Που συγκλίνει το FBI: Μοναχικοί λύκοι οι δράστες, τρομοκρατική η ενέργεια
Για τρομοκρατική ενέργεια κάνει λόγο πλέον το FBI αναφορικά με το μακελειό στο Σαν Μπερναρντίνιο της Καλιφόρνια υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι δυο δράστες πιθανότατα έδρασαν αυτόνομα και δεν υποκινούνταν ευθέως από μεγαλύτερη τρομοκρατική οργάνωση όπως το ISIS ή η Αλ Κάιντα.
"Βάσει των πληροφοριών και των γεγονότων όπως τα αντιλαμβανόμαστε, ερευνούμε πλέον αυτές τις φρικτές πράξεις υποθέτοντας ότι επρόκειτο για μια τρομοκρατική ενέργεια", επισήμανε ο υποδιευθυντής του γραφείου του FBI στο Λος Άντζελες, Ντέιβιντ Μπάουντιτς.
Νωρίτερα ο διευθυντής του FBI είχε ξεκαθαρίζει ότι οι ερευνητές δεν έχουν βρει αποδείξεις που να αποδεικνύουν πως οι φερόμενοι δράστες της σφαγής στο Σαν Μπερναντίνο ήταν μέλη μιας οργάνωσης, "μεγαλύτερης ομάδας, ή ομάδας, μέρος ενός πυρήνα".
Ωστόσο, οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας στον απόηχο του μακελειού, φέρνουν στο προσκήνιο το ενδεχόμενο ο ένας εκ των φερόμενων δύο δραστών να είχε κάποιου είδους επαφή με τζιχαντιστές.
Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Los Angeles Times, ο 28χρονος Φαρούκ φέρεται να είχε επαφές με μέλη δύο τουλάχιστον οργανώσεων, ανάμεσα τους το Μέτωπο αλ Νούσρα, παρακλάδι της αλ Κάιντα στη Συρία αλλά και της αλ Σαμπάχ στην Σομαλία. Παρέμενε ωστόσο ασαφές το είδος της επικοινωνίας που είχε ή με ποιον επικοινωνούσε.
Αλλά και η γυναίκα του Φαρούκ, Τασφίν Μαλίκ, που σκόρπισε το θάνατο στο κέντρο υγείας του Σαν Μπερναρντίνιο -και της οποίας η φωτογραφία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα- είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο δήλωση με την οποία ορκιζόταν πίστη στον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους.
Ο συνήγορος πάντως της οικογένειας Φαρούκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τόνισε ότι "πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθεί η έρευνα για να βγάλουμε συμπεράσματα" σημειώνοντας ότι "το γεγονός ότι η Μαλίκ έκανε like σε κάτι στο Facebook δεν σημαίνει τίποτα από μόνο του".
Το ίδιο το Facebook πάντως κατέβασε τον λογαριασμό της φερόμενης ως μακελάρισσας της Καλιφόρνια, για παραβίαση των στάνταρ της κοινότητας που απαγορεύουν την επιδοκιμασία ή την προώθηση «πράξεων τρομοκρατίας», σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας πληροφορικής, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Τον εξτρεμιστικό χαρακτήρα των κινήτρων των δραστών, πάντως, ενισχύει η πληροφορία ότι ο Νικόλας Θαλασσινός, ο Έλληνας που συγκαταλέγεται στους 14 νεκρούς του μακελειού και ο οποίος ήταν συνάδελφος με τον Σαγιέντ συζητούσε μαζί του για τη θρησκεία -σύμφωνα με την Daily Mail και την πολιτική ενώ γυναίκα συνάδελφός τους θυμάται περίπτωση κατά την οποία είχαν διαπληκτιστεί.