Ιλαρά: Δύο παιδιά στη ΜΕΘ - Συνεδριάζει για την επιδημία η επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων
Δύο παιδάκια εισήχθησαν στο νοσοκομείο με επιπλοκές από τον ιό της ιλαράς.
Το ένα περιστατικό αφορά ένα αγοράκι 13 μηνών. Όταν οι γονείς του το πήγαν στα επείγοντα του νοσοκομείου «Αγία Σοφία», οι γιατροί διαπίστωσαν ότι είχε πάθει εγκεφαλίτιδα και κρίθηκε απαραίτητη η νοσηλεία του σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Ευτυχώς ο οργανισμός του ανταποκρίθηκε θετικά στη θεραπεία. Τόσο η επιπλοκή όσο και η ίδια η νόσος αντιμετωπίστηκαν πλήρως και το παιδί πήρε εξιτήριο.
Το δεύτερο περιστατικό αφορά ένα παιδάκι, το οποίο έπαθε πνευμονία ενώ ήδη είχε νοσήσει από τον ιό της ιλαράς. Νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Αγία Σοφία» με παρoδική αναπνευστική δυσχέρεια.
Οι γιατροί είναι ικανοποιημένοι από την πορεία της υγείας του και είναι πιθανό αύριο να βγει από την ΜΕΘ και να συνεχιστεί η νοσηλεία σε κοινό θάλαμο.
Και τα δύο παιδάκια που εισήχθησαν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είναι από οικογένειες Ρομά και δεν είχαν κάνει το τριπλό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το ΚΕΕΛΠΝΟ μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου, στη χώρα μας, έχουν καταγραφεί 196 κρούσματα ιλαράς.
Τα περισσότερα εντοπίζονται στη νότια Ελλάδα και σε πληθυσμούς Ρομά.
Σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της επιδημίας, γιατροί με την κινητή μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ, έχουν πάει σε καταυλισμούς Ρομά στο λεκανοπέδιο της Αττικής κι έχουν εμβολιάσει πάνω από 1.500 παιδιά τον τελευταίο μήνα.
Αυτό το εμβολιαστικό πρόγραμμα θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα.
Ενώ όπως είπε σε συνέντευξη του, στο «Ραδιόφωνο 24/7» ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, την επόμενη εβδομάδα, με δική του παραίνεση προς τη Βουλή, θα συνεδριάσει η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων στην οποία μεταξύ άλλων, θα κληθούν η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, εκπρόσωποι της επιστημονικής παιδιατρικής κοινότητας, επιδημιολόγοι, λοιμωξιολόγοι προκειμένου να εκθέσουν τις επιστημονικές απόψεις τους και να ενημερώσουν την τεχνική αντιπροσωπεία για τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται και για τις πρακτικές τις οποίες υιοθετούν και άλλες χώρες.
«Όλα αυτά θα τα συζητήσουμε για να δώσουμε το σήμα ότι θωρακίζουμε το σύστημα όσο είναι δυνατόν και προσπαθούμε με τη συναίνεση, με τη διασφάλιση της συναίνεσης των πολιτών, των γονιών και φυσικά του υγειονομικού προσωπικού να περιορίσουμε στο ελάχιστο δυνατό τους κινδύνους από την επιδημική έξαρση της νόσου» είπε ο Υπουργός Υγείας ενώ τόνισε ότι:
«όσο το αντιεμβολιαστικό κίνημα αυξάνει την επιρροή του, όπως γίνεται σε πάρα πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης, και δεν ενισχύεται ο υγειονομικός φραγμός που προκαλούν τα εμβόλια, ιδιαίτερα στον παιδικό πληθυσμό, νομίζω ότι είναι μία εξέλιξη η οποία πρέπει να μας ανησυχεί και να μας κρατάει σε εγρήγορση».