πΓΔΜ: Παγιδευμένος σε εκλογική «δίνη» ο Ζόραν Ζάεφ
Σε εκλογική «δίνη» έχει παγιδευτεί ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος επιχειρεί να αποφύγει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αλλά δέχεται πιέσεις από την αντιπολίτευση να προκηρύξει εκλογές και να αποκηρύξει πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ο ηγέτης του εθνικιστικού VMRO, Κρίστιαν Μίτσκοσκι παρουσίασε μία νέα πρόταση στην διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε το μεσημέρι της Κυριακής.
Κάλεσε τον Ζόραν Ζάεφ να αποκηρύξει πλήρως την συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα, να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές και μετά να υπάρξουν συνομιλίες για νέα γενική εισαγγελία στην πΓΔΜ.
«Η λύση αυτή είναι καταστροφική. Τώρα όλοι γνωρίζουν ότι η συμφωνία είναι νεκρή. Η προώθηση της συμφωνίας χωρίς συναίνεση είναι μία υπόσχεση να ολοκληρωθεί κάτι το οποίο δεν μπορεί να συμβεί ούτε με την χειραγώγηση της διεθνούς κοινότητας. Παρά τις πιέσεις, τους εκβιασμούς και τις νοθείες στην κάλπη, η κυβέρνηση απέτυχε να κινητοποιήσει τους πολίτες», τόνισε ο Μίτσκοσκι και συνέχισε:
«Ο Ζάεφ δεν διαθέτει καμία νομιμότητα κι αξιοπιστία. Ο κόσμος έστειλε ένα μήνυμα στον Ζάεφ, ότι δεν μπορεί πλέον να είναι πρωθυπουργός και πρέπει να παραιτηθεί άμεσα. Μία νέα κρίση θα αποδυναμώσει την εύθραυστη οικονομία και η κατάσταση για τον λαό θα γίνει χειρότερη».
Ο ηγέτης του VMRO υποστήριξε ότι τον τελικό λόγο πρέπει να έχει ο λαός μέσω της άμεσης προσφυγής στις κάλπες. Ζήτησε τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης με ορίζοντα 100 ημερών για τις πρόωρες εκλογές και στην συνέχεια να ξεκινήσουν οι διακομματικές διεργασίες αναστάσεως της γενικής εισαγγελίας από μηδενικής βάσεως με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς και την διαλεύκανση των σκανδάλων.
Αγώνας δρόμου Ζάεφ για την αποφυγή των πρόωρων καλπών
Μία εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα ο Ζάεφ αναζητά τους έντεκα βουλευτές που τού «λείπουν» ώστε να καταφέρει να περάσει από τη Βουλή τη Συμφωνία, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Η ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προτεραιότητα της κυβέρνησης Ζάεφ, ενώ και διεθνείς αξιωματούχοι εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους προς αυτή την κατεύθυνση. Τονίζουν μάλιστα πως η πΓΔΜ δεν χρειάζεται πρόωρες εκλογές, αλλά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή με τα δύο τρίτα της πλειοψηφίας.
Παρά τη διεθνή στήριξη, ο Ζάεφ βρίσκεται αντιμέτωπος με δύσκολες καταστάσεις στο εσωτερικό της χώρας, μετά και την ανατροπή των σχεδιασμών του εξαιτίας της μικρής συμμετοχής στο δημοψήφισμα.
Ο Ζόραν Ζάεφ επικεντρώνεται στο πώς να επιτύχει συμμαχίες με βουλευτές της αντιπολίτευσης προκειμένου να εξασφαλίσει τη θετική τους ψήφο στη Βουλή, (χρειάζεται 80), ξεκαθαρίζοντας πως δεν επιθυμεί να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές. «Όμως, αν η αντιπολίτευση επιχειρήσει να αποπροσανατολίσει τη χώρα από την ένταξή της σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, τότε θα αναγκαστούμε να προσφύγουμε στις κάλπες», είπε στην πρώτη του συνέντευξη μετά το δημοψήφισμα.