ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Αυξήθηκε κατά 10 φορές ο ρυθμός μετάδοσης της νόσου στην Ευρώπη

Κορωνοϊός: Αυξήθηκε κατά 10 φορές ο ρυθμός μετάδοσης της νόσου στην Ευρώπη
AP Photo/Michael Dwyer

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο πρόληψης νοσημάτων που παρακολουθεί την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού σε Ελλάδα και Ευρώπη εξέδωσε αναθεωρημένη εκτίμηση κινδύνου για την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, τόνισε πως οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η συνεχιζόμενη μετάδοση και παρόμοια αύξηση δίκην Χουμπέι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες εντός των επόμενων ημερών, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά στοιχεία.

Σε αυτή την εκτίμηση αναφέρει πως σε 14 ημέρες ο αριθμός των νέων περιπτώσεων της νόσου ανέβηκε από 3,3% σε 36,1% ανά 100.000 πληθυσμού. Δηλαδή αυξήθηκε δέκα φορές ο ρυθμός μετάδοσης της ασθένειας.

«Έχει αυξηθεί η μετάδοση στην κοινότητα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Συγκρίνοντας αυτή την πορεία με την επιδημία στην επαρχία Χουμπέϊ της Κίνας, από όπου ξεκίνησε ο ιός, οι επιστήμονες του Κέντρου εκτιμούν συνεχιζόμενη μετάδοση και παρόμοια αύξηση σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες εντός των επόμενων ημερών ή λίγων εβδομάδων», είπε.

Ο κ. Τσιόδρας ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν έχει την πορεία της Ιταλίας, «δεν έχουμε επιθετική αύξηση, αν όμως τα μέτρα αρθούν, να είστε βέβαιοι θα ακολουθήσει παρόμοια εικόνα».



Ακόμη είπε πως πλέον βρισκόμαστε σε περίοδο χαμηλής δραστηριότητας της γρίπης, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας.

Ο κ. Τσιόδρας είπε πως ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα δεν έχει επιθετική αύξηση. Η Ελλάδα δεν έχει την πορεία της Ιταλίας και της Ισπανίας, είπε χαρακτηριστικά.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας ξεκαθάρισε πως «δεν έχουμε επιθετική αύξηση, αν όμως τα μέτρα αρθούν, να είστε βέβαιοι θα ακολουθήσει παρόμοια εικόνα».

Τόνισε πως με την εφαρμογή των μέτρων έχει «ελαττωθεί» η καμπύλη.

«Η πορεία του ιού ανάλογη με τα μέτρα. Ως τώρα δεν έχουμε σημάδια εκθετικής αύξησης. Είμαστε στην αρχή της μάχης», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, βρισκόμαστε σε περίοδο χαμηλής δραστηριότητας της γρίπης, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας.

Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας γνωστοποίησε πως η Επιστημονική Επιτροπή Λοιμωξιολογίας, ενέκρινε ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο για να παίρνουν φάρμακα κάποιοι βαριά νοσούντες, ωστόσο τόνισε πως «δεν είναι για όλους γιατί έχουν σοβαρές παρενέργειες στο ήπαρ, το αίμα και την καρδιά».