ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Καυστικά σχόλια του Αττάλ για τη στάση της Ιταλίας απέναντι στο Aquarius

Γαλλία: Καυστικά σχόλια του Αττάλ για τη στάση της Ιταλίας απέναντι στο Aquarius
REUTERS/Tony Gentile

Με καυστικό τρόπο σχολίασε την στάση της ιταλικής κυβέρνησης απέναντι στο πλοίο Aquarius ο Γκαμπριέλ Αττάλ, εκπρόσωπος του κόμματος En Marche του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν

«Η στάση της Ιταλίας είναι εμετική», τόνισε ο Αττάλ, προσθέτοντας, όμως, ότι και η Γαλλία αναζητά νέες λύσεις για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Το Aquarius μεταφέρει 629 πρόσφυγες και έχει προκαλέσει εντάσεις στη νότια Ευρώπη αφού η Ιταλία και η Μάλτα αρνήθηκαν να δεχτούν τους μετανάστες. Τελικά η νέα κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότιθα δεχτεί το πλοίο.

Μετά από διαπραγματεύσεις, αποφασίστηκε ότι το Aquarius θα πλέυσει προς το λιμάνι της Βαλένθια με τη συνοδεία ενός ιταλικού πολεμικού πλοίου και ενός πλοίου της ιταλικής ακτοφυλακής. Καθώς όμως το ταξίδι έχει διάρκεια μερικών ημερών, ο πρόεδρος Μακρόν κατηγορεί την Ιταλία ότι παίζει "πολιτικά παιχνίδια" την ώρα που διακινδυνεύονται ανθρώπινες ζωές.

Η νεοεκλεχθείσα κυβέρνηση της Ιταλίας έχει υιοθετήσει μία εξαιρετικά αυστηρή στάση στο θέμα της μετανάστευσης και θεωρεί ότι η εξελίξεις με το Aquarius είναι μία σημαντική νίκη για την κυβέρνηση της Ιταλίας. Ο υπουργός εσωτερικών Ματτέο Σαλβίνι είχε δηλώσει σε ανάρτηση στο Facebook την Δευτέρα ότι «το να σώσουμε ανθρώπινες ζωές είναι καθήκον μας, αλλά το να μετατρέψουμε την Ιταλία σε ένα γιγάντιο προσφυγικό καταυλισμό δεν είναι».

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στο όλο θέμα, τονίζοντας ότι η στάση της Ιταλίας «περιέχει μια μορφή κυνισμού και ανευθυνότητας», όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Λουίτζι Ντι Μάιο (ο οποίος είναι και αρχηγός των Πέντε Αστέρων), απάντησε στις δηλώσεις αυτές σχεδόν μονολεκτικά: «κοίτα ποιος μιλά, η Γαλλία». Πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η γαλλική αστυνομία απωθεί συστηματικά παράτυπους μετανάστες, στέλνοντάς τους πίσω στην Ιταλία, ακόμη και όταν πρόκειται για γυναίκες που κυοφορούν.

Η γαλλική κυβέρνηση αντιτάχθηκε στην τοπική κυβέρνηση της Κορσικής η οποία είχε επίσης δεχτεί να υποδεχτεί το Aquarius. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών της Γαλλίας, ο διεθνής ναυτικός νόμος ορίζει ότι το πλοίο είναι ευθύνη οποιασδήποτε χώρας είναι πλησιέστερη σε αυτό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τονίζει ο ίδιος, η χώρα αυτή δεν ήταν η Γαλλία αλλά η Ιταλία ή η Μάλτα.

Το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, παράλληλα, έκανε γνωστό ότι ο υπουργός Εσωτερικών Ματτέο Σαλβίνι και ο Γερμανός ομόλογός του Χόρστ Ζεεχόφερ, «είχαν μια μακρά συνομιλία, σε πολύ φιλικό κλίμα» και ότι οι δυο κυβερνήσεις «θα παρουσιάσουν μια κοινή πρόταση για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Από την Ισπανία, τέλος, όπου αναμένεται να φτάσουν, σε τέσσερις ημέρες, οι μετανάστες και πρόσφυγες του πλοίου Aquarius, η νέα υπουργός Δικαιοσύνης Ντολόρες Ντελγάδο, προειδοποιεί την Ιταλία ότι «μπορεί να προκύψουν διεθνείς ποινικές ευθύνες, για παραβίαση των συνθηκών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».