ΚΟΣΜΟΣ

Το σπάνιο μπλε διαμάντι μπορεί να αποτελεί το πιο «βαθύ» μυστικό της Γης

Το σπάνιο μπλε διαμάντι μπορεί να αποτελεί το πιο «βαθύ» μυστικό της Γης
CNN International

Το «Διαμάντι της Ελπίδας», ένα από τα πιο σπάνια μπλε διαμάντια στον κόσμο, κρύβει μια περίπλοκη -γεωλογική- ιστορία.

Το "Hope Diamond" πέρασε μέσα στους αιώνες από τα χέρια μοναρχών, κληρονόμων, τραπεζιτών και ληστών, για να καταλήξει σε μουσείο της Ουάσινγκτον.

Η γεωλογική ιστορία των μπλε διαμαντιών είναι ακόμα πιο περίπλοκη, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα και εξετάζει αυτά τα εξαιρετικά σπάνια και πολύτιμα πετράδια, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Επιστήμονες ανέλυσαν 46 μπλε διαμάντια, μεταξύ των οποίων ένα από τη Νότια Αφρική το οποίο πουλήθηκε για 21,4 εκατομμύρια ευρώ το 2016 και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μπορούν να σχηματιστούν σε βάθη που ξεπερνούν τα 660 χιλιόμετρα, φτάνοντας σε ένα σημείο της Γης που ονομάζεται «κάτω μανδύας». Μικροσκοπικά θραύσματα ορυκτών που είναι παγιδευμένα μέσα τους, παρέχουν πληροφορίες για τον τόπο «γέννησης» των διαμαντιών.

Τα μπλε διαμάντια αποτελούν μόλις το 0,02% των διαμαντιών που εξορύσσονται αλλά σε αυτά περιλαμβάνονται μερικά από τα πιο διάσημα κοσμήματα του κόσμου.

Τα διαμάντια αποτελούν την κρυσταλλική μορφή του καθαρού άνθρακα και σχηματίζονται κάτω από πολύ μεγάλη θερμοκρασία και πίεση. Τα μπλε διαμάντια αποκρυσταλλώνονται δίπλα σε μεταλλικά στοιχεία που περιέχουν νερό και τα οποία ήταν κάποτε μέρος του βυθού της θάλασσας αλλά ωθήθηκαν σε πολύ μεγάλα βάθη κατά τη μετακίνηση των τεκτονικών πλακών της γης, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι αυτά τα διαμάντια παίρνουν το μπλε χρώμα τους από το στοιχείο «βόριο». Η νέα αυτή έρευνα παρείχε αποδείξεις ότι το βόριο υπήρχε κάποτε στο νερό των ωκεανών και ενσωματώθηκε στον πυθμένα τους.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που κάποιος έχει στα χέρια του αποδείξεις για το πώς σχηματίζονται τα μπλε διαμάντια. Πριν από αυτή την έρευνα δεν είχαμε ιδέα πώς σχηματίζονται, σε τι είδους ξενιστή-βράχο διαμορφώνονται ή από που παίρνουν το βόριο», αναφέρει ο Evan Smith του Gemological Institute of America, ο οποίος και ηγήθηκε της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature".

Το 99% όλων των διαμαντιών, σχηματίζονται στα περίπου 150-200 χλμ. μέσα στη Γη, πολύ πιο ρηχά από τα μπλε.

Εκτός από το «Διαμάντι της Ελπίδας», που εκτίθεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας «Smithsonian», διάσημο είναι και το "Oppenheimer Blue", το οποίο πουλήθηκε το 2016 για 49,2 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που ήταν τότε το υψηλότερο που είχε δοθεί ποτέ σε δημοπρασία, για οποιοδήποτε κόσμημα.