Μόρια: Βραχυκύκλωμα «βλέπει» η Πυροσβεστική - Εικόνες καταστροφής στο ΚΥΤ
Σε βραχυκύκλωμα στα καλώδια της οροφής του κοντέιντερ αποδίδεται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του ανακριτικού της Πυροσβεστικής, η φωτιά που ξέσπασε χθες στον Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια.
Σε αντίθεση με τις σοβαρές καταγγελίες που διατυπώθηκαν περί εμπρησμού από μετανάστες και πρόσφυγες, δεν εντοπίστηκαν ίχνη εμπρησμού.
Παρόλα αυτά, οι Αρχές περιμένουν το πόρισμα του ειδικού πραγματογνώμονα που θα ερευνήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, χθες το μεσημέρι στη Μόρια.
Την ίδια ώρα, δικογραφία σχηματίζεται σε βάρος αλλοδαπών που πετούσαν πέτρες σε πυροσβεστικά οχήματα και αστυνομικούς την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η φωτιά, εμποδίζοντας τα οχήματα να φτάσουν στους φλεγόμενους οικισμούς.
Εικόνα καταστροφής
Η χθεσινή τραγωδία στη Μόρια, με το θάνατο μίας Αφγανής και τον τραυματισμό 17 ανθρώπων από εκδήλωση φωτιάς, αλλά και οι ολοένα και αυξανόμενες προσφυγικές ροές, προβληματίζουν την κυβέρνηση που αναζητά άμεσους τρόπους αποσυμφόρησης των νησιών του Βορείου Αιγαίου.
Εικόνες καταστροφής κατέγραψε, εν τω μεταξύ, μία ημέρα μετά, ο απεσταλμένος του CNN Greece στη Μόρια, Βαγγέλης Γιακουμής, με την πυρκαγιά να έχει καταστρέψει ολοσχερώς τα κοντέινερ.
Η κατάσταση στη Μόρια είναι ασφυκτική, με τον πληθυσμό προσφύγων και μεταναστών να είναι σχεδόν πενταπλάσιος από αυτόν που μπορεί να φιλοξενήσει το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης και τις συνθήκες διαβίωσης να είναι, εδώ και καιρό, εφιαλτικές.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες φιλοξενούνται στο hot spot της Μόριας.
Περί τις 5.000 ζουν μέσα στον περίκλειστο χώρο του ΚΥΤ, ενώ οι υπόλοιποι ζουν σε κτήματα γύρω από τον καταυλισμό.
Όπως αναφέρει ο απεσταλμένος του CNN Greece στη Μόρια, Βαγγέλης Γιακουμής, η κατάσταση δεν είναι οριακή μόνο εντός του κέντρου, αλλά και στο χωριό, με τους κατοίκους να έχουν «θωρακίσει» τα σπίτια τους και τα χωράφια τους με ψηλούς φράκτες και συρματοπλέγματα, αλλά και σκυλιά.
Η χθεσινή φωτιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στοίχισε τη ζωή σε μία γυναίκα από το Αφγανιστάν.
Όπως προέκυψε από την ταυτοποίηση, η σορός που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ανήκε σε μία Αφγανή μητέρα.
Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι η φωτιά ξέσπασε μέσα στον οικίσκο την ώρα που η γυναίκα μαγείρευε και πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας: «Από το ΕΚΑΒ μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης συνολικά εννέα άνδρες, έξι γυναίκες και δύο παιδιά, εκ των οποίων το ένα βρέφος. Η πλειονότητα των τραυματιών έχει ορθοπαιδικά τραύματα και αναπνευστικά προβλήματα. Κανείς από τους τραυματίες δεν διατρέχει κίνδυνο και αναμένεται να λάβουν εξιτήριο εντός των προσεχών ημερών. Επίσης, μεταφέρθηκε με επιβατικό αυτοκίνητο, απανθρακωμένο πτώμα γυναίκας, το οποίο βρίσκεται στο νεκροτομείο του νοσοκομείου. Το Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης και το ΕΚΑΒ παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας».
Τι ανακοίνωσε ο υφυπουργός ΠροΠο
Κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα συσκέψεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, στη Μυτιλήνη, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου. Σε μία γυναίκα από τους 12 συνολικά Αφγανικής καταγωγής κατοίκους του κοντέινερ (τρία ζευγάρια και έξι παιδιά), της οποίας η απώλεια έχει δηλωθεί, ανήκει τελικά η σορός που είχε μεταφερθεί, χθες, στο νοσοκομείο. Πέραν αυτής, δεν έχει δηλωθεί η απώλεια κάποιου άλλου ανθρώπου, ενώ όλα τα ευρήματα εξετάζονται.
Επίσης, «στο σύνολό τους, όλοι οι κάτοικοι των οκτώ συνολικά καμένων οικίσκων είναι καλά στην υγεία τους», διευκρινίστηκε κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου.
Ο υφυπουργός έκανε γνωστό ότι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που ακολούθησαν την πυρκαγιά, τραυματίσθηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο τρεις άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. και ένας πυροσβέστης, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους.
«Διερχόμεθα μια εθνική κρίση και απαιτείται όλοι μαζί με πνεύμα υπευθυνότητας, όπως οι Έλληνες μπορούμε να δείχνουμε σε δύσκολες στιγμές, να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Έρχεται ο χειμώνας και όλοι οι Έλληνες, πανελλαδικά, πρέπει να συνδράμουμε στο έργο που φαίνεται ότι έχει αρχίσει να υλοποιείται για την αποσυμφόρηση των νησιών», κατέληξε ο κ. Οικονόμου, ανακοινώνοντας και τη συμφωνία των 13 Περιφερειαρχών με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την αναλογική υποδοχή και φιλοξενία αριθμού αιτούντων άσυλο, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νησιά.
Αντιδράσεις
Για τα γεγονότα στη Μόρια, ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας την κυβέρνησης για «ασφυκτικά κέντρα κράτησης και πρόχειρες δομές»:
«Την ώρα που τα νησιά είναι ασφυκτικά γεμάτα και η αποσυμφόρησή τους ξεκίνησε με χαρακτηριστική καθυστέρηση, μόλις στα τέλη Αυγούστου, την ώρα που στη Μόρια εξελίσσεται μια ανθρωπιστική τραγωδία, η Νέα Δημοκρατία κάνει επίδειξη δύναμης σε οικογένειες με μικρά παιδιά που μεταφέρονται σε ακατάλληλες ανοιχτές δομές τις οποίες αρκετοί αναγκάζονται να εγκαταλείψουν με προορισμό το "πουθενά"».
Τραγικό γεγονός χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το θάνατο της γυναίκας και τον τραυματισμό του παιδιού της στη Μόρια από πυρκαγιά, δηλώνοντας ετοιμότητα για περαιτέρω υποστήριξη των ελληνικών αρχών, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.
«Η πυρκαγία που ξέσπασε στη Μόρια και που στοίχισε τη ζωή μιας γυναίκας και προκάλεσε τον τραυματισμό του παιδιού της είναι ένα τραγικό γεγονός για το οποίο λυπούμαστε βαθιά», δήλωσε η Μ. Αντρέεβα κατά τη σημερινή ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές τις τελευταίες εβδομάδες εντείνουν την ήδη μεγάλη πίεση στα νησιά, δημιουργώντας «μη βιώσιμες συνθήκες».
Η Μ. Αντρέεβα ανέφερε επίσης ότι ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας προκειμένου να συζητήσουν το εν λόγω θέμα, ενώ την Πέμπτη και την Παρασκευή θα ταξιδέψει στην Ελλάδα και την Τουρκία με τους υπουργούς Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ και της Γαλλίας, Kριστόφ Καστανέρ προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση στην Ελλάδα και τη συνεργασία με την Τουρκία για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. «Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε την βοήθειά μας και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε τις ελληνικές αρχές που είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση της κατάστασης προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες», κατέληξε η Μ. Αντρέεβα.
Το χρονικό
Όλα ξεκίνησαν περίπου στις 5 το απόγευμα της Κυριακής, οπότε και ξέσπασαν δυο φωτιές σε διάστημα λίγων λεπτών. Μια σε ελαιοκτήματα έξω από τον καταυλισμό, περί τα 400 μέτρα από τις σκηνές στον εξωτερικό χώρο του ΚΥΤ και μια στη «ζώνη 4», όπου σε διώροφους οικίσκους διαμένουν κυρίως Αφρικανοί. Κι ενώ η φωτιά στα ελαιοκτήματα σβήστηκε πολύ γρήγορα, η φωτιά στους οικίσκους του ΚΥΤ επεκτάθηκε και κατέκαψε μεγάλο τμήμα του όλου χώρου. Η κατάσβεσή της δε, έγινε μετ' εμποδίων.
Μάλιστα, οι πυροσβέστες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το μέτωπο δεχόμενοι επίθεση από εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι και κατέστρεψαν τουλάχιστον δυο πυροσβεστικά οχήματα.
Φθορές προκλήθηκαν σε όχημα της Πυροσβεστικής που έσπευσε στη Μόρια για την κατάσβεση της φωτιάς.