ΚΟΣΜΟΣ

Το προσφυγικό διχάζει ξανά την Ευρώπη: Οι προσδοκίες και τα «αγκάθια» της επικείμενης συνόδου

Το προσφυγικό διχάζει ξανά την Ευρώπη: Οι προσδοκίες και τα «αγκάθια» της επικείμενης συνόδου
EPA/GEORGI LICOVSKI

Στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας έχει επιστρέψει στο προσφυγικό ζήτημα το τελευταίο διάστημα, με κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εκφράζουν διαφωνίες για τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος και την Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ να δέχεται ισχυρότατες πιέσεις από το εσωτερικό της χώρας της.

Στο επίκεντρο της διαφωνίας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών κρύβεται η αντιπαράθεση για το ποιες χώρες πρέπει να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που φτάνουν στην Ευρώπη -συνήθως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία- και πόσο καιρό θα πρέπει φιλοξενούνται.

Την Κυριακή έχει προγραμματιστεί μια έκτακτη μίνι σύνοδος, στην οποία εκλήθησαν θα συμμετάσχουν οι χώρες που πλήττονται περισσότερο από την προσφυγική κρίση.

Στο διαπραγματευτικό «τραπέζι» αναμένεται να πέσουν και οι τελευταίες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό. Σύμφωνα με το προσχέδιο που είδε το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει τη δημιουργία κέντρων κράτησης μεταναστών στην Αφρική, ώστε η επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου να γίνεται πριν ακόμη ξεκινήσει το ταξίδι στην Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους την περασμένη εβδομάδα, Μακρόν και Μέρκελ μίλησαν για μια ευρωπαϊκή μεταναστευτική αρχή αλλά και την ενίσχυση της Frontex.

Ιδιαίτερα δύσκολη αναμένεται να είναι και η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα τέλη Ιουνίου, που θα αφιερωθεί σε μεγάλο βαθμό στο μεταναστευτικό.

Και αυτό, κυρίως επειδή οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης έχουν αποφασίσει να «μποϊκοτάρουν» την αυριανή μίνι Σύνοδο.

Αυτό δήλωσε και ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Μπενζαμέν Γκριβό, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Europe 1 νωρίτερα σήμερα.

Όπως είπε ο ίδιος, οι προτάσεις Μέρκελ και Μακρόν θα βρίσκονται «προφανώς στο μενού των συζητήσεων αυτό το Σαββατοκύριακο αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής την προσεχή εβδομάδα, το οποίο θα είναι δύσκολο. Δεν θα πρέπει να λέμε ψέματα στους συμπολίτες μας».

Η Μέρκελ αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση

Σε δηλώσεις της χτες, η Μέρκελ απέκλεισε το ενδεχόμενο να μπορέσει να υπάρξει μια «ευρωπαϊκή λύση» για το μεταναστευτικό στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 28 και 29 Ιουνίου.

Μια τέτοια συμφωνία, όμως, είναι απαραίτητη για το Βερολίνο, καθώς από αυτήν εξαρτάται η πολιτική της επιβίωση.

«Προς το παρόν υπάρχουν θέσεις που απέχουν πολύ από μια προσέγγιση», παρατήρησε ο Γκριβό, εκφράζοντας τη λύπη του για το μποϊκοτάζ από την πλευρά των χωρών της ομάδας του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχική Δημοκρατία και Σλοβακία).

Οι τέσσερις αυτές χώρες που τάσσονται υπέρ μιας σκληρής γραμμής στη μετανάστευση, απέκλεισαν την Πέμπτη μια συμμετοχή τους στην ευρωπαϊκή μίνι σύνοδο κορυφής αύριο στις Βρυξέλλες, καθιστώντας υποθετική την επεξεργασία μιας συναίνεσης όπως επιθυμούν κυρίως η Γερμανία και η Γαλλία.

Σύμφωνα με ένα προσωρινό έγγραφο εργασίας που εξασφάλισε το AFP, οι μετέχοντες στην σύνοδο προβλέπουν την υλοποίηση ενός «αποτελεσματικού μηχανισμού αλληλεγγύης» με υποχρεωτικές ποσοστώσεις κατανομής μεταναστών μεταξύ των χωρών μελών, το οποίο αποτελεί κόκκινο πανί για τις χώρες της ομάδας του Βίσεγκραντ.

«Οι χώρες της ομάδας του Βίσεγκραντ, οι οποίες έχουν επωφεληθεί από την ΕΕ, οικονομικά (...) και αυτό είναι απολύτως θεμιτό, δεν μπορεί να επωφελούνται από τα προνόμια χωρίς να σέβονται τις θεμελιώδεις αξίες» σημείωσε ο Γκριβό.

«Γνωρίσαμε χρηματοπιστωτικές κρίσεις, αυτή του 2008 άφησε προφανώς ανεξίτηλα ίχνη (...) σε αυτό το ζήτημα αντιμετωπίζουμε μια κρίση των αξιών μας, των θεμελίων μας», πρόσθεσε, απορρίπτοντας τις κατηγορίες για την υποδοχή ανεπαρκούς αριθμού μεταναστών από τη Γαλλία.

«Πέρυσι είχαμε 100.000 αιτήματα χορήγησης ασύλου και έγιναν δεκτά 32.000», σημείωσε, τονίζοντας ότι «η Γαλλία κάνει το χρέος της», ακολουθώντας μια δύσκολη γραμμή «ανθρωπιάς» και «σθεναρότητας».

Κέντρα φιλοξενίας στην Αλβανία;

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη αρχίσει να συζητά το ενδεχόμενο δημιουργίας κέντρων φιλοξενίας στην Αλβανία. Ο Αυστριακός κυβερνητικός εκπρόσωπος Peter Launsky-Tieffenthal είπε στο γερμανικό δίκτυο ότι οι διαπραγματεύσεις επί του ζητήματος έχουν ήδη ξεκινήσει και πως η Αλβανία είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο αυτό.

«Μετά τη διάσωσή τους, το ταξίδι των μεταναστών θα σταματάει και θα τους φροντίζουμε έξω από τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μετά να επιστρέφουν στις χώρες προέλευσής τους το συντομότερο δυνατό» είπε ο εν λόγω αξιωματούχος στη DW, μέσω email.

Παρά τις δηλώσεις του Αυστριακού, όμως, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, Endri Fuga, ισχυρίστηκε ότι δεν έχουν ξεκινήσει τέτοιου είδους συζητήσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Αλβανού υπουργού Εσωτερικών, Fatmir Xhafaj, που είπε ότι η χώρα του δεν συζητά το ενδεχόμενο αυτό.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση της χώρας κατηγορεί την κυβέρνηση ότι θέλει να ανοίξει κέντρα φιλοξενίας μεταναστών για να επιταχύνει την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας.