Άνοιξε ο τουρισμός: Η μεγάλη «πρεμιέρα» της Ελλάδας – Τι ισχύει για πτήσεις και σύνορα
«Άνοιξε» σήμερα τις πύλες της η Ελλάδα, έτοιμη να υποδεχθεί τουρίστες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κράτη - μέλη Σένγκεν αλλά και 14 ξένες χώρες.
Αυτό σημαίνει ότι η χώρα μας μπορεί υπό προϋποθέσεις και υγειονομικά πρωτόκολλα να δέχεται τουρίστες από το εξωτερικό, αφού όπως διαβεβαιώνουν όλοι οι αρμόδιοι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για να περιοριστούν τυχόν εισερχόμενα κρούσματα κορωνοϊού.
Ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε χθες πως η Ελλάδα θα υποδέχεται τουρίστες και από την «περιοχή Ε.Ε.+», που περιλαμβάνει τις χώρες Schengen (συμπεριλαμβανομένων της Βουλγαρίας, Κροατίας, Κύπρου και Ρουμανίας), τις συνδεδεμένες στο Schengen χώρες (Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Λιχτενστάιν), καθώς και την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό προ ημερών, δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από τη Βρετανία προς την Ελλάδα αλλά οι Βρετανοί τουρίστες μπορούν να έρθουν στη χώρα μας μέσω τρίτων χωρών.
Οι ταξιδιώτες που θα έρχονται στη χώρα μας από χώρες πλην της Ε.Ε. -προς το παρόν- θα προέρχονται από μόνο 14 χώρες: Αλγερία, Αυστραλία, Γεωργία, Ιαπωνία, Καναδάς, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νότιος Κορέα, Ρουάντα, Σερβία, Ουρουγουάη, Ταϋλάνδη, Τυνησία. Παράλληλα, η σύσταση αφορά και όσους προέρχονται από την Ανδόρα, το Μονακό, το Σαν Μαρίνο και το Βατικανό.
Όπως αναμενόταν, εκτός λίστας έμειναν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βραζιλία και η Ρωσία, χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων διεθνώς.
Τι ισχύει για τους επισκέπτες, τις πτήσεις, τα χερσαία σημεία εισόδου και τις θαλάσσιες πύλες εισόδου
«Η Ελλάδα προχωράει στο επόμενο βήμα αποκατάστασης των ταξιδιωτικών ροών, πάντα με γνώμονα την προστασία της υγείας των εργαζόμενων στον κλάδο του τουρισμού, των κατοίκων των τουριστικών προορισμών και των επισκεπτών της», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Αναλυτικά στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι: «Σε συνέχεια των διαβουλεύσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την 1η Ιουλίου 2020 θα ισχύουν τα εξής:
Επισκέπτες
Συνεχίζεται κανονικά η δυνατότητα εισόδου στην Ελλάδα για όλους τους μονίμους κατοίκους της ΕΕ+.
Εξακολουθεί, επίσης, να ισχύει η δυνατότητα εισόδου για όσους πολίτες τρίτων χωρών έχουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα, καθώς και οι λοιπές εξαιρέσεις για πολίτες τρίτων χωρών (μέλη οικογενειών Ευρωπαίων πολιτών, εργαζόμενοι και ερευνητές στον χώρο της υγείας, πρόσωπα που φροντίζουν ηλικιωμένους, εργαζόμενοι στα σύνορα, εποχικά εργαζόμενοι στον τομέα της γεωργίας, προσωπικό απασχολούμενο στον τομέα των μεταφορών – συμπεριλαμβανομένων των ναυτικών, διπλωματικό προσωπικό, προσωπικό διεθνών οργανισμών, στρατιωτικό προσωπικό, εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Επιβάτες σε διαμετακόμιση, επιβάτες που ταξιδεύουν για επιτακτικούς οικογενειακούς λόγους, σπουδαστές, εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης αν η απασχόλησή τους είναι επωφελής για την εθνική οικονομία και η εργασία τους δεν μπορεί να αναβληθεί ή να εκτελεστεί εξ αποστάσεως)».
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, δικαίωμα εισόδου στη χώρα έχουν και οι «Έλληνες ομογενείς που διαθέτουν ελληνικό διαβατήριο ή Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενών (ΕΔΤΟ), από όπου κι αν προέρχονται».
Ακόμη, η χώρα μας - ακολουθώντας την ευρωπαϊκή σύσταση - «επεκτείνει τη δυνατότητα εισόδου στη χώρα και για τους μονίμους κατοίκους των εξής τρίτων χωρών (η λίστα θα ανανεώνεται ανά δεκαπενθήμερο):
Αλγερία, Αυστραλία, Γεωργία, Ιαπωνία, Καναδάς, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νότιος Κορέα, Ρουάντα, Σερβία, Ουρουγουάη, Ταϋλάνδη, Τυνησία, Κίνα.
Προκειμένου να αποδείξουν τον τόπο κατοικίας τους οι πολίτες τρίτων χωρών δύνανται να προσκομίζουν την άδεια παραμονής τους, την άδεια εργασίας τους, την ταυτότητά τους, εφόσον αναγράφει τον τόπο διαμονής και/ή την άδεια οδήγησης ή άλλα έγγραφα».
Όπως διευκρινίζει η κυβέρνηση, στις προβλέψεις για την ΕΕ+ περιλαμβάνονται οι χώρες της ζώνης Σένγκεν «συμπεριλαμβανομένων της Βουλγαρίας, Κροατίας, Κύπρου και Ρουμανίας» και τις συνδεδεμένες στη Σένγκεν χώρες «Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Λιχτενστάιν, καθώς και την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο», όπως αναφέρεται.
Όσον αφορά στην Κίνα, τονίζεται πως θα «εξεταστεί επί τη βάσει της αμοιβαιότητας».
Πτήσεις
Από την 1η Ιουλίου είναι δυνατή η πραγματοποίηση διεθνών πτήσεων προς όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας.
Δεν επιτρέπονται (μέχρι τις 15/7) απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία. Όλες οι άλλες απευθείας πτήσεις επιτρέπονται.
Χερσαία σύνορα
Στα σύνορα με τη Βουλγαρία, η είσοδος στους επισκέπτες επιτρέπεται μόνο από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Από τα υπόλοιπα σημεία εισόδου επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους.
Στα σύνορα με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους.
Θαλάσσιες πύλες
Είναι ανοικτές οι θαλάσσιες πύλες εισόδου στην Πάτρα και στην Ηγουμενίτσα.
Μέτρα πρόληψης - Έλεγχοι
Όλοι οι ταξιδιώτες με προορισμό την Ελλάδα είναι υποχρεωμένοι 48 ώρες πριν το ταξίδι τους να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη φόρμα Passenger Locator Form, η οποία είναι διαθέσιμη στο app Visit Greece και στην ιστοσελίδα travel.gov.gr.
Για την προάσπιση της υγείας όλων, Έλληνες ιατροί και μηχανικοί ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα ανάλυσης και εκτίμησης επιδημιολογικών δεδομένων, βάσει του οποίου oi επισκέπτες θα υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο (τεστ Covid-19) κατά την είσοδό τους. Οι επισκέπτες αυτοί θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
«Η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διατηρεί το δικαίωμα να αναθεωρεί την πολιτική της στα ζητήματα αυτά επί τη βάσει της εξέλιξης των επιδημιολογικών δεδομένων».
Οι πρώτες αφίξεις στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»
Σήμερα στην Αθήνα φτάνουν 69 πτήσεις.
Ειδικότερα, στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου βρέθηκε το CNN Greece, προς το παρόν οι διαδικασίες υποδοχής των ταξιδιωτών διεξάγονται ομαλά.
«Οι πτήσεις και οι επιβάτες εισέρχονται κανονικά και περιμένουμε από σήμερα όλους αυτούς που θα έρθουν στη χώρα για διακοπές» δηλώνει ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, λειτουργεί ένα πρόγραμμα με υποβολή ηλεκτρονικού εντύπου όπου οι επιβάτες δίνουν συγκεκριμένες πληροφορίες και αυτές αξιολογούνται από επιστημονική ομάδα και έπειτα επιλέγονται κάποιοι από αυτούς να υποβληθούν σε έλεγχο για κορωνοϊό.
«Συνολικά θα πραγματοποιούνται περίπου 10.000 τεστ σε όλη τη χώρα. Σε όλες τις πύλες εισόδου: αεροδρόμια και χερσαία σύνορα» σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου.
Στο Ελευθέριος Βενιζέλος θα διεξάγονται περίπου στα 1.200 τεστ καθημερινά.
Η υποδοχή των πρώτων τουριστών στην Κρήτη
Με λύρες και υδάτινες αψίδες υποδέχθηκε η Κρήτη την πρώτη διεθνή πτήση με 167 επιβάτες.
Ειδικότερα, πτήση από το Ανόβερο της Γερμανίας εγκαινίασε την τουριστική περίοδο στο Ηράκλειο, σήμερα το πρωί, μετά το άνοιγμα του αεροδρομίου Ηρακλείου, «Νίκος Καζαντζάκης», για πτήσεις από το εξωτερικό.
Η υποδοχή του πρώτου αεροσκάφους έγινε, όπως απαιτεί το έθιμο, με μία υδάτινη αψίδα που σχηματίστηκε στην πίστα του αεροδρομίου και με μία μικρή τελετή, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών Αρχών, οι οποίοι καλωσόρισαν τους επισκέπτες με κεράσματα και κρητική μουσική που έπαιζαν ζωντανά Κρήτες καλλιτέχνες.
Το πρώτο αεροσκάφος έφτασε με πληρότητα 100% στο Ηράκλειο, ενώ οι επιβάτες, όλων των ηλικιών και τηρούσαν πιστά τα μέτρα, κατά την άφιξή τους στην Κρήτη δεν έδειξαν ανήσυχοι σε ό,τι αφορά την πανδημία του κορωνοϊού, δηλώνοντας έτοιμοι να κάνουν τις διακοπές τους στο νησί.
Με την άφιξη του πρώτου αεροσκάφους ξεκίνησε και η διαδικασία τήρησης των πρωτοκόλλων ασφαλείας, καθώς, όπως ανακοινώθηκε και από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, τις προηγούμενες ημέρες, καθημερινά στο αεροδρόμιο Ηρακλείου θα λαμβάνονται 825 δείγματα από επιβάτες που έρχονται από το εξωτερικό, τα οποία θα ελέγχονται για κορωνοϊό.
Όπως δήλωσε ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου, Γιώργος Πλιάκας, κατά την πρώτη ημέρα απελευθέρωσης των πτήσεων από το εξωτερικό στο Ηράκλειο θα φτάσουν περίπου 40 πτήσεις από Γερμανία, Ελβετία, Τσεχία και Πολωνία και θα μεταφέρουν περίπου 4.000 επιβάτες, τους πρώτους τουρίστες για τη φετινή σεζόν.
«Ξεκινάει δυναμικά ο τουρισμός στην Κρήτη. Το ενθαρρυντικό είναι ότι όλες οι πτήσεις είναι γεμάτες, γίνονται κανονικά οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που πρέπει να γίνονται με τον κωδικό που πρέπει να έχει ο κάθε επιβάτης. Υπάρχουν κάποια προβλήματα τώρα στην αρχή, γιατί κάποιοι δεν έχουν τον κωδικό στο κινητό τους αλλά σε χαρτί, αλλά αυτά είναι μικρά ζητήματα που θα λύσουμε. Είμαι πολύ ευχαριστημένος για τη διαδικασία που προχωράει», ανέφερε ο κ. Πλιάκας, ο οποίος εξήγησε ότι στην πρώτη πτήση έγιναν 20 δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τους συνολικά 167 επιβάτες.
Ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου διευκρίνισε ότι η ζήτηση από την πρώτη ημέρα καλλιεργεί αισιοδοξία, ενώ υπήρξε και περίπτωση εταιρείας που ενώ είχε προγραμματισμένη πτήση με αεροσκάφος 320, το άλλαξε σε 330 και από 160 επιβάτες θα φέρει 300, καθώς το ενδιαφέρον ήταν έντονο.
«Αυτό είναι καλό σημάδι για τον τουρισμό. Μέχρι τις 15 Ιουλίου νομίζω ότι θα κυμανθούμε σε αυτά τα επίπεδα. Θα το βλέπουμε ανά εβδομάδα πώς κινείται το ρεύμα του τουρισμού. Αν οι πρώτοι επισκέπτες που έρχονται μείνουν ευχαριστημένοι και νιώσουν ασφαλείς, θα είναι οι καλύτεροί μας πρεσβευτές. Θέλουμε να μείνουν ικανοποιημένοι γιατί οι δικές τους θετικές εντυπώσεις θα δώσουν περαιτέρω ώθηση» συμπλήρωσε ο κ. Πλιάκας.
Ρόδος: Με 12 πτήσεις τσάρτερ η έναρξη της τουριστικής περίοδος
Με 12 πτήσεις που είναι προγραμματισμένες να έρθουν στο αεροδρόμιο «Διαγόρας», ξεκινά σήμερα η τουριστική περίοδος και στη Ρόδο, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η κίνηση για τις επόμενες ημέρες. Οι πρώτες πτήσεις φέρνουν τουρίστες από Γερμανία, Ελβετία, Ολλανδία, Τσεχία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Αντιπροσωπεία του δήμου Ρόδου και χορευτικά συγκροτήματα υποδέχονται τους τουρίστες, ενώ τους προσφέρονται παραδοσιακά γλυκά και αναμνηστικά δώρα.
Η υποδοχή των πρώτων τουριστών έχει μεγάλη σημασία και για επικοινωνιακούς λόγους, γι' αυτό και δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα από τον δήμο Ρόδου, όπως τονίστηκε από τον αντιδήμαρχο Τουρισμού Κώστα Ταρασλιά.
Στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» πραγματοποιήθηκε χθες άσκηση προσομοίωσης με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων. Με την άφιξη των επισκεπτών θα ξεκινήσουν και οι στοχευμένοι έλεγχοι για τον εντοπισμό ενδεχόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού στον ειδικό χώρο που έχει προβλεφθεί για το σκοπό αυτό στην αίθουσα αφίξεων. Καθημερινά θα γίνονται 605 τέτοιοι έλεγχοι.
Οι προγραμματισμένες για σήμερα πτήσεις είναι οι εξής:
- Στις 10:05 της εταιρείας Freebird Airlines από τη Λειψία της Γερμανίας
- Στις 10!25 της εταιρείας TUI Fly από τη Φρανκφούρτη της Γερμανίας
- Στις 10!25 της εταιρείας Edelweiss από τη Ζυρίχη Ελβετίας
- Στις 10:58 της εταιρείας Ryanair από την Πράγα της Τσεχίας
- Στις 14:00 το μεσημέρι της εταιρείας Corendon Airlines από το Μάαστριχτ και από το 'Αμστερνταμ της Ολλανδίας
Η «λευκή λίστα» της ΕΕ
Ανακοινώθηκαν και επίσημα οι 14 ξένες χώρες που θεωρούνται «ασφαλείς» παρά την πανδημία του κορωνοϊού. Ωστόσο, εκτός λίστας βρέθηκαν οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και τελικώς η Κίνα.
Το «πράσινο φως» έλαβαν ταξιδιώτες από την Αλγερία, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γεωργία, την Ιαπωνία, το Μαυροβούνιο, το Μαρόκο, τη Νέα Ζηλανδία, τη Ρουάντα, τη Σερβία, την Τυνησία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη και την Ουρουγουάη.
Αναφορικά με την Κίνα, θα επιτραπεί η είσοδος όσων έρχονται από τη συγκεκριμένη χώρα εφόσον και εκείνη πράξει το ίδιο για πολίτες από την ΕΕ, υπάρξει δηλαδή αμοιβαιότητα.
Παράλληλα, η σύσταση αφορά και όσους προέρχονται από την Ανδόρα, το Μονακό, το Σαν Μαρίνο και το Βατικανό.
Η απόφαση ελήφθη με βάση τα επιδημιολογικά κριτήρια των χωρών. Πιο συγκεκριμένα, εξετάζεται ο αριθμός των κρουσμάτων τις τελευταίες 14 ημέρες και ανά 100.000 κατοίκους, ο οποίος πρέπει να είναι κοντά ή κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Οι περισσότεροι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης, που επιβλήθηκαν στη μεγάλη έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού στη Γηραιά Ήπειρο, έχουν πλέον αρθεί.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως σκοπεύει να ακολουθήσει τη λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ παράλληλα ανακοίνωσε πως απαγορεύει μέχρι την 15η Ιουλίου τις απευθείας πτήσεις από τη Βρετανία και τη Σουηδία.
Όπως τονίζει το BBC, όμως, η Βρετανία αυτή την περίοδο διαπραγματεύεται «ασφαλείς αερογέφυρες» με αρκετά κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε η κρίση του κορωνοϊού να μην «φρενάρει» τις διακοπές των πολιτών της.
Η ευρωπαϊκή λίστα θα ανανεώνεται, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, κάθε δύο εβδομάδες.