Κορωνοϊός: Τι είναι ο περίφημος δείκτης R0 και ο μαραθώνιος της β’ φάσης
Η επόμενη φάση της πανδημίας που συνδέεται με το δεύτερο κύμα επανεμφάνισης του COVID -19 θα είναι μαραθώνιος και μπορεί να διαρκέσει ένα με ενάμισυ χρόνο, αναφέρει στο CNN Greece, ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, Νικόλαος Σύψας.
Στο επόμενο διάστημα, θα πρέπει να οπλιστούμε όλοι με τεράστια αποθέματα υπομονής και ανθεκτικότητας, καθώς θα υπάρχουν αρκετά κυλιόμενα μέτρα περιορισμού, που θα εφαρμόζονται σταδιακά, κατά περιοχές, τονίζει ο καθηγητής.
Ο κ. Σύψας μας μιλάει και για τον περίφημο δείκτη R0 ο οποίος μετράει πόσους ανθρώπους μολύνει ένας ασθενής. Τον δείκτη μας τον σύστησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπ. Υγείας κ. Σωτήρης Τσιόδρας κατά την τακτική ενημέρωση το απόγευμα της Τρίτης 13 Απριλίου και μας είπε ότι στην Ελλάδα, μετά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, είναι κάτω από το 1.
Διαβάστε επίσης:
Η νόσος φθίνει, λέει ο καθηγ. Τσιόδρας - 25 νέα κρούσματα, 101 οι νεκροί στη χώρα μας
Σύμφωνα με τον καθηγητή Σύψα, ο δείκτης στην φάση αυτή, είναι πολύ χαμηλός, και αυτό σημαίνει ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο αναφορικά με τη μείωση της διασποράς του COVID -19 και ακριβώς γι΄αυτόν τον λόγο, αναμένεται να περάσουμε στην επόμενη φάση που είναι η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.
Ο R0 αποτυπώνει, πόσους ανθρώπους μπορεί να μολύνει ένας ασθενής με κορωνοϊό. Και η τρέχουσα γνώση που έχουμε για τον ιό, είναι ότι ένας ασθενής, μπορεί να μολύνει 2,5 άτομα, επισημαίνει ο κ. Σύψας και προσθέτει: «Ο δείκτης αυτός μειώνεται, όταν λαμβάνουμε όλα τα μέτρα προφύλαξης όπως είναι τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης, κρυβόμαστε στο σπίτι και συνεπώς δεν μπορεί ο ιός να μας μολύνει. Οι επιδημιολόγοι και οι λοιμωξιολόγοι, μπορούν με τον εν λόγω δείκτη, να μετρήσουν πόσο ταχέως μπορεί να εξαπλωθεί η πανδημία. Φυσικά μετράει την παρούσα κατάσταση».
Όπως εξηγεί ο καθηγητής, σε καταστάσεις όπως αυτές που έζησε η Ιταλία και τώρα οι ΗΠΑ, ο R0 αγγίζει το 2,4, που σημαίνει ότι η πανδημία έχει αυξηθεί πολύ σοβαρά και υπάρχουν εστίες υπερμετάδοσης. Τέτοιες εστίες υπερμετάδοσης, σύμφωνα με τον καθηγητή Σύψα, είναι τα γηροκομεία, οι καταυλισμοί των Ρομά, προσφυγικοί καταυλισμοί, κρουαζιερόπλοια.
Σε ερώτηση του CNN Greece πώς βλέπει την επόμενη ημέρα χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού, ο καθηγητής αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι το πρώτο μέρος του επιχειρησιακού προγράμματος επετεύχθη με επιτυχία και θα περάσουμε σταδιακά στην χαλάρωση των μέτρων.
Η επόμενη φάση, που συνδέεται με το δεύτερο κύμα επανεμφάνισης του COVID -19 θα είναι μαραθώνιος και μπορεί να διαρκέσει ένα με ενάμισυ χρόνο, με κυλιόμενα μέτρα περιορισμού, με μέτρα που θα αφορούν συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές κλπ.
Τι μας δίδαξε αυτή η πανδημία κ. Σύψα, διότι σίγουρα έδωσε πολλά και σκληρά διδάγματα;
«Μας δίδαξε κατ’ αρχάς, ότι ένα κράτος πρέπει να είναι πάντα έτοιμο για μία πανδημία, με επιχειρησιακά σχέδια, ετοιμότητα στο σύστημα υγείας, προσωπικό και με όλα τα δεδομένα στο τραπέζι. Μάθαμε να έχουμε τον αριθμό των κλινών που αναλογεί στον πληθυσμό.
Μάθαμε ακόμη, ότι χρειαζόμαστε μία οργανωμένη και στιβαρή Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τον οικογενειακό γιατρό, τα κέντρα υγείας αστικού τύπου και όλη την απαιτούμενη υποδομή, που αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας μιας πανδημίας, με στόχο να μην υπερφορτωθεί το ΕΣΥ. Τέλος, μάθαμε, ότι ένα σύστημα υγείας, πρέπει να χρηματοδοτείται όπως του αξίζει, καθώς πρόκειται για ένα δημόσιο αγαθό που απολαμβάνει ο πολίτης κάθε κοινωνικής τάξης και ηλικίας».
Τι θα θέλατε για την επόμενη ημέρα της πανδημία, ώστε να επιστρέψει και πάλι η κανονικότητα στα κράτη;
«Το θέλω μου συντάσσεται με τις ανάγκες όλων μας αυτήν την στιγμή σε όλο τον πλανήτη: «χρειαζόμαστε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο για να δημιουργήσουμε ανοσία στον πληθυσμό και να πάψει η μετάδοση».