ΕΛΛΑΔΑ

Τσιόδρας: Τουρισμός με αξιολόγηση και προσοχή στα επιδημιολογικά δεδομένα

Τσιόδρας: Τουρισμός με αξιολόγηση και προσοχή στα επιδημιολογικά δεδομένα
AP Photo

Ο τουρισμός αποτελεί ένα σύνθετο πρόβλημα με πολλαπλές διαστάσεις, ωστόσο το άνοιγμα των συνόρων δεν θα γίνει χωρίς προσοχή στα επιδημιολογικά δεδομένα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το νέο κορωνοϊό, καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Το άνοιγμα στον εξωτερικό τουρισμό θα γίνει σε δύο φάσεις, στις 15 Ιουνίου και την 1η Ιουλίου, με περιορισμένο αριθμό χωρών από τις οποίες θα επιτρέπονται οι πτήσεις στην αρχή, όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Το καθοριστικό βήμα, πάντως, θα γίνει τη δεύτερη ημερομηνία, όταν τα αεροδρόμια όλης της χώρας θα δέχονται πτήσεις από περισσότερες χώρες.

Τον κατάλογο των χωρών για τις οποίες θα απελευθερώνονται οι πτήσεις, μελετά ειδική υποεπιτροπή της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων και λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, σε συνεργασία με τους επιστήμονες του Γραφείου Ταξιδιωτικής Ιατρικής του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, σημείωσε απαντώντας σε ερώτηση του newsbomb.gr

«Θέλει προσοχή πώς χαρακτηρίζεται μία περιοχή και ποια επιδημιολογικά δεδομένα χρησιμοποιείς: τα κρούσματα που καταγράφονται; Οι θάνατοι που καταγράφονται; Ο αριθμός των ελέγχων που γίνονται; Ο αναπαραγωγικός ρυθμός της επιδημίας, το R, το οποίο μάλιστα οι περισσότερες χώρες δεν το δημοσιεύουν;» επισήμανε ο κ. Τσιόδρας.

«Θέλει μια ενδελεχή επιστημονική αξιολόγηση και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε στην Επιτροπή μαζί με το γραφείο Ταξιδιωτικής Ιατρικής του ΕΟΔΥ. Θα αξιολογούμε τα δεδομένα και θα αποφασίζουμε για κάποια ταξιδιωτική οδηγία» πρόσθεσε.

Για παράδειγμα, χώρες όπως η Μ. Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν αυτή τη στιγμή περιοχές με αρκετά μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και περιοχές στις οποίες μειώνεται σταδιακά η επιδημία. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ενδέχεται να επιτραπούν οι πτήσεις από συγκεκριμένες περιοχές κάποιων χωρών και να αποκλειστούν άλλες.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας παρέπεμψε στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχουν Νόσων (ECDC) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία από τις 15 Ιουνίου και μετά θα πρέπει να ανοίξουν τα ευρωπαϊκά σύνορα, απαντώντας στο ερώτημα εάν το άνοιγμα του εξωτερικού τουρισμού έχει επιστημονικό έρεισμα ή οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό χαρακτήρα.

«Νομίζω ότι δεν θα γίνει χωρίς προσοχή στα επιδημιολογικά δεδομένα» τόνισε και πρόσθεσε:

«Η δημόσια υγεία βγήκε πιο μπροστά από την οικονομία σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής και αυτή τη στιγμή η οικονομία και η πολιτική ακολουθεί την επιτυχημένη εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων και την άρση τους. Νομίζω έτσι θα κινηθούμε, εμείς θα είμαστε αρωγοί ως επιστήμονες σε τυχόν επιστημονικά ζητήματα που θα τεθούν».

Προχωρώντας, τέλος, σε ένα σχόλιο για τη διαχείριση της επιδημίας, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε: «Σε κάποιες χώρες δεν το περίμενε κανένας -χώρες που δεν τις θεωρούσαμε έτοιμες υγειονομικά- αυτή η έγκαιρη εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων οδήγησε σε καλύτερα αποτελέσματα και νομίζω για εμένα αυτό παραμένει το πιο σημαντικό, ότι η δημόσια υγεία παραμένει στην υπηρεσία των πολιτών και του λαού και νομίζω ότι συνεργάζεται με την Πολιτεία και βάζει τους υγειονομικούς κανόνες».