ΚΟΣΜΟΣ

Μετά τις ευρωεκλογές οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Αλβανία και πΓΔΜ

Μετά τις ευρωεκλογές οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Αλβανία και πΓΔΜ
Reuters

Σε συμφωνία για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την πΓΔΜ τον Ιούνιο του 2019 κατέληξαν τελικώς οι Ευρωπαίοι, μετά από τις ενστάσεις της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Δανίας.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει ότι οι ενταξιακές συζητήσεις θα ξεκινήσουν σε έναν χρόνο από τώρα, σε περίπτωση, φυσικά, που οι δύο αυτές χώρες καταφέρουν να εκπληρώσουν ορισμένους όρους.

Σε περίπτωση που οι δύο χώρες συνεχίσουν να κάνουν προόδους, τότε ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν μετά τις ευρωεκλογές του 2019. Οι Ευρωπαίοι έχουν εκφράσει ανησυχία για φαινόμενα διαφθοράς και οργανωμένου εγκλήματος, κυρίως στην Αλβανία.

Διπλωματική πηγή δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων για το ονοματολογικό βοήθησε να καμφθούν οι αντιστάσεις των πιο επιφυλακτικών κρατών-μελών.

Σε λεπτό σχοινί οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Αλβανίας-πΓΔΜ

Παρόλα αυτά, το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί στο δημοψήφισμα πριν ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ή η χώρα δεχτεί πρόταση από το ΝΑΤΟ να ενταχθεί στη Συμμαχία.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας και προεδρεύουσα του Συμβουλίου Εκατερίνα Ζαχαρίεβα μίλησε για ένα «τεράστιο βήμα».

«Η σημερινή απόφαση είναι καλή για την Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια, γιατί ενισχύει την εμπιστοσύνη στην ΕΕ και δείχνει ότι πραγματοποιούμε τις υποσχέσεις μας» δήλωσε η ίδια, σημειώνοντας ότι η απόφαση ήταν δύσκολη και χρειάστηκε πάνω από δέκα ώρες συζήτησης. Όπως είπε, τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σε ένα «σαφές χρονοδιάγραμμα», το οποίο δίνει τη δυνατότητα στις χώρες αυτές να παραμείνουν προσηλωμένες στις μεταρρυθμίσεις.

Ζάεφ προς Ευρωπαίους ηγέτες: Στηρίξτε την ένταξη της χώρας μου

«Σήμερα έγινε η αρχή, θα ακολουθήσει η διαδικασία» ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, επισημαίνοντας ότι οι προϋποθέσεις συνεχίζουν να σχετίζονται με το κράτος δικαίου, το δικαστικό σύστημα, τη διοικητική μεταρρύθμιση και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, ειδικά για την Αλβανία.

Ως «εξαιρετικό αποτέλεσμα» στη βάση μιας «ρεαλιστικής προσέγγισης» χαρακτήρισε τη σημερινή απόφαση από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά την Τουρκία, η Ε. Ζαχαρίεβα ανέφερε ότι παρ' όλο που το Συμβούλιο δεν ήταν σε θέση να μιλήσει για άνοιγμα νέων κεφαλαίων, η Τουρκία παραμένει υποψήφια προς ένταξη χώρα και «βασικός εταίρος» σε πολλούς τομείς.