ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσοτουρκική κρίση: Η μυστική διπλωματία και οι επικοινωνιακές κορώνες

Ρωσοτουρκική κρίση: Η μυστική διπλωματία και οι επικοινωνιακές κορώνες
Οι Πούτιν και Ερντογάν στην συνάντηση τους στην Σύνοδο των G20 στην Αττάλεια REUTERS/Kayhan Ozer/Pool

Ο τουρκικός στρατός αναστέλλει τις πτήσεις πάνω από τη Συρία που αποτελούσε μέρος μιας κοινής στρατιωτικής εκστρατείας σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά του Ισλαμικού Κράτους, μετά την κατάρριψη ενός ρωσικού μαχητικού, προκαλώντας μια άνευ προηγουμένου κρίση μεταξύ τΆγκυρας και Μόσχας.

Διπλωματία για την σύγκλιση

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η αναστολή αυτή αποτελεί στην πραγματικότητα μια κοινή απόφαση με την Ρωσία, η οποία επίσης ανέστειλε τις αεροεπιδρομές κοντά στα τουρκικά σύνορα. Και οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να κινούνται προσεκτικά ώστε να αποφευχθεί πάση θυσία μια επανάληψη παρόμοιων περιστατικών μέχρι να καταφέρουν να δημιουργήσουν εκ νέου διόδους επικοινωνίας μεταξύ τους για την εκτόνωση της έντασης.

Επικοινωνιακά παιχνίδια

Ωστόσο, σε επικοινωνιακό επίπεδο ο πόλεμος δηλώσεων συνεχίζεται. Οι αξιωματούχοι και των δύο πλευρών εξακολουθούν τις αιχμηρές δηλώσεις, την επίρριψη ευθυνών με τα μέσα ενημέρωσης να ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» με αποκαλύψεις που καίνε την άλλη πλευρά. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν μπορούν να λείπουν από το επικοινωνιακό παιχνίδι με έναν ιδιότυπο ψηφιακό πόλεμο να λαμβάνει χώρα από την πρώτη στιγμή της κορύφωσης της κρίσης.

Κανείς από τους δύο ηγέτες δεν φαίνεται πρόθυμος να απολογηθεί, να αναλάβει το μερίδιο της δικής του ευθύνης ή να κάνει κάποιο βήμα συμφιλίωσης. Οι τόνοι παραμένουν υψηλοί ενώ ανακοινώνουν συνεχώς μέτρα που θα πλήξουν το κύρος ή την οικονομία του άλλου.

Οικονομικός πόλεμος

Τα οικονομικά αντίμετρα όμως δεν έχουν έναν χαμένο. Η Ρωσία δεν έχει πολλούς φίλους στην διεθνή σκηνή, ειδικά μετά την ουκρανική κρίση. Για την Ρωσία η Τουρκία αποτελούσε σύμμαχο αφού δεν είναι μέλος της Ε.Ε. και δεν είχε πάρει μέρος στις κυρώσεις της Δύσης για την Κριμαία. Πέρα από αυτό, η Τουρκία σχεδίαζε να ενισχύσει τον όγκο εμπορικών συναλλαγών με την Ρωσία στα 100 δις δολάρια μέχρι το 2020. Η περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης θα μπορούσε να βλάψει εξίσου και τις δύο χώρες.

Ενεργειακό ρίσκο

Οι δύο χώρες έχουν υπογράψει μια σειρά σημαντικών και στρατηγικά κρίσιμων ενεργειακών συμφωνιών, μόλις πριν από ένα χρόνο. Το σημαντικότερο project, ο Turkish Stream, περιλάμβανε την κατασκευή ενός νέου αγωγού για την μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία και από εκεί στην τεράστια αγορά της Ευρώπης. Αυτός ο νέος αγωγός επρόκειτο να αντικαταστήσει τον South Stream, τον αγωγό που θα περνούσε μέσω Ουκρανίας, αλλά ακυρώθηκε την περασμένη χρονιά.
Η Τουρκία αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο αγοραστή του φυσικού αερίου της Τουρκίας, μετά την Γερμανία.

Επιπλέον, η Ρωσία κατασκευάζει το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας. Η κατασκευή του έχει ξεκινήσει ήδη από τον Απρίλιο να αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2020. Όπως αναφέρεται στην συμφωνία, που υπεγράφη του 2010, η Ρωσία θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή με 22 δις και στη συνέχεια θα αναλάβει την διαχείριση.

Και οι δύο χώρες ήδη βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση οι οποίες επειγόντως χρειάζονται ενίσχυση και όχι άλλο ένα σοκ.