ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Εκτελέστηκαν εννέα άντρες για τη δολοφονία του ανώτατου εισαγγελέα

Αίγυπτος: Εκτελέστηκαν εννέα άντρες για τη δολοφονία του ανώτατου εισαγγελέα
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Amr Nabil

Οι αιγυπτιακές Αρχές εκτέλεσαν εννέα άνδρες που είχαν καταδικαστεί για τη δολοφονία, το 2015, του ανώτατου εισαγγελέα της χώρας, όπως γνωστοποίησαν μια πηγή του σωφρονιστικού συστήματος και ένας δικηγόρος.

Οι άνδρες ήταν μέλη μιας ομάδας 28 ατόμων που καταδικάστηκαν σε θάνατο για την υπόθεση το 2017. Ο γενικός εισαγγελέας Χισάμ Μπαρακάτ σκοτώθηκε σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο εναντίον της αυτοκινητοπομπής του στην πρωτεύουσα, το Κάιρο.

Η Αίγυπτος επέρριψε την ευθύνη για τη δολοφονία στους Αδελφούς Μουσουλμάνους και σε μαχητές της Χαμάς με έδρα τη Γάζα. Οι δύο οργανώσεις αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμιξη.

Η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία είχε καλέσει την Τρίτη τις Αρχές να σταματήσουν τις εκτελέσεις, επικαλούμενη μαρτυρίες των κατηγορουμένων ότι κρατούνταν μυστικά και είχαν υποβληθεί σε βασανιστήρια προκειμένου να ομολογήσουν την ενοχή τους.

Από το 2013, όταν ο στρατός με επικεφαλής τότε τον Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι εκδίωξε τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, τα αιγυπτιακά ποινικά δικαστήρια έχουν εκδώσει εκατοντάδες θανατικές ποινές.

Μόνο ένα μικρό ποσοστό από αυτές έχει εκτελεστεί, αν και ο ρυθμός των εκτελέσεων έχει αυξηθεί από το 2015, σύμφωνα με ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η εφημερίδα El Watan ανέφερε πως οι εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Τετάρτης.

Είχαν προηγηθεί έξι νωρίτερα αυτό τον μήνα. Τρεις από τους κατηγορουμένους είχαν καταδικαστεί για τη δολοφονία ενός αστυνομικού τον Σεπτέμβριο του 2013 και τρεις για τη δολοφονία του γιου ενός δικαστή το επόμενο έτος.

Και στις δύο περιπτώσεις οι κατηγορούμενοι ή οι δικηγόροι τους είχαν πει πως είχαν χρησιμοποιηθεί βασανιστήρια προκειμένου να τους αποσπάσουν ομολογίες ενοχής, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Ο Σίσι, που εξελέγη πρόεδρος το 2014 και επανεξελέγη πέρυσι, λέει πως εργάζεται για να φέρει σταθερότητα και ασφάλεια στην Αίγυπτο μετά την αναταραχή της εξέγερσης του 2011.