Σκληρό διπλωματικό «πόκερ» μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας
Την έντονη ενόχληση της Ουάσινγκτον προκάλεσαν τα «αντίποινα» της Μόσχας, που ανακοίνωσε σήμερα ότι θα κλείσει το γενικό προξενείο των ΗΠΑ στην Αγία Πετρούπολη και θα απελάσει 60 Αμερικανικούς διπλωμάτες.
Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι κινήσεις της Μόσχας δείχνουν ότι η κυβέρνηση της χώρας δεν «ενδιαφέρεται για τον διάλογο στα θέματα που έχουν σημασία».
Μάλιστα, η Χέδερ Νάουερτ χαρακτήρισε «αδικαιολόγητες» τις απελάσεις και σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να ανταπαντήσει στα μέτρα αυτά.
Η ρωσική «απάντηση» στις ΗΠΑ ήρθε νωρίτερα σήμερα δια στόματος του Σεργκέι Λαβρόφ.
REUTERS/Sergei Karpukhin
Όπως αναφέρει το CNNi, 60 διπλωμάτες -58 από τη Μόσχα και δύο από το Γεκατερίνμπουργκ- θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη Ρωσία μέχρι τις 5 Απριλίου.
Ο Λαβρόφ δήλωσε, παράλληλα, ότι εκλήθη στο ρωσικό υπουργείο ο Αμερικανός πρέσβης στη Ρωσία, Τζον Χάντσμαν, για να του ανακοινωθεί η απόφαση.
Οι κατηγορίες της Βρετανίας για την υπόθεση δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, Γιούλια, έχουν προκαλέσει τον εκνευρισμό του Κρεμλίνου. Η ενόχληση αυτή έγινε ακόμη πιο έντονη όταν οι ΗΠΑ αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προχώρησαν στην απέλαση Ρώσων διπλωματών. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ΗΠΑ είχαν απελάσει 60 Ρώσους διπλωμάτες τη Δευτέρα.
Είχε προηγηθεί η απόφαση της Βρετανίας να απελάσει 23 Ρώσους διπλωμάτες, με τη Μόσχα να προχωράει σε αντίστοιχη κίνηση αμέσως μετά.
Από την πρώτη στιγμή, η Ρωσία αρνείται κάθε ανάμειξη με την υπόθεση της δηλητηρίασης του Σκριπάλ, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να κάνει λόγο για «παραλήρημα» της Βρετανίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι σημερινές δηλώσεις του Λαβρόφ, που διαμήνυσε ότι οι απελάσεις Ρώσων διπλωματών είναι «απαράδεκτες» και τονίζοντας ότι η χώρα του «θα απαντήσει».
Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι οι χώρες που ακολούθησαν Βρετανία και ΗΠΑ δέχτηκαν «σφοδρές πιέσεις».
Ανησυχία Γκουτέρες
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε ότι είναι «ξανά απαραίτητα» μέτρα προφύλαξης παρόμοια με εκείνα της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου.
Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του έπειτα από την απέλαση τουλάχιστον 100 Ρώσων διπλωματών από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και περισσότερες από 20 χώρες ως αντίποινα στη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, για την οποία το Λονδίνο κατηγορεί την Μόσχα.
REUTERS/Remo Casilli
Η κατάσταση είναι «παρόμοια, σε μεγάλο βαθμό, με όσα ζήσαμε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου» και δικαιολογεί την αναβίωση «μηχανισμών επικοινωνίας και ελέγχου για την αποφυγή κλιμάκωσης και για τη διασφάλιση ότι τα πράγματα δεν θα ξεφύγουν από τον έλεγχο όπου οι εντάσεις μπορούν να ξεσπάσουν», τόνισε ο Γκουτέρες σε δημοσιογράφους στην Νέα Υόρκη.
Σημειώνεται πως την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου είχε εγκαθιδρυθεί ένα «κόκκινο τηλέφωνο» μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας για την άμεση επικοινωνία τους.