Είσοδος τουρκικού ερευνητικού σκάφους στην ελληνική υφαλοκρηπίδα
Την ενεργοποίηση των ελληνικών αρχών έχει προκαλέσει η παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, το σκάφος βρίσκεται περίπου 200 χλμ νότια της Μεγίστης, ανατολικά της Κρήτης και δυτικά της Κύπρου.
To σκάφος δεν συνοδεύεται από κάποιο πολεμικό πλοίο.
Προς το παρόν, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, η πορεία του Oruc Reis θεωρείται «αβλαβής διέλευση». Ωστόσο, οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν κάθε κίνηση του τουρκικού πλοίου.
Το ερευνητικό παρακολουθείται από τη φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς, η οποία απέπλευσε από την Κάρπαθο με προορισμό την περιοχή που φέρεται να βρίσκεται το τουρκικό πλοίο.
Εκπρόσωπος ΓΕΕΘΑ στο CNN Greece: Παρακολουθούμε κάθε κίνηση του Oruc Reis
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είχε βγάλει NAVTEX, που δέσμευε περιοχή νότια της Κρήτης και συγκεκριμένα στην περιοχή που επιχειρεί να κάνει γεωτρήσεις βάσει της συμφωνίας με τη Λιβύη.
Εκπρόσωπος του ΓΕΕΘΑ μιλώντας στο CNN Greece, επιβεβαίωσε ότι το τουρκικό Oruc Reis έχει εισέλθει σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και εκτίμησε ότι για την «είσοδό του ευθύνονται οι καιρικές συνθήκες».
Ερωτηθείς αν το τουρκικό ερευνητικό συνοδεύεται από πολεμικά πλοία, ξεκαθάρισε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει και πως το πιο κοντινό πολεμικό σκάφος της Τουρκίας βρίσκεται περίπου 50 ναυτικά μίλια μακριά από το Oruc Reis.
Ερωτηθείς αν το τουρκικό ερευνητικό συνοδεύεται από πολεμικά πλοία, ξεκαθάρισε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει και πως το πιο κοντινό πολεμικό σκάφος της Τουρκίας βρίσκεται περίπου 50 ναυτικά μίλια μακριά από το Oruc Reis.
«Το τουρκικό ερευνητικό βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα μακριά από το Καστελλόριζο. Παρακολουθούμε κάθε του κίνηση. Εκτιμούμε ότι για την είσοδό του στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ευθύνονται οι καιρικές συνθήκες. Θα δούμε τις επόμενες ώρες πώς θα κινηθεί και θα προχωρήσουμε στις ανάλογες ενέργειες. Δεν ανησυχούμε, είμαστε σε ετοιμότητα», επεσήμανε, καταλήγοντας.
24 χρόνια από τα Ίμια
Σημειώνεται ότι σήμερα συμπληρώνονται 24 χρόνια από την εκκίνηση της κρίσης των Ιμίων, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός σε ένα περιστατικό που Ελλάδα και Τουρκία στα πρόθυρα της ένοπλης σύρραξης, ενώ χαρακτηρίστηκε ως ατύχημα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που προκάλεσαν την απώλεια προσανατολισμού του πιλότου.