ΕΛΛΑΔΑ

Στις συμπληγάδες του προσφυγικού η Αθήνα - Διχαστικό το κλίμα στην Ευρώπη

Στις συμπληγάδες του προσφυγικού η Αθήνα - Διχαστικό το κλίμα στην Ευρώπη
REUTERS/Yannis Behrakis

Ασταμάτητες παραμένουν οι προσφυγικές ροές προς τη χώρα μας με τα βόρεια σύνορα της Ευρώπης ωστόσο να είναι σφραγισμένα από άλλα κράτη, κάτι που μετατρέπει την Ελλάδα από χώρα διέλευσης σε ντε φάκτο χώρα εγκλωβισμού χιλιάδων ανθρώπων πυροδοτώντας παράλληλα καταιγιστικές εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο λίγες μέρες πριν την έκτακτη σύνοδο κορυφής.

Σύμφωνα με τον κυριακάτικο Τύπο, οι Βρυξέλλες επεξεργάζονται έκτακτο σχέδιο δράσης για την πιθανότητα ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα καθώς οι υπολογισμοί δείχνουν ότι εφόσον τα σύνορα των χωρών των δυτικών Βαλκανίων παραμείνουν κλειστά και οι ροές δεν ελεγχθούν, πιθανότατα θα εγκλωβίσουν στη χώρα περίπου 200.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Το βασικό σχέδιο φέρεται να περιλαμβάνει δημιουργία καταυλισμών από τον Ερυθρό Σταυρό κατά τα πρότυπα ανάλογων στην Αφρική, την Ιορδανία και τον Λίβανο αλλά και την διανομή χρημάτων στους πρόσφυγες με τη μορφή κουπονιών, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορία του Πρώτου Θέματος που ήρθε σε γνώση του μεγάρου Μαξίμου και επιβεβαιώνει τους φόβους για τεράστιο αριθμό που πιθανώς θα εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, ήδη βρίσκονται στα τουρκικά παράλια απέναντι από την Κω 120.000 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Συρία.

Μάλιστα το γεγονός ότι βρίσκονται απέναντι από τα Δωδεκάνησα σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ δεν θα μπορεί να επέμβει, την ώρα που ο αριθμός των προσφύγων που ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα συνεχώς αυξάνεται και από τις 20.000 που εκτιμάται ότι φιλοξενούσε συνολικά η χώρα την περασμένη Τετάρτη, έφθασε μόλις δυο μέρες αργότερα να φιλοξενεί 25.000.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, μάλιστα, οι ροές των 2.000 - 3.000 ανθρώπων ημερησίως συνεχίζονται από τα νησιά της Χίου, της Σάμου και της Μυτιλήνης.

Το πρόβλημα μετακυλίεται στο λιμάνι του Πειραιά, του οποίου οι σταθμοί έχουν γεμίσει από οικογένειες ταλαιπωρημένων ανθρώπων και κατόπιν στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας τα οποία ωστόσο έχουν εν πολλοίς σφραγιστεί καθιστώντας δυνατή τη διέλευση μόλις 500 ατόμων ημερησίως από την Ειδομένη που έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο καταυλισμό, με βασικές μάλιστα ελλείψεις σε στέγη και δυνατότητες σίτισης.

Οι εκρηκτικές διαστάσεις τις οποίες έχει λάβει το προσφυγικό πυροδοτούν ραγδαίες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η εφημερίδα Real News κάνει λόγο για γερμανικό σχέδιο για ΕΕ τριών ταχυτήτων με την Ελλάδα να συγκαταλέγεται στη δεύτερη κατηγορία μαζί με άλλες χώρες του Νότου και την Ιρλανδία ενώ η Κομισιόν επεξεργάζεται εναλλακτικό σχέδιο που θα καθιστά την Ελλάδα "Νήσο Έλις" της Ευρώπης, δηλαδή ένα απέραντο πάρκινγκ προσφύγων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Ευρώπη ετοιμάζεται για την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της 7ης Μαρτίου με φόντο την κρίση στις σχέσεις Ελλάδας - Αυστρίας που ξεκίνησε εξαιτίας της μονομερούς κίνησης της Βιέννης να διεξάγει σύσκεψη με τη συμμετοχή των χωρών των δυτικών Βαλκανίων ερήμην όμως της Αθήνας και κορυφώθηκε με την ανάκληση της Ελληνίδος πρέσβειρας στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Ο Αυστριακός καγκελάριος, Β. Φάινμαν εξαπέλυσε μάλιστα επίθεση στην Ελλάδα στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας Έστεραϊχ, λέγοντας ότι δεν κατανοεί "πλέον την πολιτική των Ελλήνων" και υπογραμμίζοντας ότι "δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να δρα σαν γραφείο ταξιδίων και να στέλνει αλλού όλους τους πρόσφυγες".

"Η Ελλάδα υποδέχθηκε τον τελευταίο χρόνο 11.000 πρόσφυγες, ενώ εμείς 90.000. Αυτό δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί", σημείωσε.

Από τη μεριά του ο Πάνος Καμμένος μιλώντας στην Αυγή της Κυριακής διασαφηνίζει ότι η Ελλάδα κυνηγάει τους διακινητές και φιλοξενεί τους πρόσφυγες ωστόσο έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές της να καλύπτει τις πρώτες ανάγκες των προσφύγων και μεταναστών από τον δικό της προϋπολογισμό.