ΚΟΣΜΟΣ

Με αντίποινα προειδοποιεί η Τουρκία στο αμερικανικό «μπλόκο» των F-35

Με αντίποινα προειδοποιεί η Τουρκία στο αμερικανικό «μπλόκο» των F-35
EPA/ROMAN PILIPEY

Περαιτέρω ένταση στις ήδη οξυμένες σχέσεις Ουάσινγκτον και Άγκυρας εκτιμάται ότι θα προκαλέσει το σχέδιο του νέου αμερικανικού αμυντικού προϋπολογισμού, το οποίο περιλαμβάνει μέτρα για την προσωρινή αναστολή πωλήσεων οπλικών συστημάτων στην Τουρκία.

Αν και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, Τουρκία και Ηνωμένες Πολιτείες δεν διατηρούν και τις καλύτερες σχέσεις τελευταία, με την Άγκυρα, που σημειωτέων στήριξε τον αγώνα των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, να εμφανίζεται οργισμένη με τη στήριξη που παρέχει η Ουάσινγκτον στους Κούρδους μαχητές και την Ουάσινγκτον να ζητά την άμεση απελευθέρωση του πάστορα Άντριου Μπράνσον και όλων των Αμερικανών που κρατούνται σε τουρκικές φυλακές.

Το σχέδιο αμυντικού προϋπολογισμού (NDAA), ύψους 717 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που περιλαμβάνει κυρίως μέτρα κατά της Ρωσίας και της Κίνας αλλά και το μέτρο που αφορά την πώληση όπλων στην Τουρκία, προκάλεσε ήδη μια πρώτη αντίδραση από την Άγκυρα, η οποία επιφυλάσσεται να απαντήσει με αντίποινα σε περίπτωση που υιοθετηθεί το επίμαχο νομοσχέδιο.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «λανθασμένη και παράλογη» την πρόταση Αμερικανών βουλευτών να επιβληθούν κυρώσεις στον αμυντικό τομέα της χώρας, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να προειδοποιεί από τη συχνότητα του CNN Turk πως η προσέγγιση των ΗΠΑ στο θέμα αυτό δεν αρμόζει σε συμμαχικές χώρες και ότι η Άγκυρα θα προχωρήσει σε αντίποινα, εφόσον διακοπούν οι πωλήσεις αμυντικών συστημάτων.

«Σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλουν κυρώσεις σε μας ή κάνουν κάποιο τέτοιο βήμα, θα αντιδράσουμε οπωσδήποτε. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να εγκαταλειφθεί αυτό το αμερικανικό σχέδιο», είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Η Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων πρόκειται να συζητήσει την επόμενη εβδομάδα το NDAA το οποίο ορίζει το ύψος των αμυντικών δαπανών και το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα αυτά. Η Επιτροπή δεν έχει δώσει το νομοσχέδιο στη δημοσιότητα, όμως τόσο οι Ρεπουμπλικανοί, που πλειοψηφούν σε αυτήν, όσο και οι Δημοκρατικοί, παρουσίασαν ορισμένα από τα βασικά στοιχεία του.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, με το νομοσχέδιο ζητείται από το Πεντάγωνο να παρουσιάσει μια έκθεση για τη σχέση της Ουάσινγκτον με την Τουρκία και να ανασταλεί η πώληση σημαντικών αμυντικών συστημάτων μέχρι να ολοκληρωθεί η έκθεση αυτή.

Το προτεινόμενο σχέδιο (NDAA), απέχει πολύ ακόμη από το να γίνει νόμος των ΗΠΑ και η τελική μορφή του θα προκύψει κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των εκπροσώπων της Βουλής και της Γερουσίας που θα συζητήσουν τις διαφορετικές εκδοχές του κειμένου που θα εγκριθούν από τα δύο σώματα του Κογκρέσου αργότερα φέτος.

Η Τουρκία σχεδιάζει να αγοράσει περισσότερα από 100 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-35, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ουάσινγκτον για την αγορά πυραύλων τύπου Patriot.

s400


Πηγή: RIA Novosti via REUTERS/φωτογραφία αρχείου

Παράλληλα με τις… αμερικανικές αγορές της, η Άγκυρα υπέγραψε τον περασμένο Δεκέμβριο μια συμφωνία με την Ρωσία για την αγορά συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την άμυνά της υπό τον φόβο των απειλών από Κούρδους και μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και δεδομένης της έντασης στα σύνορά της με τη Συρία και το Ιράκ.

Ωστόσο η κίνησή της να συνάψει συμφωνία με τη Ρωσία για τοyς S-400 προκάλεσε εκνευρισμό στους συμμάχους της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ, με αξιωματούχους του Συμφώνου να προειδοποιούν για συνέπειες.

Ο Τσαβούσογλου πάντως απέρριψε τις προειδοποιήσεις, λέγοντας πως οι σχέσεις και οι συμφωνίες της Τουρκίας με τη Ρωσία δεν αποτελούν εναλλακτική λύση ως προς τις σχέσεις της Άγκυρας με τη Δύση, και παράλληλα κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι επιχειρούν να ελέγξουν τις ενέργειες της χώρας του.

«Η Τουρκία δεν λειτουργεί υπό τις εντολές σας, είναι μια ανεξάρτητη χώρα. Το να υπαγορεύετε σε μια τέτοια χώρα τι μπορεί και τι δεν μπορεί να αγοράσει δεν είναι σωστή προσέγγιση και δεν ταιριάζει με τη συμμαχία μας», είπε χαρακτηριστικά.