ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Σε αδιέξοδο οι συζητήσεις μετά την «ψυχρολουσία» του Σάλτσμπουργκ

Brexit: Σε αδιέξοδο οι συζητήσεις μετά την «ψυχρολουσία» του Σάλτσμπουργκ
Jack Taylor/Pool via Reuters

Ολοένα και δυσκολότερη μοιάζει η επίτευξη μίας συνολικής συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μεγάλης Βρετανίας για ένα ομαλό Brexit. Η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, δεν έκρυψε την ενόχλησή της για την απόρριψη του σχεδίου της για το «διαζύγιο» από τους ευρωπαίους εταίρους της κατά τη διάρκεια της άτυπης συνόδου στο Σάλτσμπουργκ, τονίζοντας πως οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σε αδιέξοδο. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος, εκτιμώντας πως είναι ακόμη εφικτός ένας συμβιβασμός.

Σε δήλωσή της από την Ντάουνινγκ Στριτ, η Μέι υπογράμμισε πως η Ευρώπη πρέπει να σέβεται τη Βρετανία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. «Δεν θα ανατρέψω το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ούτε θα διχάσω τη χώρα μου», τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι το καλύτερο για τη Βρετανία θα ήταν να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση με μία κάποια συμφωνία, αλλά ακόμη και το «σκληρό Brexit» θα ήταν καλύτερο από μια «κακή συμφωνία».

«Βρισκόμαστε σε αδιέξοδο», κατήγγειλε η Μέι σε τηλεοπτικό διάγγελμα και τόνισε: «Δεν είναι αποδεκτό απλώς να απορρίπτουμε τις προτάσεις της άλλης πλευράς χωρίς μια λεπτομερή εξήγηση και αντιπροτάσεις».

«Άρα τώρα χρειάζεται να ακούσουμε από την ΕΕ ποια είναι τα πραγματικά ζητήματα, ποια είναι η εναλλακτική τους, έτσι ώστε να μπορούμε να τα συζητήσουμε. Μέχρι τότε, δεν μπορούμε να έχουμε πρόοδο», εξήγησε και υπεραμύνθηκε του σχεδίου της, με την ονομασία «Τσέκερς», χαρακτηρίζοντάς το ως τον «καλύτερο τρόπο να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας εδώ και στην Ευρώπη και να αποφευχθεί ένα φυσικό σύνορο μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας».

Η αβεβαιότητα σχετικά με την έκβαση των συνομιλιών έχει βάλει την Μέι στο επίκεντρο κριτικής, ακόμη και στο ίδιο της το κόμμα. Ορισμένοι εκ των πλέον επιφανών υποστηρικτών του Brexit, θεωρούν πως η στάση της δεν ήταν όσο σκληρή θα έπρεπε.

Εφικτός ακόμη ο συμβιβασμός για τον Τουσκ

Η παρέμβασή της Μέι προκάλεσε την άμεση αντίδραση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος σε ανακοίνωσή του επεσήμανε ότι είναι «πεπεισμένος πως εξακολουθεί να είναι εφικτός ένας συμβιβασμός, καλός για όλους».

«Για το καλό των διαπραγματεύσεων και από σεβασμό προς τις προσπάθειες της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι αποφασίσαμε να θεωρήσουμε το σχέδιο Τσέκερς ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», επέμεινε και εξήγησε ότι «η βρετανική θέση, πριν και στη διάρκεια της συνόδου στο Σάλτσμπουργκ, ήταν εκπληκτικά σκληρή και αδιάλλακτη».

Όμως, σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους, ο Τουσκ επεσήμανε ότι «κάνω αυτές τις δηλώσεις ως στενός φίλος της Βρετανίας και ειλικρινής θαυμαστής της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι».

Το Λονδίνο δεν θα παραδοθεί, τονίζει ο Βρετανός ΥΠΕΞ

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ, προχώρησε σε μία σκληρή τοποθέτηση επί τις Ένωσης καλώντας την να σταματήσει τις στείρες απορρίψεις των προτάσεων της Βρετανίας στις διαπραγματεύσεις.

Ακόμη προειδοποίησε, ότι η πεποίθηση πως το Λονδίνο θα παραδοθεί είναι λανθασμένη.

Ο Χαντ, που είχε ψηφίσει υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. στο δημοψήφισμα του 2016, επεσήμανε ότι οι πολίτες της χώρας του εμφανίζονται ολοένα και πιο ικανοποιημένοι να εγκαταλείψουν την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία.

«Αν η άποψη της Ε.Ε. είναι ότι αν λέει όχι σε κάθε πρόταση που υποβάλει το Ηνωμένο Βασίλειο, τελικά θα υποχωρήσουμε και θα καταλήξουμε είτε με μια επιλογή όπως αυτή της Νορβηγίας είτε θα μείνουμε στην ΕΕ, αν αυτή είναι η άποψή τους, τότε έχουν βαθιά παρανοήσει τον βρετανικό λαό», τόνισε ο Χαντ στο ραδιόφωνο του BBC.

«Μπορεί να είμαστε ευγενικοί, όμως έχουμε κόκκινη γραμμή. Άρα πρέπει να συνομιλήσουν μαζί μας με σοβαρότητα», υπογράμμισε.