Δημοψήφισμα Σκόπια: To «παράδοξο» και τα μηνύματα της Δύσης
Οι ελπίδες της κυβέρνησης της πΓΔΜ για γρήγορη και εύκολη ένταξη στο ΝΑΤΟ αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση μπήκαν στον… πάγο μετά από το δημοψήφισμα, το οποίο δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη συμμετοχή για θεωρηθεί έγκυρο.
Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, ανακοίνωσε ότι ανεξάρτητα αυτού, και δεδομένου ότι η πλειοψηφία των πολιτών που ψήφισαν στήριξαν το «ναι», σκοπεύει να φέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών στο κοινοβούλιο.
«Εγώ, η αντιπολίτευση και όλοι οι πολίτες γνωρίζουμε ότι δεν θα υπάρξει καλύτερη συμφωνία με την Ελλάδα» είπε ο Ζάεφ, και συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχει εναλλακτική για την ένταξη σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Ας μην παίζουμε με το μέλλον μας και το μέλλον της “Μακεδονίας” μας».
Το παράδοξο, ωστόσο, είναι ότι τόσο ο Ζάεφ όσο και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Hristijan Micoski, φαίνεται πως θεωρούν εαυτούς νικητές της διαδικασίας.
«Η “Μακεδονία” μίλησε σήμερα και είπε ότι αυτό το δημοψήφισμα δεν θα περάσει» έγραψε στο facebook ο Micoski, το κόμμα του οποίου είχε επίσημα συμβουλεύσει τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν κατά συνείδηση -αποσαφηνίζοντας τη θέση του VMRO-DPMNE μετά από πολλές ημέρες αναμονής.
Παρασκηνιακά, ωστόσο, το κόμμα και τα στελέχη του ενθάρρυναν την αποχή από το δημοψήφισμα.
Το ίδιο, άλλωστε, έκανε και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που χτες δεν προσήλθε στις κάλπες.
Η πολιτική κατάσταση στην πΓΔΜ εμφανίζεται πλέον ιδιαίτερα ρευστή.
Ο Ζόραν Ζάεφ ξεκαθάρισε σήμερα ότι υπάρχουν μόνο δύο σενάρια: είτε θα υπάρξει συμφωνία με την αντιπολίτευση και θα συγκεντρωθεί η πλειοψηφία των δύο τρίτων στη Βουλή είτε η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες κάλπες.
Η πολιτική κατάσταση στα Σκόπια περιπλέκεται ακόμη περισσότερο εάν ληφθεί υπόψιν η θέση του προέδρου της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος δήλωσε σήμερα ότι το δημοψήφισμα απέτυχε:
«H πραγματικότητα είναι πως το χθεσινό δημοψήφισμα απέτυχε και αυτοί που ισχυρίζονται το αντίθετο ας μην προσπαθήσουν να παραποιήσουν την πραγματικότητα» είπε ο κ. Ιβάνοφ, και συμπλήρωσε: «Στο χθεσινό δημοψήφισμα, ο λαός απέρριψε τη Συμφωνία των Πρεσπών και εξέφρασε τη διαφωνία του με βιαστικές και επιζήμιες αποφάσεις,που εγκρίθηκαν χωρίς προηγουμένως να έχει επιτευχθεί εθνική συναίνεση. Η σιωπηρή πλειοψηφία ήταν αυτή που αποφάσισε. Το μποϊκοτάζ είναι η φωνή εκείνων που είναι υποτιμημένοι και δεν ακούγονται» τόνισε ο ίδιος.
Τα μηνύματα της Δύσης
Παρότι η Αθήνα εμφανίστηκε επιφυλακτική και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε τη Δευτέρα ότι η χαμηλή συμμετοχή προβληματίζει την Αθήνα, αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη εμφανίστηκαν πολύ πιο αισιόδοξοι.
Η εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Ντέινα Γουάιτ, χαιρέτισε σήμερα το «θετικό αποτέλεσμα» του δημοψηφίσματος και υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν ένθερμα την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ.
Ξεκαθάρισε, μάλιστα, πως η Ουάσινγκτον στέκεται στο πλευρό της κυβέρνησης των Σκοπίων.
«Οι ΗΠΑ παραμένουν ακλόνητες στη δέσμευσή τους στην ισχυρή, διμερή αμυντική σχέση που έχουμε οικοδομήσει με τη «Μακεδονία» η οποία συμβάλλει ενεργά στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και στις περιφερειακές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ασφάλειας και της συνεργασίας στα Δυτικα Βαλκάνια. Στηρίζουμε τους «Μακεδόνες» φίλους μας καθώς χαράζουν τη δική τους πορεία για την επίτευξη ειρήνης και ευημερίας για τον λαό του» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κοινή δήλωση για το δημοψήφισμα στα Σκόπια εξέδωσαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά:
«Η συμφωνία για το όνομα μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων δημιούργησε μια ιστορική ευκαιρία για τη χώρα να ενταχθεί στη διατλαντική και την ευρωπαϊκή κοινότητα ως ισότιμο μέλος. Αυτό θα αλλάξει τη ζωή του λαού της χώρας και της ζωής των παιδιών προς το καλύτερο».
Παράλληλα τονίζεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων υποστήριξε την ευρωπαϊκή και νατοϊκή πορεία της χώρας. «Τώρα είναι στο χέρι των πολιτικών στα Σκόπια να αποφασίσουν τη μελλοντική πορεία της χώρας. Οι αποφάσεις που θα λάβουν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα καθορίσουν την τύχη της χώρας και του λαού τους για πολλές επόμενες γενιές. Τους ενθαρρύνουμε να εκμεταλλευτούν αυτή την ιστορική ευκαιρία» υπογραμμίζει επίσης η ανακοίνωση.
«Μήνυμα» στον πολιτικό κόσμο της πΓΔΜ έστειλε και ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Αντέννα» ο κ. Νίμιτς εξέφρασε, μεταξύ άλλων, την πεποίθηση πως η ηγεσία της πΓΔΜ πρέπει να πάρει κάποιες πολύ σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της χώρας.
Ο κ. Νίμιτς, ο οποίος επί δεκαετίες μετείχε στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ονοματολογικού, τόνισε πως θεωρεί ότι η συμφωνία των Πρεσπών εξακολουθεί να είναι ο καλύτερος δρόμος προς τα εμπρός για την περιοχή, για τις δύο χώρες και πιο συγκεκριμένα για την πΓΔΜ και επισήμανε πως δεν νομίζει ότι οι άνθρωποι που είναι εναντίον της συμφωνίας έχουν να προσφέρουν κάποια εναλλακτική λύση σε αυτή τη συμφωνία.
Με τη σειρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γιοχάνες Χαν δήλωσε ότι οι ψήφοι υπέρ της Συμφωνίας είναι σημαντικές γιατί αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες στηρίζουν τη συμφωνία των Πρεσπών. «Περιμένω όλοι οι πολιτικοί ηγέτες να σεβαστούν αυτή την απόφαση και να εμφανιστούν ενωμένοι» είπε ο κ. Χαν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ibna.