Άντριου Μπράνσον: Ποιος είναι ο πάστορας που βρίσκεται στο επίκεντρο της κόντρας ΗΠΑ - Τουρκίας
Άντριου Μπράνσον. Η κράτηση του Αμερικανού πάστορα στην Τουρκία έχει προκαλέσει μεγάλη ένταση στις σχέσεις Ουάσιγκτον – Άγκυρας, με τις ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις στην άλλη πλευρά και την τουρκική λίρα να χάνει τεράστιο μέρος της αγοραστικής της αξίας.
Για την Τουρκία, ο Μπράνσον είναι ένας κατάσκοπος, ο οποίος προσπάθησε να ανατρέψει την κυβέρνηση στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως, είναι ο ένας αθώος, χριστιανός οικογενειάρχης, που κρατείται άδικα.
Ποιος είναι, όμως, ο Άντριου Μπράνσον και ποιες είναι οι κατηγορίες που του αποδίδονται;
Ένας ευαγγελικός πάστορας
Ο 50χρονος Μπράνσον κατάγεται από την Νότια Καρολίνα και είναι ένας ευαγγελικός πρεσβυτεριανός πάστορας. Εργαζόταν σε εκκλησία της Σμύρνης.
Ζει στην Τουρκία εδώ και περισσότερα από 23 χρόνια με τη σύζυγο και τα τρία παιδιά τους, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Νομικής και Δικαιοσύνης (ACLJ), μία οργάνωση που διοικείται από τον νομικό Τζέι Σεκούλοβ, έναν εκ των υπερασπιστών της άμεσης απελευθέρωσής του πάστορα.
Τον Οκτώβριο του 2016, αρκετούς μήνες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, ο Μπράνσον συνελήφθη και κατηγορήθηκε για σχέδιο ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης.
«Δεν θα πληρώσουμε τίποτα για τον όμηρο Μπράνσον» διαμηνύει ο Τραμπ
Αρκετούς μήνες αργότερα του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κατασκοπία και σύνδεση με τρομοκρατικές οργανώσεις. Οι κατηγορίες εναντίον του συμπεριλαμβάνουν, ακόμη, την υποστήριξη του παράνομου, για τους Τούρκους, Κουρδικού Εργατικού Κόμματος και του αυτοεξόριστου στην Πενσυλβάνια ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται από την Άγκυρα ως ο ενορχηστρωτής του πραξικοπήματος.
Αν καταδικαστεί, ο Μπράνσον είναι αντιμέτωπος με 35 χρόνια φυλάκισης. Το ACLJ τονίζει πως οι κατηγορίες εις βάρος του δεν στοιχειοθετούνται και καταγγέλλει πως διώκεται λόγω της πίστης του. Ο Αμερικανός πρέσβη στην Τουρκία, Τζον Μπας, τόνισε, επίσης, πως οι κατηγορίες δεν έχουν βάση.
«Φαίνεται πως κρατείται μόνο γιατί είναι Αμερικανός πολίτης, ο οποίος, ως θρησκευτικός άνθρωπος, είχε επαφές με μία ευρεία γκάμα ανθρώπων στη χώρα», είχε δηλώσει ο Μπας τον Οκτώβριο του 2017.
Καταδικάζουν την κράτησή του οι ΗΠΑ
«Δεν έχουμε δει ούτε μία αξιόπιστη απόδειξη εναντίον του κ. Μπράνσον και καλούμε τις τουρκικές Αρχές να λύσουν το ζήτημα άμεσα, με διαφανή και δίκαιο τρόπο», είχε τονίσει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο προ μηνών.
Ο ίδιος ο Αμερικάνος πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, είχε καταδικάσει από την αρχή της θητείας του την κράτηση του Μπράνσον και σε διάφορες περιπτώσεις είχε τονίσει πως «δεν υπάρχει λόγος δίωξής του».
«Τον λένε κατάσκοπο, αλλά εγώ είμαι περισσότερο κατάσκοπός από εκείνον. Ελπίζω να τον αφήσουν να επιστρέψει σπίτι του, στην όμορφη οικογένειά του, εκεί που ανήκει», είχε αναφέρει, μέσω twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Είναι τεράστια ντροπή το γεγονός το ότι η Τουρκία δεν θα απελευθερώσει τον Αμερικανό πάστορα, Άντριου Μπράνσον, από την φυλακή. Κρατείται όμηρος εδώ και πολύ καιρό», έγραψε ο Τραμπ στο ίδιο μέσο προ μηνός, ενώ χθες (16/8/18) επανέλαβε τον χαρακτηρισμό «όμηρος», προειδοποιώντας την Άγκυρα με νέες κυρώσεις.
Πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων
Παρότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει τονίσει πως ο Μπράνσον «δεν είναι όμηρος», έχει κάνει σχόλια που δείχνουν πως στοχεύει σε μία ανταλλαγή κρατουμένων.
Τον περασμένο Μάιο ο Τούρκος πρόεδρος διερωτήθηκε γιατί οι ΗΠΑ ζητούν την απελευθέρωση του Μπράνσον, την ώρα που αρνούνται να εκδώσουν τον Φετουλάχ Γκιουλέν;
«Ο Γκιουλέν υποκρύπτεται εκεί. Και δεν έχει καταδικαστεί. Δεν είναι καν υπό κράτηση», τόνισε ο Ερντογάν, συμπληρώνοντας: «Απαιτούμε την έκδοσή του, αλλά δεν τον εκδίδουν. Αλλά υπάρχει και ο πάστορας Μπράνσον εδώ, ο οποίος διώκεται – φέρεται να συνδέεται με τρομοκρατικές οργανώσεις. Και τον ζητάτε;»
«Επιστρέψτε μας τον πάστορα», μας λένε, είπε ο Τούρκος πρόεδρος. «Ναι, αλλά έχετε και εσείς έναν πάστορα. Δώστε μας εκείνον και θα σας δώσουμε τον Μπράνσον».
Με πληροφορίες από: Who is Andrew Brunson, the detained pastor central to the US-Turkey dispute?, by Eric Levenson, CNN