Ρήξη Μηνίσκου: Τι πρέπει να γνωρίζετε και πότε χρειάζεται χειρουργείο ή όχι;
Ο μηνίσκος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ανατομικά στοιχεία του γόνατος. Η λειτουργία του απασχόλησε την επιστημονική κοινότητα για πολλές δεκαετίες. Ακούμε καθημερινά περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν υποστεί τραυματισμό και ρήξη του μηνίσκου. Για το θέμα αυτό μας ενημερώνει ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Δρ Β.Κ.Φωτόπουλος.
Ο ορθοπαιδικός χειρουργός Δρ Β.Κ.Φωτόπουλος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κολωνίας, ασχολείται επιτυχώς με την αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος τα τελευταία 20 χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Αρθροσκοπικής Εταιρείας (EAE-NET) και τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Αρθροσκοπικής Εταιρείας (ESSKA). Διαθέτει πολυετή εμπειρία, έχοντας διατελέσει επικεφαλής του αρθροσκοπικού τμήματος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κολωνίας, ενώ έχει εργαστεί σε αναγνωρισμένα κέντρα του εξωτερικού. Τα τελευταία χρόνια έχουμε την τιμή να τον έχουμε κοντά μας, καθώς συνεργάζεται με καταξιωμένα Νοσοκομεία της χώρας μας.
Το όνομά του έχει συνδεθεί με την αντιμετώπιση (συντηρητική και χειρουργική) των παθήσεων του μηνίσκου και διαθέτει πλούσια εμπειρία στο θέμα αυτό. Κρίνεται, επομένως, ως ένας εκ των καταλληλότερων για να μας ενημερώσει για τη ρήξη του μηνίσκου. Ας τον παρακολουθήσουμε.
Η ρήξη του μηνίσκου στο γόνατο είναι πολύ συχνό πρόβλημα. Απασχολεί μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, τόσο νέων που αθλούνται, όσο και ενηλίκων μεγαλύτερης ηλικίας. Μπορούμε να φανταστούμε τη ρήξη του μηνίσκου ως το σχίσιμό του. Ο μηνίσκος, που έχει υποστεί ρήξη δεν μπορεί πια να επιτελέσει σωστά τη λειτουργία του.
Η ρήξη του μηνίσκου μπορεί να συμβεί σε όλες τις ηλικίες. Πιο συγκεκριμένα, συμβαίνει σε νέους μετά από έναν τραυματισμό, όπως στο ποδόσφαιρο, στο μπάσκετ, στο σκι και σε άλλα αθλήματα. Να επισημάνουμε όμως ότι συμβαίνει και σε μεγαλύτερες ηλικίες (άνω των 55 ετών), ως αποτέλεσμα ασήμαντης κάκωσης (βαθύ κάθισμα, παραπάτημα στη σκάλα κ.α.).
Τι είναι ο μηνίσκος; Πώς συμμετέχει στη λειτουργία του γόνατος;
Ο μηνίσκος είναι μια ινοχόνδρινη δομή με σχήμα ημισεληνοειδές. Παρεμβάλλεται ανάμεσα στο μηρό και την κνήμη και ανήκει στα μαλακά μόρια που βρίσκονται μέσα στην άρθρωση του γόνατος. Σε κάθε γόνατο συναντάμε δύο μηνίσκους, τον έσω και τον έξω.
Ο ρόλος του μηνίσκου στο γόνατο είναι πολύ σημαντικός. Βοηθάει στην καλύτερη κατανομή των φορτίων που ασκούνται στο γόνατο και στην απορρόφηση των κραδασμών. Συνεισφέρει, επίσης, σημαντικά στη σταθερότητα του γόνατος.
Πώς συμβαίνει η ρήξη του μηνίσκου;
Σε νέους ενήλικες ο μηνίσκος μπορεί να υποστεί ρήξη (σχίσιμο) κατά τη διάρκεια τραυματισμού του γόνατος, συνήθως σε αθλητικές δραστηριότητες.
Σε μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς (άνω των 55 ετών), ο μηνίσκος εκφυλίζεται, φθείρεται με τα χρόνια. Χάνει την ελαστικότητά του, με συνέπεια να τραυματίζεται ακόμα και με έναν ήπιο τραυματισμό. Τέτοιες ήπιες κακώσεις συμβαίνουν με ένα βαθύ γονάτισμα, το ανεβοκατέβασμα σκάλας, ή μια απλή στροφική κίνηση του γόνατος, όπως κατά την έξοδο από το αυτοκίνητο.
Ποια είναι η συμπτωματολογία από τη ρήξη μηνίσκου;
Στα αρχικά στάδια ο ασθενής νιώθει ενοχλήσεις έως και πόνο στο γόνατό του. Συνήθως δεν υπάρχει εμφανές πρήξιμο, πέραν της ήπιας συλλογής υγρού στην άρθρωση, την οποία μπορεί να εντοπίσει ο έμπειρος Ορθοπαιδικός. Με την πάροδο των ημερών, βελτιώνονται τα συμπτώματα, αλλά παραμένει ενόχληση κατά τη βάδιση, το κατέβασμα σκάλας και το τρέξιμο. Η ρήξη του μηνίσκου σίγουρα δυσχεραίνει τη συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες (π.χ. ποδόσφαιρο, μπάσκετ). Σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί το σπασμένο κομμάτι του μηνίσκου να «μπλοκάρει» το τέντωμα του γόνατος.
Η διάγνωση της ρήξης μηνίσκου γίνεται με την καλή κλινική εξέταση από τον έμπειρο Ορθοπαιδικό, που θα αναγνωρίσει τα κλινικά συμπτώματα. Η επιβεβαίωση έρχεται με τη μαγνητική τομογραφία.
Πώς αντιμετωπίζεται η ρήξη μηνίσκου;
Η θεραπεία που επιλέγουμε για τη ρήξη του μηνίσκου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Οι σημαντικότεροι είναι:
- Η ηλικία του ασθενούς,
- Οι δραστηριότητές του,
- Η μορφολογία της ρήξης του μηνίσκου,
- Η γενικότερη κατάσταση του ασθενούς.
Στους νέους αθλούμενους, τα συμπτώματα δε θα υποχωρήσουν με τη συντηρητική αντιμετώπιση. Ακόμα κι αν υποχωρήσουν προσωρινά, θα επανεμφανιστούν όταν ο νέος επιστρέψει στις αθλητικές δραστηριότητες. Επομένως, η αντιμετώπιση συνήθως είναι επεμβατική με αρθροσκόπηση του γόνατος. Με την τεχνική αυτή επιτελείται η μερική μηνισκεκτομή (μόνο το τμήμα που πάσχει!). Όταν υπάρχει ένδειξη, μπορεί να γίνει συρραφή του μηνίσκου.
Σε μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς είναι χρήσιμη η συντηρητική προσέγγιση, ειδικά για τους πρώτους 2-3 μήνες. Σε αυτό το διάστημα, οι περισσότερες ρήξεις (σε ποσοστό 75-80%) γίνονται ασυμπτωματικές και ο ασθενής δεν πονάει. Η ρήξη του μηνίσκου δεν αυτοϊάται, απλά γίνεται ασυμπτωματική (παύει να ενοχλεί) στις περισσότερες δραστηριότητες.
Μετά τους 3 μήνες, και εφόσον ο πόνος/ενόχληση επιμένει, δυσκολεύοντας τις καθημερινές δραστηριότητες, τότε ενδείκνυται η αρθροσκόπηση. Με την επέμβαση αυτή αφαιρούμε το σπασμένο τμήμα του μηνίσκου, ανακουφίζοντας τον ασθενή μας.
Πώς αντιμετωπίζεται αρθροσκοπικά η ρήξη μηνίσκου;
Η αρθροσκόπηση είναι επέμβαση που γίνεται μέσα από 2 τομές, 3 χιλιοστών, στο πλάγιο εμπρός τμήμα του γόνατος. Από τη μια οπή εισάγεται το αρθροσκόπιο (η κάμερα) και από την άλλη τα κατάλληλα αρθροσκοπικά εργαλεία. Η διάρκειά της είναι περίπου μισή ώρα. Μετά τη μερική μηνισκεκτομή , ο ασθενής είναι ικανός να επιστρέψει στο σπίτι του περπατώντας την ίδια κιόλας ημέρα. Συνήθως μέσα σε 7-10 ημέρες, επιστρέφει στις δραστηριότητές του, ενώ σε άθληση επιστρέφει σε 20 ημέρες περίπου.
Η επέμβαση πρέπει να γίνεται από Ορθοπαιδικό Χειρουργό, εξειδικευμένο στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος.
Ποια είναι η μετεγχειρητική πορεία;
Μετεγχειρητικά ο ασθενής της ομάδας μας λαμβάνει πλήρες πρόγραμμα αποκατάστασης. Εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν απαιτείται φυσικοθεραπεία. Ο ασθενής μας εκπαιδεύεται να εκτελεί κατ’οίκον τις μετεγχειρητικές ασκήσεις που του υποδεικνύουμε και με τις οποίες ανακτά πλήρη λειτουργικότητα του γόνατός του, πολύ γρήγορα.
Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι η ρήξη του μηνίσκου, αν και συχνό πρόβλημα, αντιμετωπίζεται με μεγάλη επιτυχία. Σε πολλές περιπτώσεις η συντηρητική αντιμετώπιση θα οδηγήσει σε ένα καλό αποτέλεσμα. Σε νέους δραστήριους ασθενείς και σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας, στους οποίους η συμπτωματολογία επιμένει, η αρθροσκόπηση από εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό θα δώσει την οριστική λύση.
Δρ Βασίλειος Κ.Φωτόπουλος
Ορθοπαιδικός Χειρουργός-Αθλητίατρος
https://www.ostoun.gr/
Α.Παπανδρέου 18, Γλυφάδα
Ερυθρού Σταυρού 9 Μαρούσι
2109681781
info@ostoun.gr