ΕΛΛΑΔΑ

Αναλυτικός οδηγός για τα μέτρα δημόσιας υγείας - Πού επιβάλλεται και για ποιους απαγορεύεται η μάσκα

Αναλυτικός οδηγός για τα μέτρα δημόσιας υγείας - Πού επιβάλλεται και για ποιους απαγορεύεται η μάσκα
AP Photo/Petros Giannakouris

Αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει τα τηρούνται από τους πολίτες στα πλαίσια της αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού αποφασίστηκαν από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή και βλέπουν το «φως» της δημοσιότητας. Μεταξύ άλλων, δίδονται οδηγίες για την τις κατάλληλες αποστάσεις, τη σωστή χρήση μάσκας αλλά και μέτρα προσωπικής υγιεινής.

Στους πίνακες που δημοσιεύονται αναλύονται τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται στους εξής χώρους: κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, καταστήματα (λιανικής κ.α.), σχολεία, πανεπιστήμια, φροντιστήρια, ανελκυστήρες, χώρους εστίασης (εξωτερικός χώρος), καταστήματα (σούπερ μάρκετ/καταστήματα τροφίμων), Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ταξί, αλλά και γραφεία.

Συγκεκριμένα στα μέτρα κυρίαρχο ρόλο παίζουν η απόσταση μεταξύ των ανθρώπων, η υγεινή χεριών σε όλους τους χώρους, η χρήση ιατρικής μάσκας σε πολλές περιπτώσεις, και η συνάθροιση περιορισμενου αριθμού ατόμων σε κλειστούς χώρους.

μεττα

Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ.

Παράλληλα, δίδεται και ένας αναλυτικός οδηγός για τις μάσκες, στον οποίο παρέχονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το γιατί είναι αναγκαία η χρήση της, το πώς πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να μην καταστεί επικίνδυνη για την υγεία, αλλά και οδηγίες για την κατασκευή μασκών στο σπίτι.

«Η μη ιατρική μάσκα (μάσκα κοινότητας, κάλυμμα προσώπου, υφασμάτινη μάσκα, χειροποίητη μάσκα) δεν προορίζεται για χρήση σε δομές υγείας ή από επαγγελματίες υγείας. Χρησιμοποιείται από το ευρύ κοινό με στόχο την κάλυψη του προσώπου του ατόμου, που τη φορά. Διατίθεται έτοιμη στο εμπόριο, μπορεί όμως με απλό τρόπο να κατασκευαστεί και στο σπίτι, από ποικίλα υλικά, (συνήθως βαμβακερό ύφασμα ή χαρτί)», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Νέα καθημερινότητα με μάσκα: Πώς πρέπει να χρησιμοποιείται και πού επιβάλλεται

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας στην κοινότητα καθίσταται υποχρεωτική όταν:

  • δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας (μέσα μαζικής μεταφοράς, ταξί, ανελκυστήρες)
  • επισκεπτόμαστε νοσοκομεία, ιατρεία, κέντρα υγείας, διαγνωστικά κέντρα

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας στους εργαζόμενους καθίσταται υποχρεωτική όταν:

  • εργάζονται σε χώρους εστίασης και σε χώρους, που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα (εστιατόρια, καφέ, super market, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, οπωροπωλεία κ.λπ.)
  • Εργάζονται σε χώρους εργασίας, στους οποίους δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας (μέσα μαζικής μεταφοράς, ταξί κλπ)

Όσοι εργάζονται σε νοσοκομεία, ιατρεία, κέντρα υγείας, διαγνωστικά κέντρα κάνουν χρήση ιατρικής μάσκας.

Εφίσταται, ωστόσο, η προσοχή στο ότι η «μη ιατρική μάσκα αποτελεί συμπληρωματικό μέτρο και δεν υποκαθιστά τους βασικούς κανόνες προστασίας», όπως είναι η απόσταση.

Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ.

Η σωστή χρήση

  • Πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι ή με αλκοολούχο αντισηπτικό υγρό πριν εφαρμόσετε τη μάσκα στο πρόσωπό σας και οπωσδήποτε πριν την αφαίρεσή της.
  • Η μάσκα αφαιρείται πάντα τραβώντας ταυτόχρονα τα λάστιχα πίσω από τα αυτιά. Κατά
  • την αφαίρεση βεβαιωθείτε ότι δεν αγγίζετε το μπροστινό μέρος της μάσκας. Η μάσκα πρέπει να αφαιρείται όταν υγρανθεί.
  • Απορρίψτε την μάσκα με ασφαλή τρόπο, κρατώντας την πάντα από τα λάστιχα.
  • Εάν η μάσκα είναι πολλαπλών χρήσεων (υφασμάτινη) βεβαιωθείτε ότι την πλένετε το συντομότερο δυνατόν, στο πλυντήριο, με κοινό απορρυπαντικό και σε θερμοκρασία 60ο C και στη συνέχεια την σιδερώνετε.

Πώς να φτιάξετε μία υφασμάτινη μάσκα

Μια απλή και οικονομική λύση αποτελεί η κατασκευή υφασμάτινης μάσκας στο σπίτι χρησιμοποιώντας κοινά υλικά, όπως:

Α. Βαμβακερό ύφασμα με πυκνή ύφανση (πχ ύφασμα καπιτονέ, βαμβακερά σεντόνια/μαξιλαροθήκες,

βαμβακερές πετσέτες κουζίνας, βαμβακερά T-shirt). Τα 100% βαμβακερά υφάσματα με πυκνή ύφανση σε διπλό στρώμα προσφέρουν πολύ υψηλή προστασία.

Β. Εναλλακτικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν:

α. διπλό στρώμα βαμβακερού υφάσματος πιο χαλαρής ύφανσης

β. διπλό στρώμα λινού υφάσματος

γ. διπλό στρώμα μεταξωτού υφάσματος

Ωστόσο, εφίσταται η προσοχή στο ότι «η μάσκα απαγορεύεται σε παιδιά κάτω των 2 ετών, σε ανθρώπους με δυσκολία αναπνοής, σε ανθρώπους που έχουν χάσει τις αισθήσεις τους, ή σε ανθρώπους, που για λόγους ανικανότητας, δεν μπορούν να την αφαιρέσουν χωρίς βοήθεια».

  1. Κόβετε δύο ορθογώνια κομμάτια από ύφασμα 25 x 15 cm.

Τα δύο κομμάτια υφάσματος θα ραφτούν μαζί ως να είναι ένα κομμάτι.

  1. Διπλώνετε πρώτα τις μεγάλες πλευρές, δημιουργώντας ένα μικρό στρίφωμα περίπου 0,5 cmκαι γαζώνετε ή ράβετε καλά. Στη συνέχεια, κατά μήκος των μικρών πλευρών, διπλώνετε το διπλό στρώμα του υφάσματος, δημιουργώντας στρίφωμα 1-1,5 cm(για να περάσετε αργότερα το λάστιχο) και γαζώνετε ή ράβετε καλά.
  2. Περνάτε σε κάθε μικρή πλευρά της μάσκας, που κατασκευάσατε, από ένα λάστιχο μήκους 15 περίπου cmκαι δένετε τα λάστιχα σφικτά. Τα λάστιχα αποτελούν τα στηρίγματα της μάσκας στα αυτιά. Αν δεν έχετε διαθέσιμο λάστιχο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κορδόνι, ράβοντάς το στις τέσσερις άκρες της μάσκας και να τα δένετε αντίστοιχα στο πίσω μέρος του κεφαλιού.
  3. Γυρίζετε το λάστιχο ώστε να κρύψετε τους κόμπους μέσα στο στρίφωμα. Συρρικνώνετε τις δύο μικρές πλευρές της μάσκας με το λάστιχο. Για καλύτερη σταθεροποίηση μπορείτε να ράψετε το λάστιχο στις τέσσερις άκρες.