ορισμένοι εκτελέστηκαν δημοσίως, όπως ο υπουργός Άμυνας, που υπέφερε ένα οδυνηρό τέλος.

Η πλέον σοκαριστική κίνηση του Κιμ, όμως, ήταν η εκτέλεση του θείου του – συζύγου της θείας του – το 2013. Ο Τζανγκ Σονγκ Θαέκ ήταν (ίσως) ο στενότερος συνεργάτης του Κιμ Τζονγκ Ιλ και κατείχε εξέχουσα θέση. Ήταν ένας άνθρωπος με όραμα, ο οποίος πλήρωσε με τη ζωή του την θέλησή του να αλλάξει το οικονομικό μοντέλο της Βόρειας Κορέας.

«Ο Τζανγκ ήταν μεταρρυθμιστής. Ήθελε να μεταρρυθμίσει την πολιτική και την οικονομία», σημειώνει ο Ρο Χούι Τσανγκ, ανώτερος αξιωματούχος της Πιονγιάνγκ που γνώριζε καλά τον θείο του Κιμ.

Η δύναμη και το όραμά του, όμως, φόβισαν τη συντηρητική άρχουσα τάξη, που έπεισε τον Κιμ Γιονγκ Ουν ότι ο Τζανγκ αποτελούσε απειλή για την εξουσία του.

Λίγο πριν ολοκληρωθεί το δεύτερο έτος του στην εξουσία, ο Κιμ παρακάθησε σε μια διευρυμένη συνεδρίαση του Εργατικού Κόμματος. Η συνεδρίαση ήταν μοιραία για τον Τζανγκ, ο οποίος βρέθηκε να κατηγορείται για προσπάθεια σύστασης δικού του κόμματος και ανάληψης της εξουσίας, ενώ παρουσιάστηκε ως γυναικάς και άσωτος.

Εκδιώχθηκε βιαίως από την αίθουσα και έχασε όλες τις εξουσίες του. Όπως αποδείχθηκε αργότερα, η συνεδρίαση ήταν ένα καλοστημένο θέατρο καθώς ο Τζανγκ είχε συλληφθεί μήνες νωρίτερα και κρατούνταν στην απομόνωση.

Δύο εβδομάδες αργότερα, υποβλήθηκε σε ακόμη μία εξευτελιστική διαδικασία. Συνελήφθη εκ νέου, αυτή τη φορά δημοσίως, μπροστά σε όλους όσοι τον στήριζαν. Τα πλάνα προβλήθηκαν στην δημόσια τηλεόραση και μέρες αργότερα δικαστήριο τον καταδίκασε για μία μακροσκελή λίστα κατηγοριών, χαρακτηρίζοντάς τον ως «τον απόλυτο προδότη».

«Δεν χειροκροτούσε πολύ όταν ‘’εκλέχθηκε΄΄ ο Κιμ Γιονγκ Ουν σε μία νέα θέση στην Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή»: Αυτό ήταν ένα από τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για να κριθεί ένοχος.

Ορισμένοι αναλυτές χαρακτηρίζουν την εκτέλεση του Τζανγκ ως ένδειξη αδυναμίας του Κιμ, άλλοι, πάλι, κάνουν λόγο για μία επίδειξη ισχύος από τον Κιμ, που έδειξε ότι μπορεί να φτάσει στα άκρα.