ΚΟΣΜΟΣ

Στην αντεπίθεση ο Τραμπ εν μέσω σφοδρών επικρίσεων

Στην αντεπίθεση ο Τραμπ εν μέσω σφοδρών επικρίσεων
REUTERS/Grigory Dukor

Στην αντεπίθεση πέρασε ο, πανταχόθεν βαλλόμενος, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατακεραυνώνει όσους τον επικρίνουν τόσο για την παρουσία του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ όσο και για τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν και τη μεταξύ τους ατζέντα.

Η δήλωσή του πως δεν βρίσκει το λόγο εμπλοκής των Ρώσων στις εκλογές του 2016 τις οποίες και κέρδισε - δήλωση με την οποία άφηνε εκτεθειμένες τις μυστικές υπηρεσίες της ίδιας της χώρας του - εξόργισε όχι μόνο την αμερικανική κοινή γνώμη και την αμερικανική αντιπολίτευση αλλά και μερίδα των υποστηρικτών και του ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Με ένα tweet του, ο ίδιος διεκδικούσε εύσημα για το ότι «εξασφάλισε καλύτερη χρηματοδότηση» για την αμυντική δαπάνη – κάτι που αμφισβητείται από τους εταίρους του ΝΑΤΟ: «Ενώ είχα μία εκπληκτική σύνοδο με το ΝΑΤΟ, συγκεντρώνοντας τεράστια ποσά, είχα και μία ακόμα καλύτερη συνάντηση με το Βλαντιμίρ Πούτιν. Δυστυχώς, αυτό δεν μεταδόθηκε έτσι – τα Fake News έχουν ξεφύγει…», έγραψε χαρακτηριστικά.

Πέραν, ωστόσο, του πιθανού ρωσικού «δακτύλου» στις αμερικανικές εκλογές, ο πρόεδρος δέχτηκε επικρίσεις για την ατζέντα της συνάντησης με τον Πούτιν, καθώς δεν υπήρξε τοποθέτηση, όπως αναμενόταν σε μία σειρά θεμάτων, όπως ο συριακός εμφύλιος, η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, οι μυστήριες δηλητηριάσεις πρώην Ρώσων πρακτόρων στη Βρετανία, ζητήματα στα οποία οι θέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας απέχουν έτη φωτός.

Πριν από λίγο, πάντως, κατά την ενημέρωση των βουλευτών στο Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Τραμπ επανέλαβε πως δεν βλέπει το λόγο για ανάμειξη των Ρώσων στις αμερικανικές εκλογές ενώ υπεραμύνθηκε της στάσης του, λέγοντας πως, ενώ οι διμερείς σχέσεις βρίσκονταν στο χειρότερο σημείο, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Πούτιν βελτιώθηκαν σημαντικά.

Έντονες αντιδράσεις στις ΗΠΑ για τη στάση του Τραμπ

Ο ίδιος επαναβεβαίωσε την εμπιστοσύνη του στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ενώ διαβεβαίωσε τους βουλευτές πως, σε αντίθεση με ό,τι κυκλοφόρησε, τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν πολλά, από ζητήματα ασφαλείας του Ισραήλ και τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή έως τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν και τη μείωση των πυρηνικών όπλων, παγκοσμίως.

Πώς υποδέχτηκαν οι Ρεπουμπλικανοί τις εξελίξεις

Μέχρι στιγμής, οι Ρεπουμπλικανοί εμφανίζονταν από διχασμένοι έως επιφυλακτικοί στη δημόσια κριτική απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ. Οι τελευταίες εξελίξεις, ωστόσο, ανάγκασαν έως και τους μετριοπαθείς να τοποθετηθούν.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πωλ Ράιαν τόνισε πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία περί της ρωσικής εμπλοκής στις αμερικανικές εκλογές και πως «ο κ.Πούτιν δεν μοιράζεται τις αξίες μας».

Σε αυστηρότερο ύφος ο γερουσιαστής υψηλού κύρους Τζον Μακέιν, χαρακτήρισε «μία από τις πιο ντροπιαστικές εμφανίσεις Αμερικανού προέδρου».

Όπως, πάντως, σημειώνουν οι αναλυτές, παρά το σοκ και την έντονη δυσφορία, η αντίδραση των Ρεπουμπλικανών ήρθε με μεμονωμένες δηλώσεις κυρίως προβεβλημένων στελεχών αλλά χωρίς συντονισμένο σχέδιο δράσης που θα «τιμωρεί» ή θα επαναφέρει στην τάξη τον πρόεδρο.

«Κάποιες δηλώσεις από τους Ρεπουμπλικανούς είναι εντάξει. Όμως, το θεμελιώδες ερώτημα είναι αν τα μέλη του Κογκρέσου χρησιμοποιήσουν ή όχι την συνταγματική εξουσία τους ώστε να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν όλο αυτό», επισημαίνει ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Μπράιν Σατς.

Σήμερα, το συντηρητικό περιοδικό Weekly Standard καλούσε τους Ρεπουμπλικανούς να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά του προέδρου.

«Αντιλαμβανόμαστε πως αυτού του είδους το μέτρο είναι κατά βάση συμβολικό. Όμως, οι συμβολισμοί έχουν σημασία. Δεν θα ήταν ήσσονος σημασίας να δηλώσουν οι Ρεπουμπλικανοί του Κογκρέσου, με επίσημο τρόπο, πως ένας πρόεδρος που παραχαϊδεύει και υπερασπίζεται έναν αντιαμερικανό ολιγάρχη δεν αξίζει της στήριξής τους», γράφουν χαρακτηριστικά οι συντάκτες.

Ο Ομπάμα ξανά στο προσκήνιο

Στην πιο «ηχηρή» εμφάνισή του μετά την αποχώρησή του από το Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Ομπάμα πραγματοποίησε έμμεση, πλην στοχευμένη επίθεση κατά του διαδόχου του, κατά τη διάρκεια μιας φλογερής ομιλίας στο Γιοχάνεσμπουργκ, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Νέλσον Μαντέλα.

Παρότι ο τέως πρόεδρος δεν κατονόμασε τον Τραμπ, τον «φωτογράφιζε» στην ομιλία του επικαλούμενος τα έργα και τις ημέρες αλλοτινών προέδρων και καλώντας τους πολίτες να «κρατήσουν ζωντανές τις ιδέες του Μαντέλα, συμπεριλαμβανομένης της δημοκρατίας, της πολυπολιτισμικότητας, της ανεκτικότητας».

Ο Ομπάμα τόνισε πως οι καιροί σήμερα είναι «περίεργοι και αβέβαιοι», προσθέτοντας πως «κάθε μέρα η ειδησεογραφία φέρνει περισσότερα θυελλώδη και προκλητικά πρωτοσέλιδα… Βλέπουμε το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου να απειλείται με επιστροφή σε πιο επικίνδυνους και άγριους τρόπους διακυβέρνησης».

Κατακεραύνωσε τους πολιτικούς που ωθούν σε «πολιτικές φόβου, μνησικακίας και περιορισμού», επιτιθέμενος στην «πολιτική των ισχυρών» και «όσων μέσω της εξουσίας επιχειρούν να υποβαθμίσουν κάθε θεσμό που δίνει νόημα στη δημοκρατία».