Τελεσίγραφο Eurogroup σε Ιταλία: Φέρτε νέο προϋπολογισμό
Το Eurogroup συμφώνησε αργά τη Δευτέρα ότι η Ιταλία θα πρέπει να απαντήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναθεωρώντας τον προϋπολογισμό της, ως τις 13 Νοεμβρίου.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης σε δήλωσή τους τονίζουν ότι είναι σύμφωνοι με τη γνώμη της Επιτροπής, η οποία απέρριψε το προσχέδιο του Ιταλικού προϋπολογισμού για το 2019, λόγω σημαντικών παρεκκλίσεων από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
«Υπενθυμίζουμε τη σημασία των υγιών δημόσιων οικονομικών και του συντονισμού τους στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ) ως προϋπόθεση για μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και μια ομαλή λειτουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Η έμφαση στην επαρκή μείωση του χρέους και η πορεία προς τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο (ΜΔΣ) αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ΣΣΑ.Αναμένουμε από την Ιταλία και την Επιτροπή να ξεκινήσουν έναν ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο και από την Ιταλία να συνεργαστεί στενά με την Επιτροπή στην προετοιμασία ενός αναθεωρημένου δημοσιονομικού σχεδίου το οποίο είναι σύμφωνο με το ΣΣΑ», τονίζουν με δήλωσή τους οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο διάλογος με τις ιταλικές Αρχές θα αποδώσει καρπούς και θα πείσει την Ιταλία να υιοθετήσει βιώσιμα δημοσιονομικά στοιχεία.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Τζιοβάνι Τρία, δήλωσε πως ελπίζει να πέσουν τα spread των Ιταλικών ομολόγων και να υπάρξει κατανόηση για τις Ιταλικές θέσεις και την οικονομική στρατηγική της.
Λεμέρ: Αν δεν σεβαστείτε τους κανόνες, τέλος η ευρωζώνη
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι υπουργοί Οικονομικών ήταν τουλάχιστον επιφυλακτικοί απέναντι στις διαβεβαιώσεις του Τρία. Χαρακτηριστική η αντίδραση του Μπρούνο Λεμέρ. «Δεν μπορείς να βγεις από μία κρίση ξοδεύοντας!», είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με το Politico.
Ο Λεμέρ κάλεσε την Ιταλία να σεβαστεί τους κανόνες, τονίζοντας μάλιστα ότι «ο,τιδήποτε διαφορετικό θα σήμαινε το τέλος της ευρωζώνης». Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ, οι χώρες-μέλη πρέπει να τηρούν το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ και το χρέος κάτω από το 60% του ΑΕΠ. Στα τέλη του προηγούμενου έτους το ιταλικό έλλειμμα ήταν 2,4% και το δημόσιο χρέος 132% του ΑΕΠ, το δεύτερο μεγαλύτερο στην ΕΕ μετά την Ελλάδα.