Ρεπορτάζ CNN Greece: Εκπτώσεις vs φόροι, σημειώσατε 2
«Βλέπουν, αλλά δεν ψωνίζουν»: αυτό είναι το συμπέρασμα του ρεπορτάζ που πραγματοποίησε το CNN Greece στον πιο εμπορικό δρόμο της Αθήνας, την Ερμού, μεσούσης της εκπτωτικής περιόδου.
Αν και οι καταναλωτές παραδέχονται πως οι εκπτώσεις είναι πολύ καλές, ωστόσο δεν περισσεύουν χρήματα για πολλές αγορές.
Η πλειοψηφία των πολιτών που μίλησαν στο CNN Greece αναφέρθηκαν στις υψηλές φορολογικές υποχρεώσεις που αποτελούν το μεγάλο «πονοκέφαλο» για τα νοικοκυριά.
Όπως λένε, το μεγαλύτερο μέρος του μισθού κατευθύνεται στην κάλυψη των βασικών αναγκών και στην πληρωμή των φόρων, οπότε δεν περισσεύουν πολλά για ψώνια και περιττά έξοδα.
76 δισ. σε φόρους το 2018
Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα έρευνα της Eurostat επιβεβαίωσε την ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες αναφορικά με τη φορολόγηση.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα ύψη των φόρων και των εισφορών που καλούνται να καταβάλουν οι Έλληνες, είναι ανάλογα με εκείνα που καταγράφονται στα «μεγαθήρια» της Ευρώπης.
Σημειώνεται πως το 2018 οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά κατέβαλαν φόρους και εισφορές ύψους 76 δισ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο.
Το γενικό συμπέρασμα της μελέτης της Eurostat είναι πως στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης καταγράφηκε το 2018 μια οριακή αύξηση των φόρων και των εισφορών ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα, που βρίσκεται στην 8η θέση της λίστας, συνέχισε να αυξάνει τους φόρους, ενώ άλλες χώρες που βρίσκονται υψηλότερα στην κατάταξη, όπως Φινλανδία, χαμήλωσαν τα φορολογικά βάρη για τους πολίτες της.
Είναι χαρακτηριστικό πως την περσινή χρονιά το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε, όμως λόγω του ότι οι φόροι και οι εισφορές αυξήθηκαν κατά περίπου 1,9 δισ. ευρώ, η χώρα μας ανέβηκε πιο ψηλά στη λίστα με τους φόρους που επιβάλει.
Κάνοντας μία σύγκριση με άλλες χώρες που πέρασαν τα μνημόνια, η εικόνα είναι ακόμα πιο απογοητευτική.
Οι Πορτογάλοι πληρώνουν φόρους και εισφορές που αντιστοιχούν στο 37,2% του ΑΕΠ τους, οι Ισπανοί στο 35,4% και οι Κύπριοι στο 33,8%.
Η Ιρλανδία που βρίσκεται στην καλύτερη θέση στη λίστα, οι φόροι και οι εισφορές αντιστοιχούν μόλις στο 23% του ΑΕΠ τους.
«Ψαλίδι» στις εκπτώσεις ζητούν οι έμποροι
Αναφορικά με τις χειμερινές εκπτώσεις, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής Βασίλης Κορκίδης διαπιστώνει καταναλωτική κόπωση το πρώτο 15ήμερο των εκπτώσεων.
«Cyber Monday προσφορές και τα δεκαήμερα των εκπτώσεων του Νοεμβρίου, έχουν σαν αποτέλεσμα, οι καταναλωτές να μην συγκινούνται πλέον από τις εκπτώσεις» επισημαίνει ο κ. Κορκίδης, μεταφέροντας ταυτόχρονα το μήνυμα των εμπόρων για κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων του Νοεμβρίου και παράταση κατά μία εβδομάδα της διάρκειας της εκπτωτικής περιόδου, προτείνοντας οι εκπτώσεις να ξεκινούν αμέσως μετά την λήξη της εορταστικής περιόδου, δηλαδή την πρώτη Δευτέρα του Ιανουαρίου, αντί της δεύτερης Δευτέρας, που ισχύει σήμερα.