Ιβάνοφ: Προσωπική η συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ, δεν συμφωνώ με το erga omnes
«Η όλη διαδικασία μοιάζει με προσωπική συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Ζάεφ και του κ. Τσίπρα, η οποία δεν έχει προσφέρει μια εθνική συναίνεση στη “Μακεδονία”. Η θέση μου είναι ότι δεν αποδέχομαι μία λύση στο ζήτημα του ονόματος για συνολική χρήση ή “έναντι όλων”». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της πΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, μετά την συνάντησή του με τον με τον Σκοπιανό ΥΠΕΞ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή του στη χρήση μιας νέας ονομασίας erga omnes.
Ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας ενημερώθηκε από τον κ. Ντιμιτρόφ, λεπτομερώς για τις συζητήσεις που είχαν σε Νέα Υόρκη και Βρυξέλλες ο ΥΠΕΞ της χώρας και ο Νίκος Κοτζιάς.
Σημειώνεται πως χτες, Τετάρτη, ο Γκιόργκι Ιβάνοφ επανέλαβε πως δεν αποδέχεται το erga omnes. «Είναι θέμα αρχών και βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση με τις θέσεις όλων των προηγουμένων προέδρων της χώρας», ανέφερε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείου του.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας στο κοινοβούλιο των Σκοπίων, τόνισε πως θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση για το όνομα μέχρι τα τέλη Ιουνίου, οπότε και είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφης της ΕΕ.
«Είναι μεγάλες οι πιθανότητες να βρεθεί λύση σε ένα ζήτημα που διαρκεί 25 χρόνια», είπε ο Ζόραν Ζάεφ, ωστόσο δεν έδωσε απάντηση για το αν η αποδοχή του erga omnes θα ισχύσει για οποιαδήποτε άλλη πρόταση ονόματος πέραν του «Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας», ζήτημα που έθεσε στη Βουλή βουλευτής του εθνικιστικού VMRO-DPMNE, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης.
Η βουλευτής Κουζμανόφσκα απηύθυνε στον πρωθυπουργό το ερώτημα για ποιο λόγο απορρίφθηκε το «Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας», για να λάβει την απάντηση:
Για να ανακοινώσουμε τη "Μακεδονία του Ίλιντεν", συμφωνήσαμε με τον κ. Τσίπρα να συζητήσουμε την πρόταση στις χώρες μας. Κατά τη συνάντησή μας στη Σόφια, ήμουν πεπεισμένος ότι υπήρχε ελπίδα να περάσει το όνομα, αλλά η ελληνική πλευρά, απέρριψε την πρόταση, όπως άλλωστε και η αντιπολίτευση εδώ.
Επανέλαβε δε ότι η λύση στο ονοματολογικό «εγγυάται την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και το μέλλον της χώρας».