ΕΛΛΑΔΑ

Λίστα Λαγκάρντ: 3,3 εκ. καταλογίζει η εφορία στον Στ. Παπασταύρου ύστερα από προσωρινό έλεγχο

Λίστα Λαγκάρντ: 3,3 εκ. καταλογίζει η εφορία στον Στ. Παπασταύρου ύστερα από προσωρινό έλεγχο
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΣΑΪΤΑΣ Π

Ποσό ύψους 3,3 εκατομμυρίων ευρώ καταλογίζει το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου στον δικηγόρο, άλλοτε σύμβουλο του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου, μετά από προσωρινό φορολογικό έλεγχο που διενέργησε για την υπόθεση λογαριασμού 5,4 εκατομμυρίων δολαρίων που εντοπίστηκε μέσω της «λίστας Λαγκάρντ» στην ελβετική HSBC.

Ο δικηγόρος που καταγγέλλει «πολιτική στοχοποίησή του», κλήθηκε πριν λίγες ημέρες στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, καθώς ο προσωρινός έλεγχος που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο λογαριασμός στην Ελβετία ανήκει στον Σταύρο Παπασταύρου και στους γονείς του, και του καταλογίζει ως αποτέλεσμα του φορολογικού ελέγχου που διατάχθηκε σε βάρος του για τα έτη 2000 έως 2012, ποσό 3,3 εκατομμύριων ευρώ.

Ο κ. Παπασταύρου, δια των συνηγόρων του αμφισβητεί τα στοιχεία του ΚΕΦΟΜΕΠ και υποστηρίζει πως «επιχειρείται η με κάθε τρόπο καταδίκη του με στοιχεία αγνώστου προέλευσης ή χωρίς καθόλου στοιχεία».
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ο φορολογικός έλεγχος του κ. Παπασταύρου διήρκεσε 10 μήνες, από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως τον Ιούλιο του 2015, ενώ για την υπόθεση έχει ήδη δώσει εξηγήσεις στον εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, ως ύποπτος για την τέλεση κακουργηματικής φοροδιαφυγής και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Όπως υποστηρίζεται ωστόσο από την πλευρά του ελεγχόμενου δικηγόρου, από τον περασμένο Ιούλιο οπότε και εξεδόθη πόρισμα του ΣΔΟΕ, υπήρξε πρόταση του ελεγκτή ώστε «ανεπιφύλακτα να τεθεί στο αρχείο η υπόθεση, καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία που να αποδεικνύουν απόκρυψη εισοδήματος». Στην αρχειοθέτηση ωστόσο προέβαλε επιφυλάξεις ο δεύτερος ελεγκτής, ο οποίος ζήτησε περαιτέρω έρευνα για κάποια ερωτήματα και έτσι η υπόθεση εστάλη για εκ νέου έρευνα στο ΚΕΦΟΜΕΠ. Ο κ. Παπασταύρου φέρεται να διατύπωσε στην φορολογική αρχή, δυσπιστία για την εν λόγω απόφαση, καθώς όπως τίθεται από την υπεράσπισή του, ο δεύτερος ελεγκτής «αποσπάστηκε λίγες βδομάδες αργότερα (Αύγουστος 2015) στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη».

Με την προσωρινή κρίση του, το ΚΕΦΟΜΕΠ δέχεται μέχρι στιγμής πως ο κ. Παπασταύρου είναι πραγματικός δικαιούχος του επίμαχου λογαριασμού και πως απέκρυψε χρήματα κατά την επίμαχη δωδεκαετία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φορολογικές αρχές έλαβαν γνώση ενός επιπλέον στοιχείου που αφορά εγγραφή excel, χωρίς ωστόσο καμία ένδειξη προέλευσης ή σφραγίδα αποστολέα. Στην εγγραφή αυτή, ο κ. Παπασταύρου και οι γονείς του εμφανίζονται ως «τελικοί δικαιούχοι» (beneficial Owner) του λογαριασμού της εταιρίας STARBI. Το συγκεκριμένο excel, φέρεται να προέρχεται από τα αρχεία που κατέθεσε πρόσφατα στις ελληνικές εισαγγελικές ο Εβρέ Φαλτσιανί, πρώην στέλεχος της HSBC που υπέκλεψε τα στοιχεία της «λίστας Λαγκάρντ».
Το εν λόγω στοιχείο αμφισβητείται από την πλευρά του δικηγόρου, ο οποίος φαίνεται να διατύπωσε ερωτήματα για το πώς «το αγνώστου προελεύσεως γίνεται δεκτό ως ισχυρότερο αποδεικτικό μέσο από την επίσημη λίστα Λαγκάρντ, που παραλήφθηκε από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών και στην οποία εμφανίζεται ως πληρεξούσιος».

Ο κ. Παπασταύρου ελέγχεται για τον λογαριασμό στην ελβετική τράπεζα της εταιρίας STABRI με «πληρεξούσιο» (attorney) τον ίδιο και τους γονείς του. Δικαιούχος εμφανίζεται η εταιρία. Ο δικηγόρος υποστηρίζει πως από το μετοχολόγιο της εταιρίας προκύπτει ότι μοναδικός δικαιούχος της εταιρίας και κάτοχος των μετοχών της, είναι ο παιδικός φίλος του Παπασταύρου, Σάμπυ Μιωνή.

Ο ίδιος ο κ. Μιωνή, σε καταθέσεις του φέρεται να ισχυρίζεται πως λόγω ενός σοβαρού προβλήματος υγείας που αντιμετώπιζε, δημιουργήθηκε ένα εμπίστευμα (trust) με το οποίο καθιστούσε τον κ. Παπασταύρου και τους γονείς του - με τους οποίους είχε σχέση εμπιστοσύνης - ως πληρεξούσιους του λογαριασμού της STABRI, έτσι ώστε αν του συνέβαινε τίποτα να διαθέσουν τα χρήματα σε κάποια προσφιλή του πρόσωπα.

Η οριστική κρίση των φορολογικών αρχών για την υπόθεση του κ. Παπασταύρου, θα εξαχθεί μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου, οπότε και συμπληρώνεται ο μήνας από τις 7 Ιανουαρίου που κατέθεσε το υπόμνημά του στο ΚΕΦΟΜΕΠ, εντός του οποίου ορίζεται να έχουν αποφανθεί οι αρχές.