Στην Ελλάδα το πρώτο μωρό από τρεις βιολογικούς γονείς - Διχασμένη η ιατρική κοινότητα
Γιατροί από την Ελλάδα και την Ισπανία έγραψαν ιστορία, καταφέρνοντας να φέρουν στον κόσμο ένα μωρό από… τρεις διαφορετικούς βιολογικούς γονείς.
Το αγοράκι γεννήθηκε την Τρίτη, ζυγίζει 2,9 κιλά και τόσο το ίδιο, όσο και η μητέρα του είναι πολύ καλά στην υγεία τους.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως «γράφουν ιστορία στην ιατρική» και πρόκειται για ένα επίτευγμα που πιθανώς να βοηθήσει ζευγάρια που αντιμετωπίζουν πρόβλημα να αποκτήσουν παιδί, σε όλο τον κόσμο. Από την άλλη πλευρά όμως γιατροί στη Βρετανία υποστηρίζουν πως η διαδικασία θίγει θέματα ηθικής και δεν θα έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί καν.
Η 32χρονη μητέρα στην Ελλάδα είχε κάνει τέσσερις αποτυχημένες εξωσωματικές γονιμοποιήσεις.
Η διαδικασία είναι ένα είδος πειραματικής εξωσωματικής γονιμοποίησης, όπου χρησιμοποιείται ένα ωάριο από τη μητέρα, σπέρμα από τον πατέρα και ένα ωάριο από δωρήτρια.
«Το αναφαίρετο δικαίωμα μίας γυναίκας να γίνει μητέρα µε δικό της γενετικό υλικό έγινε πραγματικότητα. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που ανακοινώνουμε μία διεθνή πρωτοπορία στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και που είμαστε πλέον σε θέση να προσφέρουμε τη δυνατότητα σε γυναίκες με επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εξωσωματικής ή σπάνιες μιτοχονδριακές παθήσεις να αποκτήσουν υγιή παιδιά» αναφέρει ο γιατρός Παναγιώτης Ψαθάς στο BBC.
Η συγκεκριμένη τεχνική έχει δοκιμαστεί άλλη μια φορά σε μια οικογένεια από την Ιορδανία και είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.
Διχασμένη η ιατρική κοινότητα
Οι ειδικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο εκφράζουν πάντως την αντίθεσή τους στην εφαρμογή της μεθόδου και υποστηρίζουν ότι η γονιμότητα και η πρόληψη ασθένειας είναι στόχοι ηθικά πολύ διαφορετικοί.
Η Daily Telegraph, με τίτλο «Κριτική σε γιατρούς για την δημιουργία μωρού από τρεις γονείς για την θεραπεία της υπογονιμότητας», αναφέρει ότι η μέθοδος κατά την οποία χρησιμοποιείται το DNA «δεύτερης μητέρας» για να επιτρέψει σε μία γυναίκα με προβλήματα γονιμότητας να μείνει έγκυος, έχει δεχθεί την κριτική επιστημόνων και της Αρχής Ανθρώπινης Γονιμότητας και Εμβρυολογίας (HFEA).
Αναφέρει ακόμα ότι η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε τη μέθοδο γέννησης από τρεις γονείς για να βοηθήσει τις γυναίκες να αποφύγουν τη μετάδοση θανάσιμων κληρονομικών ασθενειών.
Ο Guardian γράφει «Μωρό με DNA από τρεις γονείς γεννήθηκε στην Ελλάδα» και επισημαίνει ότι η πειραματική μέθοδος δέχθηκε την κριτική των Βρετανών ειδικών. Επικαλείται τις δηλώσεις της ιατρικής ομάδας για το «επαναστατικό επίτευγμα» στη θεραπεία υπογονιμότητας, αλλά και βρετανών ειδικών που επικρίνουν την εφαρμογή, καθώς δεν στηρίζεται σε κατάλληλες μελέτες και ελέγχους και εμπλέκει αδικαιολόγητα ρίσκα που δεν είναι ακόμη εξολοκλήρου γνωστά, αλλά ίσως να θεωρούνταν αποδεκτά στην περίπτωση θεραπείας μιτοχονδριακής ασθένειας.
Η Independent, τέλος, αναφέρεται στην είδηση με τίτλο «Μωρό τριών γονέων γεννήθηκε μετά από τις πρώτες παγκόσμιες κλινικές δοκιμές αμφιλεγόμενης τεχνικής».